THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E02: Αυτό που ο Ιησούς σώζει

Όλα θέλεις να ξέρεις για το πολεμοχαρές 2ο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'The Damned'. Και ναι, από τη στιγμή που είναι recap, προφανώς και έχει spoilers.

‘Ποιος είπαμε ότι είναι ο Morales;’. Αυτή, εκτός και αν είσαι εντελώς ταγμένος / ταμένος στο ‘The Walking Dead’ γαλαξία, θα είναι η πρώτη και μεγαλύτερη απορία που θα έχεις με το που τελειώσει το επεισόδιο.

Το Savior παλικάρι δηλαδή που βλέπουμε να έχει ένα όπλο στο κρόταφο του Rick και να του λέει ότι όλα τελείωσαν (αν και δεν καταλάβαμε σε ποιους Saviors είπε να επιστρέψουν και από που. Σε βάση τους δεν υποτίθεται ότι βρίσκονται;), ότι το σχεδιό του, για άλλη μια φορά, έχει πάει θεόστραβα.

Ο Rick τον αναγνωρίζει αμέσως. Εγώ, όχι. Εσύ, ίσως. Μιλάμε για τον πάτερ φαμίλια από την 1η σεζόν του ‘TWD’, εκείνον που έτρεξε να πει στον Daryl τι έπαθε ο αδελφός του στην οροφή του κτιρίου στην Atlanta. Εκείνον που προτίμησε να μην ακολουθήσει την υπόλοιπη ομάδα, αλλά να πάει να βρει κάτι συγγενείς.

Προφανώς η οικογένειά του σκοτώθηκε κάπου στην πορεία. Και ο ίδιος κατέληξε να γίνει Savior. Ένα ακόμη παράδειγμα τι μπορεί να πάθει ένας καλός άνθρωπος σε αυτό το άτιμο το ζομπο-σύμπαν. Ένα ακόμη δώρο από τα παλιά των παραγωγών σε όλους εμάς τους πιστούς που αντέξαμε ήδη 100+1 επεισόδια/ τερτίπια δίπλα τους. Αν και τελικά, φαντάζομαι, ότι από κάπου θα εμφανιστεί ο Daryl στο επόμενο επεισόδιο και θα την λήξει την φάση.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Τι δουλειά είχε ο Rick στον τελευταίο όροφο του Shephard Office Plaza (εκεί που ήταν η φυλακή του Daryl, το κελί του οποίου κάποια στιγμή βλέπουμε); Αυτός, λοιπόν, και ο Daryl, ακολουθώντας ένα tip από τον Dwight, παλεύουν να ανέβουν κρυφά ως τα ψηλά, κάτι σαν Enter the Dragon φάση, προκειμένου να βρουν ένα μάτσο M2 οπλοπυροβόλα που υπάρχουν εκεί (αν και τελικά δεν τα βλέπουμε καθόλου) και που, αν μπουν στην μάχη, θα βοηθήσουν στο να σπάσει η πολιορκία.

Για να φτάσουν ως εκεί ο Daryl είναι απλά κουλ ως συνήθως. Ενώ ο Rick έχει κάπου στο ενδιάμεσο μια σκυλίσια μάχη με ένα γιγάντιο Savior που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν προστατεύει τα όπλα αλλά το δωμάτιο που βρίσκεται μέσα το μωρό του. Με τον Rick να κοιτάζει στον καθρέφτη και να απορεί με τα χάλια του. Εντάξει, προς τιμήν του, δεν το πυροβόλησε το μωρό. Και μπράβο του.

Την ίδια ώρα, σε ένα άλλο φυλάκιο των Saviors, μια άλλη ομάδα ‘Εκδικητών του Rick’ παλεύει ηρωικά. Και ξέρεις ποιος παλεύει πιο ηρωικά από όλους; Ο Eric. Το αγόρι του Aaaron. Και τι παθαίνει ένας β’ χαρακτήρας όταν του δίνεται χώρος για να αναδειχθεί; Ναι, πεθαίνει. Ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τραυματίζεται στο στομάχι και πεθαίνει στο επόμενο επεισόδιο. Όπως ακριβώς όλοι οι gay χαρακτήρες της σειράς. Κάτι που δεν το λες και πολύ politically correct.

Αν και ούτε αυτή η μάχη είναι στο επίκεντρο του επεισοδίου. Εδώ η βαρέων βαρών δράση εκτυλίσσεται σε ένα άλλο φυλάκιο των Saviors, αυτό με τα τεράστια ραντάρ (εκείνο που είχε κάνει την πρώτη επιδρομή του o Rick, όταν δεν ήξερε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα). Εκεί που την επίθεση ηγείται ο Jesus, με την βοήθεια της Tara και του Morgan.

Ειδικά το μάτι του τελευταίου, γυαλίζει κανονικά και με το νόμο. Στην αρχή πετάει ατάκες -Rick επιπέδου εγωμανίας- τύπου ‘Εγώ δεν πεθαίνω’. Και, αφού το παίξει πεθαμένος δίπλα στους νεκρούς συντρόφους του (τον θάνατο των οποίων προκάλεσε), σηκώνεται και μπαίνει στο mode Carol. Τον βλέπουμε δηλαδή να σκοτώνει (και να αποτελειώνει με σφαίρα στο κεφάλι, έτσι για να καταλάβουμε ότι είναι ακόμη πιο αδίστακτος) όποιον βρεθεί μπροστά του. Σε ρυθμούς κανονικού videogame.

Έχοντας την διάθεση να σκοτώσει και όλους όσους ο Jesus κατάφερε να παραδοθούν ειρηνικά. Μεταξύ των οποίων και ένα τύπο που προσποιήθηκε ότι κατουρήθηκε πάνω του και ότι είναι αθώος (φοβερή ατάκα το ‘Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να κατουρηθείς επίτηδες;’), πριν τον πιάσει αιχμάλωτο (τελικά ο Jesus τον αφόπλισε και μετά απλώς τον έδεσε).

Η Tara, αντιθέτως, τον συγκεκριμένο τύπο, ήθελε να τον σκοτώσει. Ειδικά όταν άρχισε να λέει πως η Maggie και το μωρό της θα πεθάνουν και πως δεν του καίγεται καρφί. Αλλά ούτε αυτή την άφησε ο Jesus. Με την Tara να του λέει, λες και είναι πεντάχρονα στο προαύλιο παιδικού σταθμού, πως μπορεί η Maggie να ακούει εκείνον, αλλά εκείνη θα τα πει όλα στον Rick (που, προφανώς, θα θέλει να τους φυτέψει με το ίδιο του το χέρι την σφαίρα στον εγκέφαλο).

Είπαμε, όμως. Ο Ιησούς σώζει. Και προσπαθεί να υπενθυμίσει σε όλους μας (το cast, τους θεατές) ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ανθρωπιά μας. Αν και το βρίσκω κομματάκι υπερβολικό να το λέει και να το κάνει δυο φορές σε διάστημα δυο λεπτών. Με την σκηνή με το κατούρημα να είναι η πιο άβολη και ‘φάτο παιδί μου όλο το φαγητό σου’ σε ολόκληρο το επεισόδιο.

Εντάξει, το καταλάβαμε. Δεν πρέπει, εμείς τα παιδιά του Rick, να φαινόμαστε καλοί. Πρέπει και να είμαστε.

Τέλος μην ξεχάσω να σου πω για το comic relief του επεισοδίου που δεν ήταν άλλος από τον βασιλιά με την τίγρη. Αυτός, η Carol και τα υπόλοιπα παιδιά του Kingdom πρώτα ξεπαστρεύουν κάτι Walking Dead που έσκασαν μύτη μετά την έκρηξη χειροβομβίδας στο προηγούμενο επεισόδιο (εύγε στον χοντρό σωματοφύλακα με το διπλό τσεκούρι). Και, καπάκι, αρχίσουν να κυνηγούν τον τραυματισμένο Savior που ξέφυγε προκειμένου να μην προλάβει να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους και χάσουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού (αν και δεν καταλάβαμε ποιο πλεονέκτημα-εδώ έχει ήδη ξεσπάσει ο κακός ο χαμός και οι Saviors διαθέτουν walkie takies).

Τελικά το πλεονέκτημα το χάνουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τίγρης που τον έκανε μια χαψιά το δρομέα (μια μάχη που προφανώς θα δούμε 1 ή 2 επεισόδια μετά). Αλλά ο βασιλιάς δεν χάνει το χαμόγελό του. Και δεν θέλει να οπισθοχωρήσει με τίποτα.

Παρόλο που η καψούρα του η Carol (που, δυστυχώς, δεν κάνει κάτι σοβαρό σε αυτό το επεισόδιο) τον κοιτάζει λες και είναι τρελός. Σε τέτοιο σημείο που αναγκάζεται να της εξηγήσει την ‘ προσποιήσου ότι το’ χεις, μέχρι όντως να το’ χεις’ φιλοσοφία του. Σαν πολύ προβολή πήρε ο βασιλιάς. Έβγαλε και τον λόγο του. Ώρα να πεθάνει, δεν νομίζεις; Όχι ότι θα μου λείψει ιδιαιτέρως.

Στο τέλος της ημέρας το The Damned είναι το επεισόδιο που ο Morgan τα χάνει, ο Rick παθαίνει τύψεις και εμείς πονοκέφαλο από τις τόσες σφαίρες και τα τόσα μπερδεμένα location που, στο τέλος, όλη η φάση γίνεται ένας τεράστιος αχταρμάς. Με άλλα λόγια, τρώγεται ο χυλός, αλλά χρειάζεται να τον φυσήξουμε πρώτα.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.