ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Paul Giamatti: Ο Μουσολίνι που έγινε Μακιαβέλι

Ο Πολ Τζιαμάτι μάς εξήγησε τι κάνει το «Billions» τόσο συναρπαστικό και πώς ο χαρακτήρας του μένει φρέσκος.

Στο «Billions», που αυτό τον χειμώνα θα μπει αισίως στην 3η σεζόν του από τη συχνότητα του COSMOTE CINEMA 4HD, ο Πολ Τζιαμάτι (υποψήφιος για Οσκαρ πρωταγωνιστής ταινιών σαν το «Πλαγίως» του Αλεξάντερ Πέιν) παίζει τον εισαγγελέα Τσακ Ρόουντς, ο οποίος κυνηγά μανιασμένα τον διαχειριστή κεφαλαίου Μπόμπι Αξελροντ (Ντέιμιεν Λιούις) με τον οποίον έχει και πολλά ανοιχτά προσωπικά ζητήματα.

Συναντήσαμε τους πρωταγωνιστές της σειράς στη Νέα Υόρκη και μιλήσαμε για τη μυθολογία των δισεκατομμυριούχων και το πώς παίζεις 60 διαφορετικές χροιές της οργής.

Η 2η σεζόν έκλεισε με πολύ δραματικό τρόπο. Υπάρχει τίποτα που ο Τσακ δεν θα έκανε για να καταστρέψει τον Αξ;

Εβαλε σε κίνδυνο άθελά του τη γυναίκα του, το οποίο δεν νομίζω ότι θα το έκανε επίτηδες. Αλλά πέρα από αυτό, νομίζω δεν υπάρχει κανένα όριο! Δεν τον νοιάζει τίποτα.

Πώς είναι να παίζεις έναν χαρακτήρα χωρίς κανένα όριο;

Περιέργως τείνω να παίζω πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν όρια! [γελάει]

Τι σου φαίνεται πιο δύσκολο στο να παίζεις αυτόν;

Πολλά πράγματα. Σταδιακά από την 1η σεζόν στη 2η, και ύστερα στην 3η που γυρίζουμε τώρα, ο Τσακ μεταμορφώθηκε από Μουσολίνι σε Μακιαβέλι. Πολύ όμορφα! Αλλά παίζω κάποιον που βρίσκεται πάντα σε κατάσταση οργής, βρασμού. Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να παίξεις την οργή; Η τηλεόραση είναι κάτι καινούργιο για μένα γενικά, φτάνεις σε αυτό το σημείο που πρέπει να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Ποιοι είναι οι 60 διαφορετικοί τρόποι να πεις σε κάποιον «άντε γαμήσου»; [γελάει]

«Είναι διασκεδαστικό που παίζω κάποιον που λέει στους άλλους τι να κάνουν κι εκείνοι το κάνουν. Παίζω κατά κάποιον τρόπο τον βασιλιά. Έναν αποτελεσματικό βασιλιά. Έχω παίξει αναποτελεσματικούς βασιλιάδες.»

Σκέφτεσαι πώς να το κάνεις διαφορετικά, αλλά τελικά δεν πρέπει να σε απασχολεί αυτό καν. Είναι η δουλειά των σεναριογράφων, στο πέρασμα του χρόνου. Αυτοί είναι που θα το αλλάξουν και θα σε καθοδηγήσουν. Δεν πρέπει συνειδητά να προσπαθείς να αλλάξεις τις ταχύτητες, θα τις αλλάξουν εκείνοι για εσένα.

Αλλά είναι διασκεδαστικό που παίζω κάποιον που λέει στους άλλους τι να κάνουν κι εκείνοι το κάνουν. Συνήθως παίζω αυτούς που λένε κάτι και δεν το κάνει κανείς. Είναι διασκεδαστικό να παίζω κατά κάποιον τρόπο τον βασιλιά. Εναν αποτελεσματικό βασιλιά. Εχω παίξει αναποτελεσματικούς βασιλιάδες.

Πού εντοπίζεις την επιτυχία της σειράς;

Είναι ένα καλό θρίλερ, με πολλή πλοκή, είναι σαν δύο αντίπαλες κατασκοπικές οργανώσεις που προσπαθούν να ξεγελάσουν η μία την άλλη, γεμάτη πράκτορες, ανατροπές, όλα αυτά. Και μοιάζει να αντικατοπτρίζει κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι συνδεδεμένο με μια γενική αλήθεια, με αυτούς τους ματσό τύπους.

Εξετάζει την τοξική αρρενωπότητα;

Ναι, πάντα υπήρχε αυτό, αλλά τώρα είναι πολύ επίκαιρο θέμα. Ο κόσμος του χρήματος είναι γεμάτος, αλλά και η κυβέρνηση έχει τη ματσό της διάσταση. Η σειρά σίγουρα, από την 1η σεζόν κιόλας, εξετάζει πόσο αυτοκαταστροφική είναι η ματσό διάσταση των πραγμάτων.

Από την 1η σεζόν η σειρά κοιτάζει τον κόσμο των δισεκατομμυρίων και τώρα ένας είναι πρόεδρος.

Πάντα το χρήμα ήταν σημαντικός παράγοντας στη ζωή της Αμερικής. Ολοι έχουμε αυτούς τους πανίσχυρους δισεκατομμυριούχους στις χώρες μας, μένω σταθερά έκπληκτος απέναντι στο πώς μυθολογούνται και δοξάζονται. Κάποιοι κάνουν θαυμάσια πράγματα και δίνουν λεφτά πίσω στην κοινωνία, αλλά πολλοί είναι καθάρματα που κάνουν φρικτά πράγματα. Γιατί τους ψηφίζουν οι άνθρωποι; Δεν θα σε βοηθήσουν! Δεν ενδιαφέρονται να σε βοηθήσουν.

Νομίζω η σειρά το εξετάζει αυτό ή αναρωτιέται. Εχεις έναν τύπο που παρανομεί κι έναν που υπερασπίζεται τον νόμο, αλλά όλοι είναι με αυτόν που παρανομεί. Γιατί; Επειδή έχει προσωπικό τζετ. Εφτιαξε ο ίδιος την περιουσία του κι αυτό είναι ενδιαφέρον και τον κάνει κάπως συμπαθή, αλλά δεν είναι αυτοδημιούργητος πια, είναι ένα πλούσιο γουρούνι! Και είναι οι πιο χαμηλά στην ιεραρχία που τα πληρώνουν όλα.

Για κάποιον λόγο ο κόσμος συνεχίζει να εμπιστεύεται αυτούς τους ανθρώπους. Επειδή έχουν τόσα λεφτά θα πρέπει να είναι αρκετά έξυπνοι, θα φτιάξουν τα πάντα! Αλλά τώρα, σε εμάς, η πλάνη αυτή πως κάποιος πλούσιος θα ξέρει πώς να τρέξει μια χώρα επειδή τρέχει μια επιχείρηση, επιτέλους ξεσκεπάζεται με αυτόν τον τύπο.

*Η 3η σεζόν του «Billions» θα προβληθεί το 2018 στο COSMOTE CINEMA 4HD.

Δες όλο το ένθετο όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής: