PUBLI

Μιλήσαμε με όλο το καστ του ‘The Last Kingdom’

Βίκινγκς και Σάξονες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και μίλησαν αποκλειστικά στο ONEMAN πριν την πρεμιέρα της σειράς στην Ελλάδα.

Βασιλιάδες, ιερείς, πολεμιστές, Δανοί, Σάξονες, έρωτες, επική βία. Τι άλλο θες από μια σειρά εποχής όταν αυτή τα έχει όλα;

Το “Last Kingdom”, το επικό ιστορικό δράμα του BBC ξεκινά στο OTE CINEMA στις 9 Ιανουαρίου και μας ταξιδεύει στον 9ο αιώνα για να αφηγηθεί την ιστορία της ένωσης των βασιλείων της Αγγλίας, με τον μεγάλο πόλεμο Βίκινγκς και Σαξόνων στο παρασκήνιο, όλα μέσα από τα μάτια ενός φανταστικού χαρακτήρα, του Uhtred: Γεννημένος ως Σάξονας ευγενής, απαγάγεται ως μικρό αγόρι από τους Δανούς εισβολείς και μεγαλώνεται ως ένας από αυτούς.

 

Βασισμένο στην ομώνυμη σειρά βιβλίων που συνδυάζουν ιστορική ακρίβεια με φανταστικά λογοτεχνικά στοιχεία, προσφέροντας μια ιδανική μίξη και των δύο αυτών κόσμων, το “Last Kingdom” πλασαρίστηκε εξαρχής ως μια βρετανική απάντηση στο “Game of Thrones”, ή όπως ανέφερε σε μια συζήτηση ένας Άγγλος συνάδελφος, “Game of Thrones, αλλά αληθινό”.

 

Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση συζητώντας με όλους τους ανθρώπους του καστ, είναι το πόσο πολύ αυτό το σημαντικό κομμάτι εθνικής τους ιστορίας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ούτε εκεί, τη στιγμή που η Αγγλία κινδύνεψε να σβηστεί από το χάρτη, έχοντας απομείνει ένα μικρό, Τελευταίο Βασίλειο.

 

Ταιριαστά για μια παραγωγή που αφορά διάφορες εθνότητες, η μεγάλη αυτή παραγωγή εμπλέκει ηθοποιούς που έρχονται από διαφορετικές γωνίες της ηπείρου. Ο πρωταγωνιστής είναι Γερμανικής καταγωγής, ενώ στο καστ συναντάμε ακόμα Άγγλους, Αυστριακούς, Νορβηγούς, Ολλανδούς. Η σειρά γυρίστηκε μέσα σε 8 μήνες σε τοποθεσίες στην Ουγγαρία στη διάρκεια τριών εποχών, μια αληθινά διεθνής συμπαραγωγή στην ουσία της.

 

Το ΟΝΕΜΑΝ βρέθηκε στο Λονδίνο στη δημοσιογραφική πρεμιέρα της σειράς και μίλησε από κοντά με τους πρωταγωνιστές.

***

Αλεξάντερ Ντρέιμον

Ποιος είναι: Γεννημένος στη Γερμανία το 1983, αλλά έζησε μεταξύ άλλων χωρών, σε Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ μεγαλώνοντας. Πριν από το “Last Kingdom” τον είδαμε στο “American Horror Story: Coven” ως τον σέξι, αθώο γείτονα που βάζει στο στόχαστρο ο χαρακτήρας της Έμμα Ρόμπερτς.

Ποιον κάνει: Στη σειρά παίζει τον κεντρικό ρόλο, του Uhtred, γόνο Σαξόνων ευγενών που απαγάγεται από Δανούς εισβολείς σε μικρή ηλικία. Οι Βίκινγκ τον βλέπουν πάντα ως Σάξονα και οι Σάξονες ως Βίκινγκ, παραμένοντας αναγκασμένος να ζει τη ζωή ενός πολεμιστή σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας.

Αλεξάντερ, πώς ήταν τα γυρίσματα στην Ουγγαρία καθώς περνούσαν οι εποχές;

Ξεκινήσαμε φθινόπωρο και φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα πώς αλλάζουν οι εποχές. Την πρώτη μέρα γυρισμάτων τα κίτρινα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα σα να ήταν χιόνι. Μετά μπήκαμε στο χειμώνα, είχαμε χιόνι 15 εκατοστών. Συνεχή βροχή, συνέχεια χιόνι, μας πόναγαν τα κόκαλά μας από το κρύο. Ζούσαμε πραγματικά έτσι όπως φαίνεται, δεν το πιστεύαμε ότι τον 9ο αιώνα οι άνθρωποι ζούσαν όντως έτσι.

Είχαμε μια σκηνή σεξ με την Brida, που όταν τη διάβασα φανταζόμουν ένα ωραίο χόστελ με μια μικρή φωτιά στη γωνία και μια αχτίδα φωτός να περνά από το παράθυρο. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ήμασταν πάνω σε ένα κρεβάτι βουλιαγμένο μες στη λάσπη και έσταζαν πάνω στα σώματά μας σταγόνες από τη σκεπή. Έκανε τόσο κρύο!

Ο Αλεξάντερ Ντρέιμον θα ήθελε επίσης να ξέρετε:

*Η εμπειρία στην Αμερικάνικη τηλεόραση ήταν ένα δώρο για μένα γιατί δούλεψα με φανταστικές γυναίκες ηθοποιούς. Τώρα μοιραζόμαστε κάτι κοινό με εκείνες. Και κρατάμε ακόμα επαφή, είμαι ακόμα φίλος με την Πάτι ΛουΠόν!

*Οι Δανοί ηθοποιοί είναι τελείως παλαβοί, έκαναν συνεχώς απρόσμενα πράγματα. Οι Σάξονες ήταν εκπαιδευμένοι στο Λονδίνο.Είχες πραγματικά δύο μεθόδους να έρχονται μαζί. Πολύ ανθηρό αυτό για μένα ως ηθοποιό, μου έδωσε πολλά όπλα.

*Είμαι μεγάλος φαν του “Game of Thrones” και νομίζω είναι σύνηθες όταν ξεκινά κάτι καινούριο, ότι οι άνθρωποι το παρομοιάζουν με κάτι άλλο. Όμως υπάρχουν πολλές ανομοιότητες. Δεν υπάρχουν δράκοι σε εμάς! Η δική μας σειρά είναι μια ιστορία μέσα από τα μάτια ενός φανταστικού χαρακτήρα, όμως όλα τα γεγονότα που παρουσιάζονται είναι ιστορικά. Είναι μια πολύ αληθινή σειρά.

Ντέιβιντ Ντώσον

Ποιος είναι: Άγγλος ηθοποιός σε θέατρο και τηλεόραση. Έχει παίξει στο θεατρικό “Posh” με τον Κιτ Χάρινγκτον και στο τηλεοπτικό “Luther” με τον Ίντρις Έλμπα.

Ποιον κάνει: Τον βασιλιά Άλφρεντ, τον άνθρωπο που με θρησκευτικό φανατισμό (το κίνητρό του ήταν εξάλλου η Χριστιανική του εκστρατεία, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, Μπέρναρντ Κρόμγουελ) πήρε πίσω τα χαμένα βασίλεια και έφτιαξε την Αγγλία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ο Άλφρεντ ήταν σωματικά αδύναμος, μα το πλεονεκτημά του ήταν ότι το μυαλό του και το πόσο στρατηγικά σκεφτόταν.

Ντέιβιντ, μίλησέ μας για τον Ίντρις Έλμπα.

Λάτρεψα να δουλεύω στο “Luther”, έπαιζα έναν πολύ κακό άντρα. Είναι πάντα διασκεδαστικό να παίζεις έναν villain. Αλλά θυμάμαι σε μια σκηνή με τον Ίντρις Έλμπα, έπρεπε να τον χαστουκίσω. (γελάει). Ναι. Πολλοί ηθοποιοί θα έλεγαν να προσποιηθώ, να κάνουμε ψεύτικο χαστούκι. Όχι ο Ίντρις. Του έριξα, μου λέει κάντο ξανά, κάντο ξανά. Μας πήρε δέκα takes για να το πετύχουμε και ήταν όλα αληθινά. Τον θαύμασα πολύ γι’αυτό, με άφησε να τα δώσω όλα. Πολύ κουλ τύπος.

Ο Ντέιβιντ Ντώσον θα ήθελε επίσης να ξέρετε:

*Μου αρέσει το γεγονός ότι η δύναμη του Άλφρεντ ήταν περισσότερο στο μυαλό του από ό,τι στους μύες του. Δεν ήταν ένας τεράστιος, επιβλητικός βασιλιάς πολέμαρχος. Σωματικά ήταν πολύ αδύναμος αλλά ήταν οργισμένα ευφυής άντρας. Και περίπλοκος, τρομερά θρήσκος. Ήθελε να ζει για το θεό του, αλλά ταυτόχρονα κοιμόταν με γυναίκες της αυλής. Και αγαπούσε την οικογένειά του, ήταν μεν αδίστακτος, αλλά ήξερε να δείχνει έλεος. Και μπορούσε να διαπραγματευτεί τα πάντα ώστε να πετύχει τους στόχους του. Πολύ διαφορετικός από όλους τους βασιλιάδες πριν από αυτόν. Γι’αυτό οι αντίπαλοί του δεν ήξεραν πώς να τον αντιμετωπίσουν.

*Ο Κιτ Χάρινγκτον είναι πολύ καλός μου φίλος, κάναμε μαζί το “Posh”, ένα θεατρικό στο Royal Court Theatre. Πήρε μάλιστα το ρόλο του Τζον Σνόου ενώ κάναμε εκείνη την παράσταση, και το πρωτοείδα από περηφάνια για εκείνον. Το αγαπώ πολύ το “Game of Thrones”, προφανώς η δική μας σειρά δεν είναι φαντασίας, αλλά για μένα κάθε είδους σύνδεση είναι τεράστιο κοπλιμέντο.

*Ακόμα κι εδώ δεν γνωρίζουμε πολλά για εκείνη την περίοδο, δεν ξέρω πώς γίνεται. Δεν είναι κάτι που μας μαθαίνουν στο σχολείο. Μου φαίνεται απίστευτο. Είχε μείνει λιγοστό Έσσεξ, όλη η υπόλοιπη περιοχή ήταν κυριευμένη από τους Δανούς. Ο Άλφρεντ είχε ένα όνειρο, να κυριαρχήσει σε όλη την Αγγλία. Και κανείς δεν ήξερε πόσο επικίνδυνος ήταν, για τι πράγματα ήταν ικανός.

*Αγαπώ το “Κουρδιστό Πορτοκάλι”, ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ είναι φοβερός σε αυτό. Αγαπώ το “Rocky Horror Picture Show”, ο Τιμ Κάρι είναι φοβερός εκεί. Και το “Cabaret”, με τον Τζόελ Γκρέι επίσης. Για μένα ο ιδανικός ρόλος που θα ήθελα να παίξω θα ήταν κάτι… Ένα καινούριο κομμάτι, κάτι αληθινά σκοτεινό και διεστραμμένο, με στοιχεία από αυτούς τους ρόλους, αλλά κάτι που θα ήμουν ο πρώτος που θα το έπαιζε. Κανείς δε μπορεί να είναι Μάλκολμ ή Τιμ Κάρι. Θέλω κάτι νέο, που ένα παιδί μια μέρα να δει κάτι και να πει “ο Ντέιβιντ Ντώσον ήταν απίστευτος σε αυτό”.

Έμιλυ Κοξ

Ποια είναι: Γεννημένη στην Αυστρία το 1982, που αφού έπαιξε στο “Tatort”, ένα από τα παλαιότερα Γερμανικά δράματα, εμφανίστηκε φέτος και στο “Homeland”.

Ποια κάνει: Παίζει τη Brida, την σύντροφο του Uhtred που επίσης απαγάγεται από τους Βίκινγκ και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Εμπιστεύεται απόλυτα τον Uhtred, όμως δυσκολεύεται πολύ να κατανοήσει πώς τον τραβά κοντά του ο Άλφρεντ και οι Σάξονες.

Έμιλυ, ποια είναι η θέση της Brida σε έναν τέτοιο κόσμο;

Είναι πολύ δυνατή, λέει αυτό που πιστεύει, και είναι πραγματική πολεμίστρια. Δεν είναι “χαχαχα δυνατή”, αλλά είναι όντως πάρα πολύ δυνατή. Είναι πιστή, αγαπά τον Uhtred πολύ βαθιά, είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος για εκείνη. Θέλει να γίνει γίνει Δανή, έτσι μεγαλώνει και έτσι νιώθει.

Και αγωνίζεται για τα δικαιώματά της. Πραγματικά στέκεται περήφανα για τον εαυτό της και δεν αποδέχεται το πώς οι Σάξονες φέρονταν στις γυναίκες, πώς τις είχαν στο περιθώριο. Ξέρει πως δεν θέλει αυτή τη ζωή. Και κάνει κάτι ώστε να μην γίνει έτσι.

Η Έμιλυ Κοξ θα ήθελε επίσης να ξέρετε:

*Είναι μια σειρά για την Ευρωπαϊκή κληρονομιά. Ο βασιλιάς Άλφρεντ δε σήμαινε και τόσα για μένα, αλλά αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν ότι υπάρχει κάτι που συνδέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να θες να είσαι χαρούμενος ή το να νιώθεις θλιμμένος αν χάσεις κάποιον. Φυσικά και άνθρωποι έχουν διαφορετικές αξίες μεταξύ τους, αλλά προσπάθησα να κοιτάξω το πώς η Brida αντιλαμβανόταν τον κόσμο από την οπτική της, εκείνο τον καιρό.

*Το σεξ και ο θάνατος είναι απλά κομμάτια της ζωής. Για τους Βίκινγκ ήταν πολύ σημαντικά θέματα. Ήταν ξεκάθαρο πως μπορούσες να πεθάνεις ανά πάσα στιγμή. Και οι ερωτικές σκηνές ήταν πάντα σημαντικές για να πούμε μια ιστορία. Όχι να δείξουμε μια ερωτική σκηνή απλά για να τη δείξουμε. Η ιστορία ήταν κάτι περισσότερο από το να κάνουμε σεξ.

*Στη σειρά δε φοβόντουσαν να δείξουν… Τα πάντα φαίνονται όμορφα, αλλά είχαμε το κουράγιο να δείξουμε και την ασχήμια.

Ίαν Χαρτ

Ποιος είναι: Ο Κουίρελ στο πρώτο “Χάρι Πότερ”, ο πατέρας του Νάκι Τόμσον στο “Boardwalk Empire”, και γενικότερα από τους κλασικούς Εγγλέζους καρατερίστες σε σινεμά και τηλεόραση.

Ποιον κάνει: Ο Beocca ήταν ο ιερέας του Uhtred όταν ήταν ακόμα παιδί, και στα ενδιάμεσα χρόνια της απαγωγής έγινε σύμβουλος του Άλφρεντ, ελπίζοντας τώρα που επανενώνεται με τον Uhtred να τον επαναφέρει στο Χριστιανικό μονοπάτι.

Ίαν, πώς σου φαίνεται η σύγκριση με το “Game of Thrones”;

Δεν το έχω δει ποτέ. Δεν με ενδιαφέρει αυτή η σειρά. Νομίζω είναι πολύ διαφορετικές ωστόσο. Έχω δει ίσως 5 λεπτά. Το “Last Kingdom” δεν έχει δράκους. Και την επεξήγηση της ιστορίας την κάνουμε εξαρχής. Στο ΗΒΟ η τεχνική για ανάπτυξη της ιστορίας συμπεριλαμβάνει πάντα κάποια γυμνή γυναίκα.

Επίσης εμείς δε μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Στο “Boardwalk Empire” όταν κάποιος έλεγε σκότωσαν τον τάδε, έδειχναν το ματωμένο κεφάλι να κυλάει, εμείς δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δε μπορούμε να ξεφύγουμε με όσο gore θέλουμε, είμαστε BBC.

Ο Ίαν Χαρτ θα ήθελε επίσης να ξέρετε:

*O χαρακτήρας μου σκοτώνει κόσμο, πηγαίνει με πόρνες. Δεν είναι και πολύ ιερατικές αυτές οι δραστηριότητες.

*Προσπαθώ να επαναφέρω αυτό το αγόρι, τον Uhtred, ώστε να μην είναι πια αλλόθρησκος. Δε νιώθω πως η ψυχή του είναι σε ρίσκο. Όσο είναι μακριά από τους Σάξονες μεγαλώνει, ωριμάζει και επιστρέφει πια ως σχηματισμένος άνθρωπος. Εγώ έχω μια ηθική υποχρέωση, ως πατρική φιγούρα, να προσπαθήσω να τον επαναφέρω στους παλιούς τρόπους.

*Παγανιστές; Είμαι σίγουρος πως η Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμη και σήμερα γεμάτη παγανιστές.

Ρούνε Τέμτε

Ποιος είναι: Νορβηγός ηθοποιός που λόγω σωματότυπου υποθέτω πως θα παίζει Βίκινγκ ή/και villains για όλη την καριέρα του. Θα ήθελα πολύ να τον δω να παίζει ξύλο με τον Λίαμ Νίσον. Για την ώρα έχει παίξει Σαίξπηρ στο θέατρο και στην τηλεόραση στο “Lilyhammer” του Netflix.

Ποιον κάνει: Τον Ubba, έναν από τους θρυλικούς διοικητές των Βίκινγκ που εισέβαλαν στην Αγγλία τον 9ο αιώνα. Ο Ragnar, ο Βίκινγκ που απήγαγε τον Uhtred, είναι το δεξί του χέρι.

Ρούνε, βλέπεις τον χαρακτήρα σου σαν villain;

Είναι villain.

*σιωπές*

Ναι.

*σιωπές*

…υπάρχουν πολλά κλισέ στον Κακό Βίκινγκ, πράγματα που προσπαθήσαμε να καλύψουμε μεν, αλλά την ίδια στιγμή να τους δούμε και σαν ανθρώπους με σάρκα και αίμα. Βίκινγκς. Ξέρεις. Να πάρεις μια αίσθηση της καθημερινής ζωής τους. Αυτό είναι θα έλεγα αρκετά σπάνιο, έτσι δεν είναι; Κάθε επικό δράμα πρέπει να οδηγείται από τη βία, αλλά εδώ υπάρχει και μια αίσθηση ιστορίας και κληρονομιάς.

Γι’αυτό έγινα ηθοποιός, για να μπορώ να πω ιστορίες σαν αυτή. Είμαι μεγαλωμένος με αυτή την ιστορία, κι ας είμαι από τη Νορβηγία. Όλοι οι Σκανδιναβοί είναι Βίκινγκς!

Ο Ρούνε Τέμτε θα ήθελε επίσης να ξέρετε:

*Όταν φτάσαμε στην Ουγγαρία υπήρχε μια τεράστια διαδήλωση, τα πάντα συνέβαιναν κοντά μας. Σκέφτηκα να ακολουθήσω τους διαδηλωτές αλλά είχαμε μόλις φτάσει κι ήμασταν πολύ καταβεβλημένοι. Εύχομαι να είχα εμβαθύνει πολύ σε αυτό που συνέβαινε εκείνη την περιόδο στο χώρα, σε σχέση με το προσφυγικό. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους εκεί και είχαν όλοι διαφορετικές οπτικές για το ζήτημα.

*Η συντροφικότητα στα γυρίσματα ήταν εκπληκτική. Δεν ξέρω. Ίσως έφταιγε ο καιρός.

Ρούτγκερ Χάουερ

Τον αφήσαμε ως teaser για το τέλος. Στο “Last Kingdom” παίζει και ο Ρούτγκερ Χάουερ, ένας αληθινός θρύλος της μεγάλης οθόνης. Είχαμε τόσα πολλά να πούμε μαζί του που κάναμε όχι μία, αλλά δύο συνεντεύξεις. Μιλήσαμε για τον Πολ Βερχόφεν, για το “Galavant”, για το θάνατο και την αναγέννηση του σινεμά, και φυσικά για το “Blade Runner” και για τη διάσημη ατάκα του Ρόι Μπάτι.

Η κουβέντα μας θα δημοσιευτεί σύντομα στο ΟΝΕΜΑΝ.

Ως τότε, απόλαυσε αυτόν και όλο το υπόλοιπο καστ στο “Last Kingdom”, που κάνει ελληνική πρεμιέρα στα κανάλια OTE CINEMA στις 9 Ιανουαρίου.