ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι σοκαριστικές ιστορίες του Ryan Murphy

Μια αναδρομή στην καριέρα ενός από τους σημαντικότερους TV auteurs αυτή τη στιγμή.

Ο άνθρωπος πίσω απ’το «American Crime Story» ξεχωρίζει σε ό,τι είδος κι αν ασχοληθεί. Αυτές είναι πέντε στιγμές-σταθμοί της καριέρας του, με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειρας.

POPULAR

(1999-2001)

Δύο έφηβες βρίσκονται σε ακραία αντίθετες τροχιές δημοφιλίας στο σχολείο τους, όμως αναγκάζονται να τα πάνε καλά μεταξύ τους όταν οι γονείς τους γνωρίζονται σε μια κρουαζιέρα και παντρεύονται. Η πρώτη σειρά που δημιούργησε ο Μέρφι ήταν μια εφηβική σαπουνόπερα για το ιστορικό δίκτυο The WB. Κράτησε μόλις 2 σεζόν, αλλά ο Μέρφι μόλις ξεκινούσε.

NIP/TUCK

(2003-2010)

Διάσημη σαπουνόπερα των ’00s που εστίαζε σε ένα αμφιλεγόμενο κέντρο πλαστικής στο Μαϊάμι, με παντελώς ακραίες,αξέχαστα γυρισμένες σκηνές στο χειρουργείο αλλά και εξίσου τραβηγμένες πλοκές στις προσωπικές ζωές των δύο χειρουργών, Σον ΜακΝαμάρα και Κρίστιαν Τρόι. Αποκορύφωμα η εξωφρενική, περιβόητη 3η σεζόν. Καλά περάσαμε.

GLEΕ

(2009-2015)

Το φαινoμενο που ανανέωσε το ενδιαφέρον για το ποπ μιούζικαλ, με κάθε επεισόδιο να περιλαμβάνει επανεκτελέσεις διάσημων τραγουδιών, που στη συνέχεια γίνονταν επιτυχίες κι οι ίδιες. Η σειρά μίλησε για την ανάγκη αποδοχής κι εκπροσώπησης κάθε περίεργου, διαφορετικού, παραμελημένου εφήβου. Κάηκε γρήγορα, αλλά άφησε στίγμα στην ποπ κουλτούρα.

AMERICAN HORROR STORY

(2011-σήμερα)

Τα shows  του Μeρφι εξαντλούνταν σύντομα παρά την αρχική έκρηξη ενθουσιασμού, όμως μετά την 1η σεζόν της σειράς τρόμου, ανακοινώθηκε πως κάθε νέος κύκλος θα αποτελούσε διαφορετική ιστορία, με μεγάλο μέρος του καστ πάντα να επιστρέφει. Η Τζέσικα Λανγκ βρήκε ρόλο (ρόλους!) καριέρας, μια ανθολογία γεννήθηκε και η καριέρα του Μέρφι εκτοξεύτηκε.

FEUD

(2017-σήμερα)

Αν ΤΟ «American Crime Story» αφορά αληθινές ιστορίες εγκλήματος, το «Feud» μιλάει για εγκλήματα μεταξύ σταρ. Κάτι μεταξύ docudrama αναπαράστασης και tabloid δραματουργίας, κάθε σεζόν εστιάζει σε διάσημες ιστορία celebrity έχθρας, από την αντιπαλότητα Μπέτι Ντέιβις και Τζόαν Κρόφορντ, μέχρι ό,τι έχει να γίνει στον «Charles and Diana» 2ο κύκλο.

Δες όλο το ένθετο όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής: