REVIEWS

Τι δουλειά έχει ο Dr. House στο διάστημα;

To Avenue 5, η ολοκαίνουργια σειρά του δημιουργού του Veep, μας δείχνει τι συμβαίνει σε ένα τρελό, τρελό διαστημόπλοιο.

Το Veep το παρακολουθούσα ευλαβικά. Και η εκτίμηση που έχω στον Hugh Laurie, ήδη από το Black Adder, είναι τόσο βαθιά και αδιαπραγμάτευτη, που θα τον παρακολουθούσα ακόμη και αν μάθαινα ότι δέχθηκε να κάνει guest star στο Καφέ της Χαράς. Οπότε, όπως συνέβη φαντάζομαι στην μεγάλη πλειοψηφία εκεί έξω, η είδηση ότι οι δυο τους (Armando Giovanni Iannucci και Hugh Laurie) συνεργάζονται ξανά (σ.σ. θυμίζω το ark του Laurie ως αντίπαλο δέος της Selina Meyer στις τελευταίες σεζόν του Veep) με γέμισε με ενθουσιασμό. Άσε που και το ίδιο το τρέιλερ ήταν μούρλια.

Πως θα μπορούσε η αντίδρασή μου να είναι διαφορετική από τη στιγμή που μιλάμε για μια sci fi κωμωδία (τα δυο αγαπημένα μου είδη μαζί) σχετικά με το τι συμβαίνει -40 χρόνια στο μέλλον- στο διαπλανητικό κρουαζιερόπλοιο Avenue 5 όταν μια αναπάντεχη βλάβη του αλλάζει την τροχιά με αποτέλεσμα, αντί για 8 εβδομάδες, ο χρόνος επιστροφής του στη Γη να υπολογίζεται πλέον στα τρία χρόνια. Μια βλάβη που είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη της μεγαλύτερης τάξης yoga στο διάστημα να πετάγονται σαν τα μπαλάκια του πινγκ πονγκ δεξιά και αριστερά στους τοίχους του υπερλουξάτου διαστημοπλοίου όταν η βαρύτητα τα έφτυσε.

Κάτι που σημαίνει ότι πλήρωμα και επιβάτες πρέπει να ‘συνεργαστούν’ προκειμένου να κάνουν τα εφόδια να φτάσουν, να αποφύγουν τις κρίσεις πανικού και γενικά να κάνουν ότι μπορούν για να φιλήσουν το χώμα της μαμάς γης για μια φορά ακόμη.

Μπόνους έκπληξη ένα cast που είναι γεμάτο από γνωστές και αξιαγάπητες φάτσες όπως -μεταξύ άλλων- ο ‘πάντα ευπρόσδεκτος’ Josh Gad ως ο τύπου Richard Branson (κομπλέ με ξανθό μαλλί) δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Avenue 5 που δεν είναι ακριβώς και υπόδειγμα αλτρουισμού και ο ‘τι φάτσα είσαι εσύ’ Zach Woods του Silicon Valley ως ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων που σιχαίνεται τους πελάτες όσο και τον εαυτό του.

Είναι αλήθεια ότι το πρώτο επεισόδιο του Avenue 5, που μόλις προβλήθηκε, δεν αποδείχθηκε ακριβώς αντάξιο των προσδοκιών όλων μας. Ήταν, ομολογουμένως, ολίγον φλατ. Mε την εξαίρεση του Hugh που ήταν εξαιρετικός ως ο μούφα καπετάνιος που είναι εκεί απλά για να καθησυχάζει τους πελάτες, επειδή το λουκ του εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά δεν έχει ιδέα από το πως λειτουργεί το σκάφος. Ένας κομπάρσος που τον προσέλαβε ο αληθινός αγοραφοβικός καπετάνιος ο οποίος και πέθανε από το πρώτο επεισόδιο με δραματικό τρόπο.

Από την άλλη, πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το πρώτο επεισόδιο αναγκαστικά μας δείχνει το set up και εισάγει τους -κατά βάση αποτρόπαιους- χαρακτήρες προκειμένου να πάμε παρακάτω. Κάτσε π.χ δες τα πρώτα επεισόδια από Friends και Seinfeld. Εννοείται πως δεν έχουν καμία σχέση με το τι ακολούθησε.

Στο τέλος της ημέρας το Avenue 5 είναι μια ακόμη Ιανουτσική σειρά που δείχνει ανίκανους ανθρώπους να πρέπει να αντιμετωπίσουν -με ηλίθιο και εγωιστικό τρόπο- τις προσδοκίες που έχουν οι υπόλοιποι από αυτούς. Ένα είδος στο οποίο ο δημιουργός του Veep έχει αποδείξει ότι είναι βιρτουόζος.

Ένας βιρτουόζος που δηλώνει σχετικά ‘Δεν θεωρώ το Avenue 5 επιστημονική φαντασία αλλά έναν υπαρξιακό εφιάλτη που απλώς έχει μια χιουμοριστική πλευρά’. Όσον αφορά το τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το Veep, o Hugh επισημαίνει πως ‘ Δείχνει τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι άνθρωποι, όταν είναι υπό πίεση, προκειμένου να βγάλουν την ημέρα τους’.

Για αυτό σου λέω, κάτσε και περίμενε λίγο. Το Avenue 5, για το οποίο οι δημιουργοί του έκαναν εξαντλητική έρευνα σε Nasa, SpaceX και Virgin Galactic, έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει την πρώτη πραγματικά καλή κωμωδία της δεκαετίας.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του Lost, έρχεται μια σειρά επεισοδίων-αφιέρωμα στο 1ο τηλεοπτικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Ποιος είχε την ιδέα της σειράς και ποιοι ήταν οι σωτήρες της; Ποιους ρόλους θα έπαιζαν αρχικά οι αγαπημένοι σου πρωταγωνιστές; Τι πέτυχε ο πιλότος του Lost που δεν είχαμε ξαναδεί ως τότε και πώς επηρέασε την υπόλοιπη τηλεόραση;