REVIEWS

Στην τελευταία του σεζόν το ‘The Affair’ απέδειξε ξανά πόσο τέλεια σειρά είναι

Μία από τις καλύτερες δραματικές σειρές για τις σχέσεις έφτασε στο τέλος της και μαζεύουμε τις πιο σημαντικές στιγμές της πιο επίκαιρης σεζόν.

Το ‘Τhe Affair’ είναι μία σειρά που δεν με απογοήτευσε ποτέ. Κάθε φορά που πήγαινα να αμφισβητήσω κάτι που γινόταν ή κάτι που έλεγε ένας χαρακτήρας, η σειρά έβρισκε τρόπο να μου γυρνάει έτσι ώστε να μην είχα τίποτα αρνητικό να της προσάψω.

Η 5η, και τελευταία δυστυχώς σεζόν, έφτασε στο τέλος της την προηγούμενη εβδομάδα και εκτός από για μία ακόμα χρονιά την άρτια παρουσίαση των χαρακτήρων της και των οπτικών γωνιών τους, τη ρευστότητα της αλήθειας, των περασμένων γεγονότων και των αντικειμένων, φέτος έκανε κάτι έξτρα ακόμα. Ήταν πάρα πάρα πολύ σύγχρονη. Το επεισόδιο #metoo, το επεισόδιο με τις φωτιές στην Καλιφόρνια, αλλά και η προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, που πλαισίωναν τις ζωές των χαρακτήρων της σειράς ήταν μια πολύ καλή καταγραφή της σύγχρονης εποχής. Και όχι μόνο αυτά. Ας δούμε βήμα βήμα ένα πόσο επίκαιρη ήταν.

Η Meta αφήγηση

Το ‘Descent’, το βιβλίο που έγραψε ο Noah για την παράνομη σχέση του με την Alison και τη διάλυση του γάμου του με την Helen, γίνεται ταινία από τον σούπερσταρ ηθοποιό Sasha Mann. Ο Sasha πρωταγωνιστεί ως Noah και η ταινία θα είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, για αυτό και θέλει να τα ελέγχει όλα. Ο Noah βοηθά στο σενάριο και είναι παρών στα γυρίσματα, όσο όμως περνάει ο καιρός οι σχέσεις τον δύο ανδρών γίνονται όλο και πιο τεταμένες και ο ένας προσπαθεί να υποδαυλίσει τον άλλον. Τα πράγματα χειροτερεύουν κι άλλο όταν ο Sasha τα φτιάχνει με την Helen, ενώ ο Noah καταλαβαίνει ότι αγαπά ακόμα τη Helen και τη θέλει πίσω. Παράλληλα με όλα αυτά γυρίζεται και η ταινία, και η σειρά πίσω από το δράμα αυτοσαρκάζεται κλείνοντας το μάτι στο κοινό

Ο Claes Bang, που υποδύεται τον Sasha, είναι στην πραγματικότητα Δανός. Στη σειρά παίζει τον Άγγλο, που στην εγκιβωτισμένη ταινία είναι Αμερικάνος. Ο Noah κοροϊδεύει το γεγονός ότι παίζει τον Αμερικάνο και ότι του ξεφεύγουν αγγλικές προφορές. Στην πραγματικότητα, ο ηθοποιός που υποδύεται όμως τον Noah, o Dominic West είναι όντως Άγγλος και κάνει τον Αμερικάνο στο ‘The Affair’.

Η σειρά επιπλέον αυτοσαρκάζεται επειδή η ταινία που γυρίζει ο Sasha έχει επίσης αφήγηση από δύο οπτικές γωνίες και ο ίδιος παραπονιέται από το πόσο επίπονο είναι να τα γυρίζει όλα δύο φορές.

Η Κλιματική αλλαγή

Ο τέταρτος κύκλος του ‘The Affair’ τελείωσε με τη δολοφονία της Alison από τον Ben, που θεωρήθηκε όμως αυτοκτονία. Ο Cole χώρισε με τη Luisa, και πήρε τη μικρή Joanie άφηνοντας πίσω τους το Μόντοκ με σκοπό να κάνουν ένα roadtrip και να διαχειριστούν τον θάνατο της Alison.

30 περίπου χρόνια μετά, η Joanie έχει μεγαλώσει, έχει τη δική της οικογένεια με τον άντρα και τις δύο υιοθετημένες κόρες τους. H προσθήκη του μελλοντικού αυτού χαρακτήρα στην τελευταία σεζόν ήταν το μοναδικό storyline που δεν χρειαζόταν σε ολόκληρη τη σειρά. Δεν είχε αρκετό τηλεοπτικό χρόνο για να αναπτυχθεί ο χαρακτήρας ούτε καταλάβαμε ποτέ την υπαρξή του. Ίσως υπήρχε μία πρόθεση να αποδοθεί κάποιου είδους δικαιοσύνη για το θάνατο της Alison, όμως η μόνη ουσιαστική συμβολή της μελλοντικής Joanie στο ‘The Affair’ είναι η προβολή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο κοντινό μας μέλλον. Φυσικά τέτοιου είδους προβολές του μέλλοντος έχουν παρουσιαστεί άπειρες φορές από τα 80s και στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Είναι όμως η μοναδική -γνωστή σε μένα- φορά, που κάτι τέτοιο συνέβη σε μία κανονικής ροής μέινστριμ σειρά.

Η Joanie ζει σε ένα δυστοπικό πλανήτη που είναι στα τελευταία του και δουλεύει ως μηχανικός των ακτών προσπαθώντας να αντιμετωπίσει της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το κίνημα #MeToo

Μια δημοσιογράφος του Vanity Fair ετοιμάζει ένα cover story για τον Noah. Εντωμεταξύ μία πρώην φοιτήτριά του στο πανεπιστήμιο γράφει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ‘How to break a girl’, το οποίο μιλά για έναν σωβινιστή και μισογύνη καθηγητή, φωτογραφίζοντας τον Noah. H πρώην υπεύθυνη για το PR του, με την οποία είχε ένα φλερτ στην περιοδεία βιβλιοπαρουσιάσεων που είχαν κάνει μαζί, θυμάται διιαφορετικά από εκείνον την περιπέτειά τους.

Στο 7ο επεισόδιο της σεζόν βλέπουμε το σκάνδαλο να είναι έτοιμο να ξεσπάσει, όσο οι ιστορίες των γυναικών εναντίον του Noah μαζεύονται στο γραφείο της δημοσιογράφου του Vanity Fair. Ο ίδιος προσπαθώντας να προλάβει το σκάνδαλο, συναντιέται με τον δικηγόρο του και με ειδικούς (πλέον) στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων. Όλοι τον συμβουλεύουν να μην πάρει καμία πρωτοβουλία από μόνος του και να δημοσιεύσει πρώτος την απολογία του, πριν δημοσιευτούν οι κατηγορίες. Ο Noah δεν το δέχεται, πιστεύοντας ότι δεν φταίει σε τίποτα, και πάει να το λύσει μόνος του, κάνοντας τα πράγματα όλο και χειρότερα.

Στο 8ο επεισόδιο το σκάνδαλο είναι αναπόφευκτο. Το άρθρο δημοσιεύεται με καταγγελίες από έξι γυναίκες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ή μείωσε λόγω του στάτους του. Βλεπουμε λοιπόν σιγά σιγά τις συνέπειες της #metoo ιστορίας στην οικογένεια του Noah. Τα βλέμματα των μανάδων στη Helen, όταν φτάνει στο σχολείο, τα μηνύματα στο κινητό της Whitney, τον Trevor τσακώνεται με το αγόρι του στο σχολείο και αυτές να είναι μόνο οι πρώτες συνέπειες.

Βλέπουμε αντίστοιχα πώς ο Noah και η Helen δεν μπορούν να δουν την οπτική αυτών των γυναικών, ενώ η Whitney μπορεί μετά τη συζήτησή της με τη συγγραφέα του βιβλίου, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα αυτής της συμπεριφοράς από τον Furkat.

Και πράγματι, μπορεί να μην είδαμε το point of view των γυκαικών που τον κατηγόρησαν, είδαμε όμως το πόσο διέφερε η αφήγηση του ίδιου και της Alison, όταν διηγούνταν την αρχή της σχέσης τους. Ο Noah θυμόταν την Alison να έχει λυτά μαλλιά, προκλητικά ρούχα και να του αφήνει υποννοούμενα. Όταν είχε κρυφοκοιτάξει την ώρα που η Alison και ο Cole έκαναν σεξ έξω από το σπίτι τους στην 1η σεζόν, ο Noah θεωρούσε πως η Alison τον είχε δει να έρχεται και το έκανε επίτηδες κοιτώντας τον. H Alison όμως από το δικό της point of view, δεν τον είχε δει ποτέ και μάλιστα νευρίασε όταν έμαθε τη δική του εκδοχή, αλλά και όταν διάβασε το πώς την παρουσίασε στο βιβλίο του.

Το ‘The Affair’ έκανε πολύ καλή δουλειά κάνοντας ένα #metoo επεισόδιο και παρουσιάζοντας ισάξια όλες τις πλευρές της ιστορίας.

Οι φωτιές της Καλιφόρνια

Σε παράλληλη δράση με το ξέσπασμα του metoo σκανδάλου του Noah, ξεσπά και η μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια, η οποία είναι επίσης βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Οι φωτιές του 2018 στην Καλιφόρνια ήταν η φονικότερη και πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της. Το ‘The Affair’ ενσωματώνει στην αφήγηση τη φωτιά, δείχνοντας την Ηelen και τον Noah να προσπαθούν να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος. Οι πολλές ώρες που παιρνούν μαζί περπατώντας στην καλιφορνικέζικη ερημική φύση, τους δίνει την ευκαιρία να πουν όλα όσα έζησαν και ένιωσαν στην πολυτάραχη σχέση τους. Είναι και το μοναδικό επεισόδιο, που έχει την οπτική δύο πρωταγωνιστών στο ίδιο κομμάτι. Το μόνο δηλαδή “αντικειμενικό” επεισόδιο ολόκληρης της σειράς.

Το happy(;) end

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς έβαλε και δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η Whitney απαγόρευσε στον Noah να έρθει στον γάμο της μετά το σκάνδαλο, όταν όμως έμαθε ότι εκείνος οργάνωσε μυστικά το flash mob στη δεξίωση του γάμου και μια κουβέντα που έκανε με τον παππού της, την έκανε να αναθεωρήσει. Έτρεξε μαζί με τα αδέρφια της να τον βρει και να το φέρει στον γάμο από το μοτέλ στο οποίο διέμενε και είδαν από το παράθυρο ότι ήταν μέσα και η Helen και έκαναν σεξ με τον Noah. Έτσι όλα τα παιδιά κάθισαν απέξω, έπιναν σαμπάνια και υπονοήθηκε ότι επιτέλους η οικογένεια θα επανενωνόταν.

Ο Noah και η Helen γέρασαν μαζί, όπως μας δείχνει ο γέρος πια Noah που επισκέπτεται τον τάφο της και της διαβάζει το βιβλίο που έχει γράψει η (μεγάλη πια) μικρή τους κόρη.

Ο θάνατος της Alison δεν δικαιώθηκε, αλλά έστω η Joanie έμαθε την αλήθεια, για να αρχίσει να προσπαθεί να συνάψει ειρήνη με τον εαυτό της και το οικογενειακό τραύμα που κουβαλάει. Η Sierra τα κατάφερε να μεγαλώσει τον γιο της, ο οποίος κάνει και ένα σύντομο παράνομο δεσμό με την Joanie. O Cole πέθανε χωρίς να επιβεβαιωθούν ποτέ οι υποψίες του για τη δολοφονία της Alison, δεν ξαναπαντρεύτηκε και τη νοσταλγούσε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Η σειρά τελειώνει με ένα πλάνο πιο cheesy από όσο μπορείς να αντέξεις, με τον Noah να χορεύει μόνος του πάνω από ένα γκρεμνό στο Μόντοκ, το ‘Whole of the Moon’, το τραγούδι που έπαιζε κατά το flash mob στον γάμο της Whitney, και ναι, τα βήματα του flash mob χόρευε.

Το τέλος το λες γλυκόπικρο, αλλά πιο πολύ γλυκό, κάνοντας το ‘The Affair’ μία dramedy στο τέλος του, γιατί μέχρι πρότεινως είχαμε μόνο drama. Kαι αυτό πολύ σύγχρονο.

Farewell The Affair, θα μου λείψεις.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!