REVIEWS

Jett, αυτό που η Carla Gugino μας κλέβει την καρδιά

Στο νέο αστυνομικό δράμα Jett η 'βετεράνος' πλανεύτρα υποδύεται μια ταλαντούχα κλέφτρα με πολλά μπαγκάζια. Ένας ρόλος που του αξίζει και της αξίζει.

To βλέμμα της. Έντονο, ενίοτε αποπλανητικό και πάντοτε βαθιά μελαγχολικό. Αυτό που δείχνει ότι έχει ζήσει πολλά και έχει απογοητευτεί πολύ. Αυτό ήταν ανέκαθεν που εκτιμούσα στην καμπυλωτή Ιταλοαμερικανίδα και πάλαι ποτέ μοντέλο (σ.σ. αν δεν ήταν μόλις 165 εκατοστά θα είχε προχωρήσει πολύ περισσότερο επί της πασαρέλας) που βρέθηκε επιτέλους, στα 47 της, στο σωστό σημείο και τη σωστή στιγμή.

Γιατί μπορεί να μιλάμε για μια βετεράνο ηθοποιό με πάνω από 100 credits στο όνομά της (από Spy Kids, Sin City και Watchmen μέχρι San Andreas), η οποία ποτέ δεν φοβήθηκε το γυμνό, αλλά ήδη από τα πρώτα λεπτά του Jett συνειδητοποιήσεις ότι εδώ ‘ξεγυμνώθηκε’ (μεταφορικά πάντα) περισσότερο από ποτέ.Ας πούμε απλώς ότι στο Jett, που υποδύεται την πρωτοκλασάτη κλέφτρα Daisy “Jett” Kowalski που μόλις βγαίνει από την φυλακή και αναγκάζεται με το ζόρι να επιστρέψει στην παλιά της ‘τέχνη κόσκινο’, η Carla ‘τριτώνει’ το καλό που ξεκίνησε με το Gerald’s Game και συνεχίστηκε με το The Haunting of Hill House.

Αποδεικνύοντας, επιπλέον, εμφατικά ότι κακώς, πολύ κακώς, δεν έχει καταφέρει να έχει ως τώρα την καριέρα (σ.σ. το κορίτσι έχει παίξει μέχρι και στο Falcon Crest και στον Alf στα ξεκινήματα της) που της αξίζει. Βλέποντάς της δεν απορείς καθόλου γιατί μια τέτοια γυναίκα προσελκύει κοντά της, λες και έχει μέλι, όλα τα κακοποιά στοιχεία ανά την επικράτεια τα οποία εκτιμούν τόσο το ταλέντο της όσο και την παρέα της. Μεταξύ των οποίων και τον αρχι-συμμορίτη Giancarlo Esposito του Breaking Bad που της ζητάει να κλέψει ένα δαχτυλίδι από την βίλα του αντιπάλου του στην Αβάνα.

Παρότι, να τα λέμε αυτή, εκείνη το μόνο που θέλει είναι μια ήσυχη ζωή δίπλα στην κόρη της. Δεν έχει νόημα να σου πω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση, που μόνο ως λαβυρινθώδη θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις. Κράτα μόνο στο πίσω μέρος του μυαλού σου αυτό. Ότι όλοι, εγκληματίες, μπράβοι και αστυνομικοί, θέλουν κάτι από την Carla. Και εκείνη φροντίζει, έστω με το ζόρι, να τους το δώσει.

Μια ‘μερακλίδικη’ δημιουργία του ταλαντούχου Sebastian Gutierrez εκ Βενεζουέλας, που πρωτοσυνεργάσηκε με την Carla στο Judas Kiss του 1998 (και μετά στα Karen Sisco, Elektra Luxx) και ο οποίος εμφανώς γνωρίζει πως να αναδεικνύει στο φουλ την μελαγχολική γοητεία και το ‘τσαλακωμένο’ λούστρο της. Ναι, προφανώς και όταν η Cugino δεν είναι σε κάποια σκηνή, η σειρά μοιάζει να χάνει λίγο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για one woman show αφού ο εκκεντρικός και παρακμιακός κόσμος, στο κέντρο του οποίου εκείνη βρίσκεται, έχει από μόνος του αρκετό ενδιαφέρον για να μας κάνει να θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά.

Στο τέλος της ημέρας η Jett είναι απλά μια όμορφη γυναίκα που χρησιμοποιεί επιδέξια το πιο δυνατό της όπλο, το μυαλό της, για να καταφέρει να επιβιώσει εκεί που πολλές του τηλεοπτικού είδους της δεν θα τα κατάφερναν. Δεν είναι αλάνθαστη. Δεν είναι ιλουστρατιόν. Δεν είναι μονοδιάστατη. Είναι η Jett. Και της αξίζει να της δώσεις, αυτό το καλοκαίρι, λίγη από την προσοχή σου.