REVIEWS

To Euphoria είναι το Skins του τώρα

Το teen drama του HBO ξέρει τι περνάει ένας σημερινός έφηβος.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που τραβάει ανθρώπους που έχουν περάσει τα 30 να παρακολουθούν teen σειρές που περιγράφουν τα δράματα και τις αγωνίες μαθητών του Λυκείου. Είναι η νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια; Είναι το ενδιαφέρον του θείου που θέλει να δει τι κάνει η νεολαία σήμερα; Είναι η αγωνία και η περιέργεια του -μελλοντικού ή σημερινού- πατέρα;

Όποια κι αν είναι η απάντηση, το Euphoria είναι μια πραγματικά καλή teen drama σειρά, από τις καλύτερες που έχω δει εγώ, μια σειρά που στο μυαλό μου φέρνει το επίσης εξαιρετικό -στις περισσότερες σεζόν του- αγγλικό Skins.

Για την ακρίβεια, το Euphoria είναι κάτι σαν το Skins του σήμερα, το Skins της γενιάς των ακόμη περισσότερων social media, του ακόμη πιο εύκολου dating και της ακόμη μεγαλύτερης σεξουαλικής απελευθέρωσης. Το Skins της εποχής της Billie Eilish και του Tinder.

Μια σειρά εξαιρετικά καλογυρισμένη, με φανταστική μουσική, χαρακτήρες αρκετά δουλεμένους και όχι καρικατούρες, που θίγει αυτά που όντως -φαντάζομαι ότι- απασχολούν τον 17χρονο Αμερικανό και όχι μόνο.

Η σειρά του Sam Levinson (σε παραγωγή -και- του Drake) είναι μια απότομη βουτιά στο σεξ, τα ναρκωτικά, το bullying και τις προβληματικές οικογένειες, κάτι που είδαμε σε μεγάλο βαθμό και στο Skins.

 

 

Στο Euphoria όμως, έχουμε και την υπέροχη transgender Hunter Schafer στο ρόλο της Jules, επίσης transgender που βρίσκεται στο στάδιο της μετάβασης, έχουμε την Kat, ίσως έναν από τους καλύτερους body conscious ρόλους στην τηλεόραση και έχουμε και την πρωταγωνίστρια Rue, που παλεύει με τον εθισμό της στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη και προσπαθεί να βρει μέσα από αυτή τη διαδικασία την ταυτότητά της.

Ρόλους που μπορούν να μιλήσουν σε ανθρώπους που πνίγονται μέσα στο ίδιο τους το σώμα, που έχουν μάθει να ντρέπονται για το κορμί τους ή που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

Προφανώς, εκτός από χαρακτήρες που μπορούν να προσφέρουν στήριγμα σε αντίστοιχους νέους που βλέπουν τη σειρά, το Euphoria έχει και μπόλικα παραδείγματα προς αποφυγή, με αποκορύφωμα τον επικίνδυνο Nate. Έχει όμως ενδιαφέρον να δεις πώς ο Nate έφτασε να είναι αυτός που είναι, όπως και οι υπόλοιποι ‘προβληματικοί’ ήρωες μιας σειράς που έχει κερδίσει δικαιότατα την αγάπη του κοινού.

Σε κάθε ένα από τα οκτώ επεισόδια της πρώτης σεζόν της σειράς του HBO, ανακαλύπτουμε το background ενός διαφορετικού χαρακτήρα και τον τρόπο που η οικογένειά του και οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωσε, επηρέασαν αυτό που είναι σήμερα.

Κεντρικός χαρακτήρας και αφηγήτρια είναι βέβαια η Rue, τον ρόλο της οποίας ενσαρκώνει άψογα η 22χρονη ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια Zendaya, ενώ ρόλο στη σειρά έχει και η μεγάλη κόρη του Judd Appatow, Maude.

Δεν θα σε κουράσω, ούτε θα σου δώσω αχρείαστα spoilers. Αν σου αρέσουν τα teen dramas, αν θες να καταλάβεις λίγο πώς νιώθει ένας έφηβος σήμερα και γιατί νιώθει έτσι, αν θες να ακούσεις ωραία μουσική και να δεις ευρηματικά γυρισμένη τηλεόραση που άλλες φορές θα σε κάνει να γελάσεις, άλλες να κλάψεις και άλλες να εκνευριστείς, τότε το Euphoria είναι μια σειρά για σένα.

Μια σειρά για την οποία το αγγλικό Skins θα ήταν πολύ χαρούμενο.