ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ποιος ζήτησε αυτή την επιστροφή του ‘Heroes’;

Να το πει τώρα.

Ζούμε σε πάρα πολύ ενδιαφέροντες καιρούς, και όταν λέω ενδιαφέροντες εννοώ κατά πάσα πιθανότητα το τέλος της ιστορίας. Είμαστε σε μια φάση όπου τα πάντα αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που σύντομα δε θα έχουμε πού να πάμε και, ας είμαστε ρεαλιστές, αργά ή γρήγορα ο πλανήτης μας θα μας βαρεθεί, θα μας πετάξει άστεγους στο δρόμο. Το τέλος έρχεται, και δεν το λέω όπως το λένε οι παλαβοί με τα χαρτόκουτα που γράφουν απάνω ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ, το λέω όπως το λένε οι ιντερνετικοί παλαβοί που έχουν αντικατασταστήσει τους μαρκαδόρους με πίξελς. ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ.

Αλλά ξέρετε ποιο είναι αυτό που με κάνει όλο και πιο σίγουρο για το τέλος της ιστορίας; Το ότι η αφήγησή μας έχει τελειώσει. Δεν έχουμε τι άλλο να πούμε. Είμαστε στο σημείο που τρεφόμαστε σχεδόν αποκλειστικά με το παρελθόν, και αυτό δεν είναι το ανησυχητικό κομμάτι, το ανησυχητικό κομμάτι είναι ότι τρεφόμαστε με όλο και πιο πρόσφατο παρελθόν. Έχουμε βαρεθεί ακόμα και τη νοσταλγία. Θέλουμε να λέμε τι ωραία που ήταν να τώρα δα, εδώ προχτές ρε φίλε. Συνειδητοποιείτε τι μας έχει συμβεί; Εξαντλήσαμε το Τότε Παλιά. Δεν έχει άλλο, το φάγαμε όλο. Ξεμείναμε από παρελθόν.

Η τηλεόραση, που είναι πιο άμεσα, πιο καθημερινά μαζικό μέσο διασκέδασης από το σινεμά και έχει και μεγαλύτερο μέλλον από το σινεμά (εξάλλου το σινεμά σε λίγα χρόνια θα έχει σχιστεί βίαια σε δύο κατηγορίες, από τη μία θα έχεις art films που θα παίζονται σε μουσεία και στο Άστυ κι από την άλλη θα έχεις ταινίες που θα παίζονται σε γιγαντοοθόνες στους διαδρόμους των malls) βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω ενός παροξυσμού από reboots και συνεχίσεις και επαναπροσεγγίσεις. Είναι τόσο πολλές αυτές οι σειρές που εκ των πραγμάτων, πολλές από αυτές είναι από καλές ως αριστουργήματα.

To “Fargo” ας πούμε είναι η απρόσμενα σπουδαία σειρά που πριν 2 χρόνια κανείς δε θα τολμούσε να φανταστεί πόσο καλή θα ήταν. Αν το “Fargo” κάνει μια-δυο ακόμα σεζόν σαν την πρώτη, στο μέλλον όταν το αναφέρουμε θα εννοούμε τη σειρά κι όχι την ταινία των Κοέν, το οποίο είναι εκπληκτικό επίτευγμα. Χτες γράφαμε για τα “X-Files” που έχουν 6 νέα επεισόδια φέτος και πώς να γίνει; Να μην ενθουσιαστούμε για την επιστροφή της σειράς που άλλαξε την τηλεόραση; Άνθρωποι είμαστε. Επίσης έρχεται το “Twin Peaks”! Πόσο τέλειο είναι αυτό; Σχεδόν 20 νέες ώρες σκηνοθετημένες από τον Ντέιβιντ Λιντς, ο οποίος έχει να γυρίσει οτιδήποτε κάπου μια δεκαετία. Τέχνη φίλε, δεν πεθαίνει ποτέ.

Αλλά η φάση νομίζω έχει αρχίσει να peak-άρει. Να στουμπώνει. Οι περισσότερες από αυτές τις αναβιώσεις δεν είναι ούτε κακές ούτε ιδιαίτερα καλές, είναι κάτι που ενθουσιάζει τους φανς και το βλέπουν και χαίρονται για λίγες ώρες και μετά δεν απασχολεί κανέναν ποτέ ξανά, ούτε τους ίδιους. Το θυμόσασταν ότι υπήρξε νέο “24” πέρυσι; Συμπαθέστατο ήταν, αλλά το θυμόσασταν; Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς αντιδράσατε με ένα “ωχ ναι!”. Ή η “Veronica Mars”. Ωραιότατη ταινία ήταν, πέρασα υπέροχα. Είχα δώσει και λεφτά για να γίνει γιατί λατρεύω τη σειρά.

Δε θυμάμαι τίποτα από την ταινία.

Σύντομα έρχεται καινούριο “Prison Break”! ΟΚ. Το Netflix θα γυρίσει σειρά “Fuller House” με τον Τζον Στάμος. Το NBC κάνει σίκουελ του “Coach”. Μιλάμε δε βλέπω την ώρα για νέα επεισόδια “Φονικό Μετάξι”.

***

 

Το “Heroes Reborn” ξεκινά με μια τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Οντέσα του Τέξας η οποία χρεώνεται σε γκρουπ μεταλλαγμένων ή υπερηρώων ή Evos ή όπως τους αποκαλεί η σειρά. (Πάντα σε αυτά σκέφτομαι το “Walking Dead” και το πόσο έξυπνα παίζει με την απουσία της λέξης ‘ζόμπι’ από το λεξιλόγιό του, έχοντας κάθε νέο γκρουπ ανθρώπων να αναφέρεται σε αυτά με μια διαφορετική λέξη. Θα έπρεπε να το κάνουν κι οι υπερηρωικές σειρές αυτό.) Την ευθύνη αναλαμβάνει ο Μοχίντερ όπως μας ενημερώνει ένα δελτίο ειδήσεων, και ξέρουμε πως είναι ψέμματα, όπως μας ενημερώνει η αντίδραση “ΨΕΜΜΑΤΑ!!!!” ενός evo που κοιτάει το εν λόγω δελτίο ειδήσεων.

Χριστέ μου πόσο για ξύλο ήταν ο Μοχίντερ στην αρχική σειρά.

Κεντρική φιγούρα στο reboot είναι ο Νόα ή HRG όπως θα τον θυμούνται όσοι άνθρωποι είδαν τη σειρά μόνο για μία σεζόν, δηλαδή οι περισσότεροι. Στην επίθεση στην Οντέσα πέθανε θεωρητικά η κόρη του επειδή η Χέιντεν Πανετιέρ παίζει στο “Nashville”. O Nόα θα προσπαθήσει να ξετυλίξει τη συνωμοσία πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Έτσι κι είναι καμιά επίθεση που πήγαν να τη φορτώσουν στους evos για να τους κάνουν να φανούν απειλητικοί απέναντι στον αθώο πληθυσμό μιλάμε θα τρελαθώ, τέτοια ιστορία δεν έχει ξαναγίνει. Θα περιμένω εναγωνίως να δω τι έπος θα γράψει ο Τιμ Κρινκ όταν φτάσει στους New X-Men του Γκραντ Μόρισον.

Μέσα από το δίωρο πρώτο επεισόδιο η σειρά μας συστήνει μερικούς νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον τους, τις δυνάμεις τους. Είναι ένα εντελώς ξεχάσιμο γκρουπ ανθρώπων με εξαίρεση την Μίκο, μια κοπέλα από την Ιαπωνία που μπορεί να μετατραπεί σε χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιού, το οποίο ακούγεται σαν κάτι που πρότεινε το ίδιο 11χρονο αγόρι που σκέφτηκε τον τίτλο του τελευταίου Ιντιάνα Τζόουνς. Οι σκηνές μες στο βιντεοπαιχνίδι είναι ιδιαίτερα επίπονες, με έπιασα να νοσταλγώ τον Joe Razz και την Ηρώ Κισσανδράκη. Αυτές ήταν εποχές! Μακάρι να κάνει κάποιος σειρά τον Joe Razz. Αν μας διαβάζουν από το Blue Sky ας επικοινωνήσουν μαζί μας για να το κουβεντιάσουμε.

 

Το μακράν πιο ενδιαφέρον κομμάτι του “Reborn” είναι εκείνο που περιστρέφεται γύρω από έναν μη-evo χαρακτήρα, ο οποίος για την ακρίβεια έχει πιάσει να τους κυνηγάει. Ο Ζάκαρι Λέβι του “Chuck” κάνει έναν απρόσμενα πειστικό κακό, παίζοντας τον Λουκ, έναν άντρα που έχασε οικογένεια στην επίθεση στην Οντέσα και τώρα έχει βαλθεί να εξοντώσει όποιον έχει δυνάμεις. Και πάλι, κάτι που έχουμε δει εκατό φορές, όμως ο Λέβι είναι καλός, και υποθέτω αν είναι κάποιος να δει το “Reborn” ως το τέλος του, θα αξίζει για τη στιγμή και μόνο που ο Λουκ είτε α) μεταστραφεί διαπιστώνοντας με τα μάτια του τι ΑΛΗΘΙΝΑ παίζεται είτε β) επιτρέψει στο μίσος του να τον καταλάβει πλήρως και γίνει η τραγική φιγούρα της ιστορίας.

(Κάπου ανάμεσα στο α και το β είναι η ‘δε χρειαζόταν καν να μας το πεις’ αποκάλυψη πως ο Λουκ είναι κι ο ίδιος evo, το οποίο ξέραμε πως θα συμβεί επειδή ο Κρινγκ είδε πρόσφατα το “X-Men” του Μπράιαν Σίνγκερ. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν κάνει κανείς το Brood Saga; Τα πρώιμα New Mutants; Έχουμε πήξει με Dark Phoenix Saga και God Loves, Man Kills, eleoc kapu, κλύσμα μας τις έχουν κάνει αυτές τις δύο ιστορίες. Είναι λες και δεν έχει γραφτεί τίποτα άλλο στην ιστορία των X-Men.)

Παράλληλα αρχίζουν να ξεπροβάλλουν διάφορες γνώριμες φάτσες από τα παλιά, αφήνοντας το “Reborn” σε ένα αβέβαιο, τέρμα αμήχανο ενδιάμεσο στάδιο. Δεν είναι ούτε κάτι αληθινά καινούριο, ούτε κάτι αληθινά παλιό. Είναι συνέχεια; Είναι επαναπροσέγγιση; Οι νέοι χαρακτήρες δεν είναι ενδιαφέροντες και το να ενδιαφερθείς γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν αρχίζουν και σκάνε οι παλιοί. (Είναι το ίδιο λάθος που έκανε το “Survivor” για μερικές σερί σεζόν, που στηριζόταν στο gimmick της επιστροφής κάθε φορά 2 παλιών παιχτών, κάτι που αφαιρούσε το ενδιαφέρον από τους καινούριους. Όταν επιτέλους έκαναν ξανά σεζόν μόνο με νέους παίχτες, το “Survivor: Cagayan”, είχαν μια από τις 5 καλύτερες σεζόν τους ever. #RealityLessons)

Γενικότερα η προσέγγιση είναι αβέβαια, όπως και φυσικά θα ήταν, γιατί σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημιουργοί είναι διστακτικοί και πρώτα αγχώνονται για τους φανς και μετά για τους ίδιους. Είναι δυνατόν να μου ζητάει το “Heroes Reborn” να έχω δει και να θυμάμαι μια σειρά θρυλική για το πώς γκρεμίστηκε κι έχασε το κοινό της με ρυθμό αστραπή μετά την 1η σεζόν; (Η οποία by the way δεν είναι όσο καλή τη θυμόμαστε γιατί η τρομερή κλεψιά του φινάλε υποσκάπτει και ό,τι είχε προηγηθεί- εθιστήκαμε υπό την επήρρεια ψευδών υποσχέσεων.) Ξέρετε τι πιστεύω πως θα είχε νόημα; Ένα πλήρες re-imagining. Άμα είναι να το κάνεις, κάντο σωστά. Φέρε πίσω τους 2 χαρακτήρες που σε νοιάζουν και ξαναφαντάσου το από την αρχή. Κάνε κάτι άλλο, κάτι εντελώς καινούριο. Δώσε στο Νόα υπερδυνάμεις, κάνε τον Χίρο κακό, βάλτους να καταστρέφουν τον κόσμο, να πολεμούν μια κρυφή εξωγήινη εισβολή, τον Ούλτρον, δεν ξέρω. Κάτι παλαβό. Κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έκανες πριν. Μια τέτοιου είδους ριζική επαναδιατύπωση θα έδινε υποθέτω κάποια αξία.

***

 

Τελοσπάντων, το “Heroes Reborn” υπάρχει και η Ιστορία μας είναι λίγο πιο κοντά στο τέλος της.