REVIEWS

H Katee Sackhoff επέστρεψε στο διάστημα, 10 χρόνια μετά

Το καινούργιο sci-fi έπος του Netflix, Another Life, είναι ό,τι πρέπει για το ντάλα καλοκαίρι και για όσους τους αρέσουν τα 'γνώριμα' εξωγήινα δράματα.

‘Ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα από το sci-fi και να δοκιμάσω νέα πράγματα (βλέπε Longmire). Επίσης φοβόμουν μήπως απογοητεύσω τους φαν του είδους. Οπότε περίμενα να έρθει κάτι για το οποίο να μπορώ να είμαι περήφανη και το οποίο να είναι τελείως διαφορετικό από το Battlestar Galactica’

Αυτό δήλωσε η 39χρονη πάλαι ποτέ Starbuck που επέστρεψε με φόρα στο διάστημα ως η βετεράνος αστροναύτης Nico Breckenridge που αφήνει πίσω της άντρα και παιδί προκειμένου να ηγηθεί μιας διαστημικής αποστολής στο άκρο του γαλαξία για να μάθουμε τι ακριβώς θέλουν από εμάς οι μυστηριώδεις εξωγήινοι που προσγείωσαν ένα τεράστιο διαστημόπλοιο στην μέση του πλανήτη μας.

Η αλήθεια είναι ότι η Katee έχει δίκαιο για ότι το Another Life δεν θυμίζει σε τίποτα το Galactica, πέρα από το γεγονός ότι και τα δυο λαμβάνουν χώρα στο διάστημα. Ενώ και ο χαρακτήρας της είναι εντελώς διαφορετικός αφού αυτή την φορά εκείνη δεν είναι η ριψοκίνδυνη πιλότος, αλλά η φωνή της λογικής.

Αυτό που παρέλειψε, ωστόσο, να αναφέρει είναι ότι το ολοκαίνουργιο έπος του Netflix θυμίζει έντονα ένα μάτσο αρχετυπικά sci-fi που έχουν προηγηθεί. Συγκεκριμένα η φάση με την προσγείωση του διαστημοπλοίου στην Γη (και το γεγονός ότι ο επιστήμονας άντρας της παλεύει να αποκρυπτογραφήσει το γιατί) φέρνει στο νου το Arrival.

Τα συχνά πυκνά στιγμιότυπα που την βλέπουμε να κυκλοφορεί με τα εσώρουχα (και ‘ασορτί’ six pack) στους διαδρόμους του σκάφους (είτε γιατί μόλις ξύπνησε από τον κρυο-ύπνο είτε γιατί την κυνηγάει κάτι) μας φέρνουν στο νου το Alien.

Ενώ τα πρώτα επεισόδια, με το πλήρωμα (όλοι νέοι και ωραίοι) να κατευθύνεται κουτσά στραβά προς τον πλανήτη από όπου ήρθε το ΕΤ αντικείμενο, κάνοντας στάση για να αντιμετωπίσουν π.χ. ένα θανατηφόρο ιο, φέρνει στο νου κάτι από Star Trek.

Για την ακρίβεια κάτι από Star Trek Generation με τον ρόλο του Data να έχει -στο περίπου- ο William, η -συναισθηματικά φορτισμένη- τεχνητή νοημοσύνη του σκάφους που παίρνει την μορφή εκείνη που είναι πιο κοντά στο ιδεατό της πρωταγωνίστριας (ναι, όπως στο Her). Και το πλήρωμα αντικατάστασης, εκείνο που κοιμάται γαλήνια και ξυπνάει μόνο όταν χρειαστεί κάποιος να κάνει κάτι ή να σκοτωθεί (όπως ακριβώς οι redshirts στο Star Trek).

Αν και ο breakout χαρακτήρας της σειράς δεν είναι άλλος από τον/την transgender γιατρό και ψυχολόγο του σκάφους τον/την οποία υποδύεται έξοχα ο/η Αυστραλός ηθοποιός και Instagram influencer JayR Tinaco. Κυρίως επειδή η αμφι-σεξουαλικότητά του θεωρείται δεδομένη και αποδεκτή και δεν γίνεται ποτέ αντικείμενο συζήτησης.

Επίσης μην ξεχάσω να αναφέρω ότι κάπου στο φόντο υπάρχει και η Selma Blair ως μεγαλο-δημοσιογράφος των 250 εκ. followers που ψάχνει να φέρει στο φως την αλήθεια.

Στο τέλος της ημέρας το Another Life, που εκτυλίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον όπου η ανθρωπότητα ταξιδεύει με ταχύτητα άνω του φωτός και οι περισσότερες παραλιακές μητροπόλεις βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο καλό όσο το Galactica. Και όντως, όπως το κατηγορούν κάποιοι, θυμίζει περισσότερο σαπουνόπερα και λιγότερο μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που έχει κάτι ουσιαστικό να πει.

Είναι όμως τέτοια η χαρά του να βλέπεις την Katee Sackhoff ξανά στο φυσικό της στοιχείο και τόσο καλές (αν και γνώριμες) κάποιες από τις ιστορίες που τολμώ να πω πως το Another Life είναι η καλύτερη sci-fi σειρά που έχω δει εδώ και πολύ καιρό. Ή, τουλάχιστον, η μοναδική που με έβαλε στο τριπάκι να ολοκληρώσω την πρώτη της σεζόν μέσα σε μια μέρα.