ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι κυνηγοί φαντασμάτων του ‘Ghosted’ δεν είναι όπως τους έχουμε συνηθίσει

Οι Ανταμ Σκοτ και Κρεγκ Ρόμπινσον είναι οι Σκάλι και Μόλντερ που δεν φανταζόσουν πως θα έβλεπες.

Πώς θα ήταν αν τα «X-Files» αν φτιάχνονταν ως bro κωμωδία; Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες έρχονται ο ένας στον δρόμο του άλλου κάπως κατά λάθος, όταν ένας αγνοούμενος πράκτορας δίνει σαφείς οδηγίες σε περίπτωση αιχμαλωσίας του: Βρείτε, λέει, τον Μαξ και τον Λιρόι.

Οπου Μαξ (ο Ανταμ Σκοτ του υπέροχου «Parks and Recreation») ένας πωλητής βιβλίων με πρώην καριέρα ως καθηγητής στο Στάνφορντ, που τα έχασε όταν η γυναίκα του έπεσε θύμα απαγωγής εξωγήινων, έγραψε ένα βιβλίο πάνω στα παράλληλα σύμπαντα, κανείς δεν τον πίστευε, και τα βρόντηξε ο άνθρωπος. Ο Μαξ είναι εκείνος που πιστεύει – στο υπερφυσικό, σε όσα δεν βλέπεις μπροστά σου.

Και όπου Λιρόι (Κρεγκ Ρόμπινσον, από το «Office») ένας πρώην αστυνομικός που είδε τον συνεργάτη του να σκοτώνεται την ώρα του καθήκοντος, αργότερα απολύθηκε, και τώρα δουλεύει ασφάλεια σε ένα εμπορικό κέντρο. Ο Λιρόι είναι πιο κυνικός, πιο «δείξε μου τι πρέπει να κάνω» χαρακτήρας.

Οι δυο τους δεν βγάζουν κανένα νόημα ως συνεργάτες, πόσω μάλλον όταν το ταίριασμά τους έρχεται ως μυστηριώδης παραγγελιά αγνοούμενου πράκτορα. Οι αντίθετοι χαρακτήρες τους είναι βέβαια που βγάζουν και το γέλιο, καθώς παρατηρούμε τις ακραία διαφορετικές αντιδράσεις τους στα όσα μεταφυσικά συμβαίνουν γύρω τους. Επειδή, ναι, μετά την πρώτη επιτυχημένη αποστολή οι δυο τους αποφασίζουν να παραμείνουν συνεργάτες, δουλεύοντας για την υπηρεσία, ερευνώντας μια σειρά από μυστηριώδη μεταφυσικά συμβάντα στην περιοχή του Λος Αντζελες.

Η σειρά είναι των Τομ Γκόρμικαν και Κέβιν Ετεν (ο οποίος έχει προϋπηρεσία στο τιμ του νυχτερινού σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν), ένα κωμικό 20λεπτο το οποίο στέλνει τους δύο κεντρικούς ήρωές του σε εβδομαδιαία μεταφυσικά κυνηγητά, απλώνοντας παράλληλα και μυστήρια σε όλη τη σεζόν: Ποια είναι η μυστηριώδης οντότητα που ίσως απειλεί ολόκληρο το ανθρώπινο είδος; Τι ακριβώς έχει συμβεί με τη γυναίκα του Μαξ; Θα σταματήσουν ποτέ να τσακώνονται ο Μαξ με τον Λιρόι;

Η κωμωδία μοιάζει αρκετά φιλόδοξη, πατώντας πάνω στα χνάρια του κλασικού μοτίβου των περιπετειών ενός σκεπτικιστή και ενός πιστού. Μα πάνω απ’ όλα, η δύναμη κάθε κωμωδίας βρίσκεται στο κεντρικό της καστ, και το δίδυμο των Ανταμ Σκοτ και Κρεγκ Ρόμπινσον είναι ονειρεμένο. Και οι δυο τους αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας αμερικανικής κωμωδίας, με προϋπηρεσία σε μερικές από τις καλύτερες σειρές, αμφότεροι ικανοί να διασκεδάσουν το κοινό απλά και μόνο με την παρουσία τους, και φυσικά τη χημεία τους. Κι ας κυνηγάνε και φαντάσματα.

1Η ΣΕΖΟΝ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, FOX

Δες όλο το ένθετο όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής: