ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Homeland S07E11: Αυτό με τα 53 λεπτά αγνής αγωνίας

Όσα εκστατικά είδαμε στο ενδέκατο επεισόδιο της έβδομης σεζόν, με τίτλο "All in".

Μου πήρε νομίζω περίπου τριάντα λεπτά να ηρεμήσω. Σαν τότε που ήμουν παιδί, έβλεπα ένα θρίλερ και σκεφτόμουν μπαμπούλες να ξεπηδούν από τις ντουλάπες. Μόνο που αυτό που κάνει το Homeland στο μυαλό σου είναι πολύ πιο ύπουλο. Καθώς καταφέρνει με έναν μοναδικό τρόπο να σε κάνει να ανησυχείς πραγματικά για τους χαρακτήρες και την έκβαση μιας υπόθεσης. Πολύ περισσότερο από κάποια ταινία δράσης στην οποία ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά. Γιατί εδώ, όπως πολλές φορές σε προηγούμενες σεζόν, μπορεί και να μην πάνε τόσο καλά τα πράγματα.

Τον περισσότερο χρόνο του επεισοδίου τον περνάμε στην Ρωσία ή τουλάχιστον ασχολούμενοι με όσα γίνονται στην Ρωσία, σε ένα επεισόδιο που το Paste χαρακτηρίζει δίκαια ως “vintage Homeland”. Γιατί έχει τις συνθήκες, την αγωνία και τη δράση παλαιότερων σεζόν της σειράς.

Το σημαντικό όμως, για τους θεατές στην Αμερική και τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι ότι όσα βλέπουμε επί της οθόνης είναι ανατριχιαστικά κοντινά σε όσα ζούμε. Κι ακόμα κι αν κάτι από όλα αυτά δεν το έχουμε ζήσει ακόμα ή δεν το έχουμε μάθει, σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας. Η πολιτική Trump έχει δημιουργήσει οργισμένους εχθρούς εντός των ΗΠΑ, ακριβώς όπως έχει και η Keane. Τα fake news χρησιμοποιούνται για να διορίσουν ή να κατεβάσουν κυβερνήσεις ακριβώς όπως και στην σειρά. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία είναι ιδιαίτερα τεταμένες, όπως ακριβώς μας δείχνει και η σειρά.

Τώρα, το κατά πόσο θα μπορούσαμε να δούμε τους Ρώσους να αλληλοτρώγονται μεταξύ τους επειδή ένας στρατηγός είναι διεφθαρμένος, το κατά πόσο είναι εύκολο η μία μυστική υπηρεσία να κάνει έτσι ντου στην άλλη, ας το αφήσουμε στην άκρη. Γιατί αυτή είναι η απαραίτητη μυθοπλασία για να πάει η σειρά μπροστά κι εμείς να τρώμε 1 κιλό ηλιόσπορο από την αγωνία μας.

Μία Πρόεδρος χωρίς οβάλ γραφείο

Πίσω στην Αμερική, η Keane περνά τις χειρότερές της μέρες μιας και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, με την παρότρυνση του Γερουσιαστή Paley, καταφέρνει να παύσει την Keane από τα καθήκοντά της. Επικαλούμενος το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Κι ας μην μείνουμε στις τυπικότητες και το κατά πόσο όλα αυτά ευσταθούν για να δούμε έναν Πρόεδρο εκτός θέσης (αυτό είναι και λίγο wishful thinking από τους δημιουργούς της σειράς). Ας πάμε στο πόσο μακριά θα φτάσουν οι εχθροί της Keane.

Μου αρέσει πολύ ο χαρακτήρας της Chief of Staff του Paley. Ναι, της “assistant” όπως την αποκάλεσε ο Ιούδας χάκερ. Γιατί η Ουάσινγκτον είναι γεμάτη με πιτσιρίκια που διψούν για εξουσία στο πλευρό των Γερουσιαστών και των διαφόρων πολιτικάντηδων. Ένας τέτοιος αδίστακτος είναι και ο Wellington. Άνθρωποι που όταν δουν το αφεντικό τους να κωλώνει, επεμβαίνουν και κάνουν τη βρωμοδουλειά.

Ο Paley δεν φοβήθηκε να πάει στον ξεχασμένο Dar Adal. Και είναι απορίας άξιο αν η επανεμφάνιση του Adal αλλά και η υπόσχεση να τον βγάλουν από εκεί, θα σημάνει και την επανένταξή του στην σειρά. Ο γερουσιαστής θέλει λοιπόν απεγνωσμένα να διώξει την Keane και βάζει τα χέρια του στη λάσπη. Αλλά δεν πάει ο ίδιος να κάνει το χαφιεδιλίκι στον Ρώσο Πρέσβη. Έστειλαν οι ίδιοι ανθρώπους της αποστολής σε παγίδα και το ότι δεν έπεσε νεκρός κάποιος από την ομάδα της Carrie, κάποιος εμφανέστατα Αμερικανός, είναι για να μην πονέσει τόσο πολύ η αναμφισβήτητη προδοσία.

Είναι πλέον φανερό ότι η Προεδρία της Keane θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το αν η Simone θα φτάσει ασφαλής στις ΗΠΑ για να καταθέσει. Με ό,τι υποσχέσεις θα χρειαστεί από την πλευρά των Αμερικανών για την ασφάλειά της.

Yevgeny, εσύ, James Bond

 

Ας πάρουμε λίγο χρόνο να ξαναπούμε για τον Yevgeny. Τον άνθρωπο που έφερε την Πρόεδρο Keane εκτός οβάλ γραφείου, τον άνθρωπο που εκφράζει την πιο radical πλευρά των Ρώσων, τον άνθρωπο που δρα αλόγιστα και ατρόμητα μπροστά σε κάθε απειλή. Το μόνο του λάθος; Ότι άφησε την Simone απροστάτευτη. Βασικά το ότι την άφησε τόσο καιρό ζωντανή μιας και στο τέλος όλοι ξέραμε ότι θα κατέληγε στο να την σκοτώσει.

Δεν πήρε πολλή ώρα στην Carrie να πείσει την Simone γιατί είχε καταλάβει κι εκείνη ότι όταν ένας στρατός από κουκουλοφόρους μπαίνει σε ένα κτίριο για έναν άνθρωπο, δεν υπάρχει καμία απολύτως σωτηρία. Το πώς τώρα πέρασαν Carrie και Simone από όλο αυτόν τον κόσμο για να φτάσουν να δραπετεύσουν, είναι άλλου Παπά ευαγγέλιο.

Plan A, plan B, plan all in

 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει μία δυναμική. Που μία γέρνει προς την μία και μία προς την άλλη μεριά. Υπέθετα ότι μετά τα νέα της απόπειρας αρπαγής της Simone, επί ρωσικού εδάφους, ότι οι συζητήσεις θα διακόπτονταν. Περίμενα οι Ρώσοι να κρατήσουν έστω προσωρινά αιχμαλώτους τους ανθρώπους του Saul από το να τους αφήσουν να σουλατσάρουν όπου θέλουν.

Γίνονται γενικά λίγο εύκολα οι μετακινήσεις των πάνοπλων Αμερικανών από και προς το ξενοδοχείο χωρίς να τους ακολουθεί ένα ολόκληρο στράτευμα. Αλλά ας τα ξεπεράσουμε αυτά. Σημασία έχει ότι το αρχικό πλάνο της Carrie πάει στα τσακίδια μετά την προδοσία και το επόμενο πλάνο της φέρνει ένα πραγματικό χάος στην Ρωσική πρωτεύουσα. Ο Yakushin με αυτή τη φοβερή φάτσα Ρώσου μαφιόζου, αποφασίζει ότι αγαπάει πιο πολύ τα λεφτά από την πατρίδα του και, έχοντας βαρεθεί να ανέχεται τύπους σαν τον Yevgeny, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Σε κάθε περίπτωση η Simone πάει στους Αμερικάνους και αυτό του αρκεί.

Η αποστολή στο κτίριο της GRU είναι πραγματικά επικίνδυνη. Κι η Carrie δείχνει skills που είχε πάρα πολύ καιρό να επιδείξει. Βέβαια αν έχεις φτάσει στην σουίτα μέσα από τόσες δυσκολίες, πώς φτάνεις να σε αφοπλίσει η Simone; Η εξέλιξη βέβαια ευνοεί πολύ την πλοκή μιας και η Carrie, έχοντας το κάτω χέρι, επιστρατεύει επιχειρήματα για να πείσει την Simone ότι ο μόνος τρόπος να μείνει ζωντανή είναι να πάει μαζί της.

Το κόλπο με το κασκόλ είναι επιτυχημένο, ο Yevgenhy βάζει τους ανθρώπους του να ακολουθήσουν λάθος αυτοκίνητο και πλέον όλοι είναιέστω πρόσκαιρα ασφαλείς. Το θα γίνει όμως όταν σταματήσουν το αυτοκίνητο με την Carrie; Θα την συλλάβουν; Θα φτάσουν όλοι με ασφάλεια στο ξενοδοχείο; Κι από εκεί, μετά τι; Το είπε και ο Saul. Ωραίο το σχέδιο για να φτάσουμε στην Simone αλλά πώς θα την πάρουμε να φύγουμε με όλους τους Ρώσους στο κατόπι. Και κάπου εδώ ίσως τους έχει σώσει ο MAXαρος.

Οι περιπέτειες του MAX S01E11

ΚΑ-ΤΑ-ΛΥ-ΤΗΣ. Σπρώχνει την Carrie στο παράτολμο, να φτάσει στην σουίτα από το περβάζι. Καθοδηγεί όλη την επιχείρηση με τις ικανότητές του και τους βγάζει όλους ασφαλείς. Και την κρίσιμη στιγμή; Αποφασίζει να παίξει κι εκείνος βρώμικα με το ίδιο σύστημα που χρησιμοποίησε ο Yevgeny εναντίον τους. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για μια fake κατάσταση αλλά για μια πραγματική κρίση στην μέση της πρωτεύουσας της Ρωσίας. Μια κρίση που πιθανότατα θα οδηγήσει τους Αμερικανούς με ασφάλεια πίσω στην πατρίδα τους. Θεωρώ ότι οι Ρώσοι θα φοβηθούν τα χειρότερα και θα προσπαθήσουν να λήξουν το θέμα το συντομότερο δυνατόν. Τι θα κάνει όμως ο Yevgeny; Κι ο προδοτάκος που κάθεται πίσω από τον MAX; Θα παίξει κι άλλο ρόλο στην υπόθεση ή θα κάτσει πλέον φρόνιμος;

Η απάντηση της ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, στο φινάλε της σεζόν, αποκλειστικά στο FOX.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.