REVIEWS

Το Treadstone το είδαμε, αλλά Jason Bourne δεν βρήκαμε

Η καινούργια κατασκοπική σειρά που λαμβάνει χώρα στον 'αμνησιακό' γαλαξία του Jason Bourne, διαθέτει όσα πρέπει για να κερδίσει την προσοχή μας.

Ένας αιχμάλωτος δολοφόνος της CIA περνάει πολύμηνη πλύση εγκεφάλου στο Ανατολικό Βερολίνο του 1973 δια χειρός μιας πρακτόρισσας της KGB και ενός πρώην Ναζί επιστήμονα. Μια καθηγήτρια πιάνου πηδάει από την μια πολυκατοικία στην άλλη, στη σύγχρονη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να δολοφονήσει τον αξύριστο προδότη κυβερνητικό αξιωματούχο. Μια αδικημένη αγγλίδα οδηγός ταξί βρίσκεται στη θέση να ξεσκεπάσει μια συνωμοσία. Και, τέλος, μια δρεπανοφόρος Ρωσίδα αγρότισσα μισεί θανάσιμα τα ακουστικά βαρηκοΐας του συζύγου της.

Όλα ‘ξεμπάρκα’ περιστατικά και άνθρωποι, σε διαφορετικούς χρονικούς περιόδους και location ανά τον πλανήτη, που έρχονται και ‘δένουν’ το γλυκό μείγμα κατασκοπίας, αμνησίας, ίντριγκας και deep state συνωμοσίας που κατοικεί στον πυρήνα του Treadstone.

Ναι, το ξέρω ότι σου θυμίζει κάτι η συγκεκριμένη λέξη. Πρόκειται για το top secret black ops πρόγραμμα (στα μυθιστορήματα και στις Jason Bourne ταινίες) της CIA που είχε στόχο να μετατρέψει κανονικούς πράκτορες σε μυστικούς δολοφόνους (σ.σ. τους ‘ξυπνάς’ όταν υπάρχει ανάγκη, μέχρι τότε ζουν κανονικές ζωές) με -σχεδόν- υπερφυσικές ικανότητες. Αυτό που δημιουργήθηκε όταν το Κογκρέσο απαγόρεψε στην CIA να δολοφονεί όποιον γουστάρει, όποτε γουστάρει.

Ένας από τους αποφοίτους του προγράμματος, υποτίθεται ο τελευταίος, ήταν και ο Ιάσονας που όλοι αγαπήσαμε. Ε, εδώ, στο Treadstone, ας πούμε ότι γνωρίζουμε μερικούς από τους ‘συμμαθητές’ του. Προσοχή. Μην περιμένεις μάταια να δεις πουθενά τον Matt ‘Ιάσονα’ Damon. Το παλικάρι μας δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο spinoff. Ωστόσο, οι ομοιότητες ανάμεσα σε ταινία και τηλεοπτική σειρά είναι αρκετές. Τόσο από άποψη ατμόσφαιρας όσο και όσον αφορά τα άτομα που ασχολούνται με αυτή (είναι ίδιοι οι παραγωγοί και αρκετοί συντελεστές).

Επίσης, παρότι ο ρυθμός δεν είναι τόσο φρενήρης όσο στις ταινίες του Greengrass, αυτό που παραμένει ίδιο και απαράλλακτο είναι το γδουπ που κάνει κάθε γροθιά που ανταλλάσσεται. Αισθάνεσαι ότι το ξύλο που πέφτει είναι αληθινό, ότι κάνει ζημιά, αφήνει πίσω του μελανιές και σπασμένα κόκαλα.

Ουσιαστικά στο Treadstone βλέπουμε πως ξεκίνησε το πρόγραμμα, τότε στα 70s, και τι συμβαίνει τώρα. Τώρα που το πρόγραμμα δεν τερματίστηκε, όπως νομίζαμε όλοι, αλλά αντιθέτως επεκτάθηκε. Εξού και τα location ανά τον κόσμο όπως και οι πράκτορες πρωταγωνιστές είναι πολλά και πολλοί (από μια Ινδή σερβιτόρα μέχρι έναν εργάτη σε πετρελαιοπηγή στην Αλάσκα). Nαι, ακριβώς όπως στο πάλαι ποτέ Heroes (εκείνο που ξεκίνησε έξοχα και κατέληξε ‘σαπίλα), καθόλου τυχαία δημιούργημα του ίδιου executive producer (βλέπε Tim Kring).

Τι άλλο χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζεις, πριν καθίσεις να παρακολουθήσεις με το καλό το πρώτο επεισόδιο; Τίποτα ουσιαστικό. Αν σου άρεσαν τα Jason Bourne, αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία. Αν σου άρεσε το Heroes (η 1η σεζόν, βεβαίως βεβαίως) αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία. Αν σου άρεσε το The Americans, επίσης αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία.

Γιατί μιλάμε για μια σειρά -και γενικότερα ένα sleeper agent γαλαξία- που έχει όντως, όπως επιμένουν οι παραγωγοί, τις προοπτικές να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Αν και, προφανώς, επειδή εδώ μιλάμε για πολλές διαφορετικές ιστορίες και αρκετούς πρωταγωνιστές, υπάρχει το μειον του ότι κάθε 3 λεπτά περνάμε κάπου αλλού. Ότι δεν υπάρχει απαραίτητα αρκετός χρόνος για να τους γνωρίσουμε όλους τόσο καλά όσο θα θέλαμε.

Στο τέλος της ημέρας το Treadstone δεν είναι η πιο κουλ σειρά της σεζόν. Είναι, ωστόσο, εκείνη, που θα σε κάνει να ευχαριστηθείς κάθε μπουκιά της. Αυτό που λέμε comfort viewing με τα όλα του.

—-

Και τώρα, πάμε μια βόλτα στο 1999 με το διαχρονικό twist της “Έκτης Αίσθησης”. Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας για το θρυλικό σινεμά του 1999, δες το νέο μας επεισόδιο POP για τις Δύσκολες Ώρες, με καλεσμένο τη Μίνα Μπιράκου.