REVIEWS

Το BoJack Horseman θα δώσει επιτέλους τις απαντήσεις που ζητούσαμε

Η έκτη και τελευταία σεζόν πάει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Την Παρασκευή άρχισε να στριμάρει στο Netflix το πρώτο μέρος της τελευταίας σεζόν του ‘Bojack Horseman’. Τα οχτώ πρώτα επεισόδια ήταν περισσότερο εισαγωγικά για τα επόμενα οχτώ που θα ακολουθήσουν στις 31 Ιανουαρίου, και θα ολοκληρώσουν μία από τις καλύτερες σειρές που έχουν υπάρξει.

Φάνηκε όμως ότι η σειρά θέλει να ολοκληρώσει έναν κύκλο, γι αυτό και άρχισε να δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που είχαμε μαζέψει, ενώ εμφάνισε σε μικρούς ή μεγάλους ρόλους διάφορους γκεστ χαρακτήρες από το παρελθόν, όπως ο Judah, η Μargo Martindale, η Kelsey Jannings. Βλέπουμε το πώς επηρεάστηκε ο Bojack από τον θάνατο της Sarah Lynn, μαθαίνουμε επιτέλους κάτι από το backstory του Todd και συμβαίνει με ένα περίεργο τρόπο το crossover episode του Bojack με τον Mr. Peanutbutter.

Ακριβώς επειδή τα επεισόδεια ήταν εισαγωγικά, δεν ξεχώρισε κάποιο με τον τρόπο, που μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν, ξεχωρίσαμε όμως κάποια από τα θέματα που αντιμετωπίστηκαν με τον πάντα ειλικρινή τρόπο που ξέρει καλά να κάνει η σειρά.

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Το 7ο επεισόδιο είναι και το πιο ωραίο από τα νέα επεισόδια. Έχει τίτλο ‘The Face of Depression’, το ‘Πρόσωπο της Κατάθλιψης’. Όταν μαθεύτηκαν στο κοινό τα νέα για την απιστία του Mr. Peanutbutter, αποφάσισαν να διαχειριστούν το σκάνδαλο λέγοντας ότι ο Mr. οδηγήθηκε σε αυτό εξ αιτίας της κατάθλιψής του. Έτσι άρχισε να κάνει ένα awareness τουρ στην Αμερική ως το πρόσωπο της κατάθλιψης. Ταυτόχρονα βλέπουμε την Diane, η οποία έχει όντως κατάθλιψη, δυσκολεύεται να το παραδεχτεί, εν τέλει όμως πείθεται να αρχίσει αγωγή. Η σειρά κάνει εδώ άλλη μία πολύ πετυχημένη αντιπαράθεση του πώς ο χώρος του θεάματος παρουσιάζει ευαίσθητα θέματα όπως η κατάθλιψη και πώς πραγματικά είναι, όταν το περνάει κάποιος.

Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Τις προηγούμενες δύο σεζόν είδαμε τη μεγάλη προσπάθεια της Princess Carolyn να αποκτήσει ένα παιδί. Στο τελευταίο επεισόδιο της 5ης υιοθέτησε τη Ruthie, αφού πρώτα κατάφερε να πείσει την έφηβη μητέρα της, ότι θα είναι καλή μητέρα και δεν θα παραμελεί το μωρό εξ αιτίας της δουλειάς της. Στην 6η σεζόν βλέπουμε λοιπόν την Princess Carolyn να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να απελπίζεται. Όπως λέει “πιστεύει ότι δεν νιώθει απέναντι στη Ruthie αυτό που θα έπρεπε να νιώθει”. Σε μια ακόμα μεγάλη στιγμή ειλικρίνειας, η σειρά, μέσα από το στόμα της Princess Carolyn, παραδέχεται ένα μέχρι πρότινος μεγάλο ταμπού. Ότι μια γυναίκα δεν είναι σίγουρη για το αν αγαπάει όπως θα έπρεπε να αγαπάει το παιδί της. Ακόμα και μία που προσπάθησε πολύ να το αποκτήσει.

Παρομοίως στην 3η σεζόν είχε παραδεχτεί μία ακόμα ταμπού αλήθεια, όταν η Diane έκανε έκτρωση χωρίς να αισθάνεται άσχημα ή τύψεις μετά ή να την ακυρώσει το τελευταίο λεπτό. Μία γυναίκα μπορεί να μη θέλει να αποκτήσει παιδί, να κάνει έκτρωση και να μην το μετανιώσει μετά.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ SARAH LYNN

Στο 11ο επεισόδιο της 3ης σεζόν ο Bojack και η Sarah Lynn ξεκινούν μαζί ένα “epic bender”, το οποίο καταλήγει στο να χάσουν την αίσθηση του χρόνου, τα Όσκαρ, στα οποία η Sarah Lynn βραβεύεται και εν τέλει τη ζωή της μετά από υπερβολική δόση της ηρωίνης Bojack (πραγματικά και συμβολικά). Μετά την τρίτη σεζόν, πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η ανάμιξη του Bojack στο θάνατό της, αλλά και πόσο υπέυθυνος νιώθει ο ίδιος για αυτό.

Όταν η αστυνομία τον είχε ρωτήσει από που προμηθεύτηκε η Sarah Lynn την ηρωίνη, εκείνος απάντησε ότι δεν ξέρει, και όπως γνωρίζουμε από τις προηγούμενες σεζόν, εκτός από το ότι εκείνος είχε στην κατοχή του την ηρωίνη, λειτούργησε συχνά και ως ηθικός αυτουργός στην “κατρακύλα” της. Στην 6η σεζόν ή Sarah Lynn βρίσκεται συνεχώς στο μυαλό του Bojack, ενώ παράλληλα δύο δημοσιογράφοι αρχίζουν να σκαλίζουν το τι έγινε εκείνη τη νύχτα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Tribute στη Sarah Lynn, τη θλιμμένη πριγκίπισσα του ‘Bojack Horseman’

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ

Σε όλο το ‘Bojack Horseman’ βλέπουμε τους χαρακτήρες που φέρονται άσχημα στους υπόλοιπους χαρακτήρες, να έχουν ένα τραυματικό backstory και αυτό μας κάνει να τους συμπαθούμε. Ακόμα και η Τασσώ Καββαδία του Bojack, η μητέρα του, έχει ένα τόσο πονεμένο backstory, που σε κάνει να τη συμπονάς. Αντίστοιχα πονεμένο έχει και ο Bojack, και η Princess Carolyn, και η Diane, και είχε και η Sarah Lynn. To τραυματικό τους παρελθόν τους κάνει να φέρονται με τον τρόπο που φέρονται, και πολλές φορές να φέρονται και χειρότερα ή με τον ίδιο τρόπο που τους είχαν φερθεί.Το ζήτημα στο ‘BoJack Horseman’ είναι: μπορείς να ξεφύγεις από το τραύμα σου; Μπορείς να αλλάξεις; Όλοι φαίνεται να γνωρίζουν ακριβώς τι τους συμβαίνει, όλοι όμως πέφτουν στα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Και περισσότερο από όλους ο Bojack.

Tα επόμενα 8 επεισόδια θα μας δώσουν απάντηση σε αυτό. Μέχρι σήμερα, η γραμμή που διατηρούσε η σειρά ήταν η απαισιόδοξη. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου. Τώρα πάνω που ο Bojack κάνει προσπάθειες να αντιμετωπίσει τον εαυτό του όμως, στενεύει και ο κλοιός των αποκαλύψεων. Δυο δημοσιογράφοι βρίσκονται στα ίχνη του για τη συμμετοχή του στον θάνατο της Sarah Lynn, ενώ το 8ο επεισόδιο τελειώνει ακριβώς τη στιγμή που η Hollyhock θα μάθει αυτό που είχε γίνει με τον Bojack και την Penny.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πιο αληθινός ήρωας που είδα ποτέ στην τηλεόραση
Η βαθιά, ξεκαρδιστική πίκρα του ‘BoJack Horseman’

—-

Και τώρα, πάμε μια βόλτα στο 1999 με το διαχρονικό twist της “Έκτης Αίσθησης”. Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας για το θρυλικό σινεμά του 1999, δες το νέο μας επεισόδιο POP για τις Δύσκολες Ώρες, με καλεσμένη τη Μίνα Μπιράκου.