PUBLI

Da Vinci Perpetual Chronograph

Ραντεβού μεταξύ φεγγαριού και χρονογράφου.

Το Da  Vinci Perpetual Calendar Chronograph είναι το πρώτο ρολόι της εταιρείας που συνδυάζει τους μετρητές της ώρας και των λεπτών με τη φάση της Σελήνης σε ένα καντράν. Για την επίτευξη αυτής της καινοτομίας, χρειάστηκε να εξελιχθεί ο μηχανισμός 89630, που κατασκευάζεται από την IWC. Ένας επάργυρος ή επίχρυσος δίσκος απεικονίζει την πανσέληνο σε όλη της τη δόξα. Ταυτόχρονα, το στρογγυλό μπλε τμήμα του δίσκου, το οποίο αναπαριστά τη σκιά της γης, περιστρέφεται δείχνοντας τις φάσεις της Σελήνης. Τα χρυσά κομμάτια που βρίσκονται διάσπαρτα στο σκούρο μπλε φόντο, κάνουν το καντράν να θυμίζει έναστρο νυχτερινό ουρανό.

Το Da Vinci Perpetual  Calendar Chronograph  είναι το πρώτο ρολόι στην ιστορία της IWC που συνδυάζει τον χρονογράφο της οικογένειας 89000, με την ένδειξη της Σελήνης του perpetual calendar σε ένα δευτερεύον καντράν που βρίσκεται στη θέση «12». Για να γίνει αυτό, η Σελήνη και η σκιά της Γης εμφανίζονται σε έναν ενιαίο δίσκο που περιστρέφεται πίσω από ένα άνοιγμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του καντράν. Μαζί με τις άλλες τρεις ενδείξεις, η νέα αυτή λειτουργία δημιουργεί μια αρμονική οντότητα στο δευτερεύον καντράν του ρολογιού των 43 χιλιοστών. Το Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph διατίθεται σε 2 εκδόσεις, μια σε κόκκινο χρυσό 18 καρατίων και μια σε ανοξείδωτο ατσάλι.

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠO ΤΟΝ KURT KLAUS

«Λυπάμαι για το μαθητή που δεν ξεπερνάει τον δάσκαλό του» είχε πει ο Leonardo da Vinci στον άνθρωπο που του έμαθε την τέχνη του. Αυτές οι λέξεις, επίσης, ηχούσαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού των μηχανικών της IWC όταν ξεκίνησαν να ανακατασκευάζουν το perpetual calendar, το οποίο δημιούργησε ο αρχιμηχανικός της IWC και εφευρέτης Kurt Klaus. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μηχανισμού 89630 οι σημερινοί μηχανικοί της IWC, διαρκώς συμβουλεύονταν τα παλιά σχέδια τα οποία αποτέλεσαν για αυτούς πηγή έμπνευσης. Αντιμετώπισαν όμως μια σημαντική πρόκληση, καθώς η φάση της Σελήνης στο μηχανισμό 52610, που είχε κατασκευάσει η IWC και που συνήθως χρησιμοποιείται για το perpetual calendar, βρίσκεται στη θέση «12».

Αν τοποθετούσαν τους μετρητές της ώρας και των λεπτών του χρονογράφου στη θέση αυτή, οι δείκτες θα έπρεπε να περάσουν μέσα από το κέντρο του δίσκου της φάσης της Σελήνης. Από την άλλη, ο μηχανισμός 89360 δεν είχε χώρο για να υποστηρίξει τη φάση της Σελήνης. Σαν αποτέλεσμα, οι μηχανικοί σχεδίασαν το μηχανισμό 89630, συνδυάζοντας τους διπλούς μετρητές του χρονογράφου με το μηχανισμό της φάσης της Σελήνης και τους τοποθέτησαν σε ένα ενιαίο δευτερεύον καντράν.

ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΡΟΛΟΙ ΜΕ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Με την κάσα διαμέτρου 43 χιλιοστών και ύψους 15,5 χιλιοστών η σχεδίαση του Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph είναι εντυπωσιακή και ταυτόχρονα προσεκτικά ισορροπημένη. Η κορώνα και τα δύο κουμπιά έχουν πλέον κυλινδρικό σχήμα αντί του στρογγυλού που είχαν τα κουμπιά του Da Vinci Perpetual Calendar του 1985. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες κινούμενες προεξοχές για το λουράκι, δημιουργούν την αίσθηση της συνολικής αρμονίας. Παρά τις αρκετές του ενδείξεις, το καντράν παραμένει καθαρό λόγω του μαύρου χρώματος που επιλέχθηκε από τους μηχανικούς για τη φάση της Σελήνης του χρονογράφου που βρίσκεται στη θέση «12». Το χρώμα αυτό το κάνει να ξεχωρίζει εύκολα από το dial και τα τρία δευτερεύοντα καντράν του μοντέλου σε κόκκινο χρυσό και του μοντέλου σε ανοξείδωτο ατσάλι, τα οποία έχουν ασημένιο χρώμα και χρώμα σχιστόλιθου αντίστοιχα.

Στο μοντέλο σε κόκκινο χρυσό, η κάσα, οι προεξοχές για το λουράκι, η κορώνα και τα κουμπιά είναι όλα φτιαγμένα από χρυσό 18 καρατιών. Το λουράκι από δέρμα αλιγάτορα του Οίκου Santoni κουμπώνει με ένα αναδιπλούμενο κούμπωμα. Στο μοντέλο σε ανοξείδωτο ατσάλι με το μαύρο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα, οι μετρητές σε χρώμα σχιστόλιθου είναι στολισμένοι με κομμάτια περασμένα με ρόδιο, τονίζοντας για άλλη μια φορά τον κύκλο ως σημαντικό σχεδιαστικό στοιχείο. Κοιτώντας μέσα από το διάφανο πίσω κάλυμμα της κάσας που είναι φτιαγμένο από κρύσταλλο σαπφείρου μπορεί κανείς να δει την πολυπλοκότητα του μηχανισμού που περιλαμβάνει μπλε βίδες, ρότορα από κόκκινο χρυσό και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία στις γέφυρες. Ο μηχανισμός 89630 που έχει κατασκευαστεί από την IWC περιλαμβάνει διπολικό σύστημα αυτόματου κουρδίσματος και απόθεμα ενέργειας 68 ωρών.

ΜΙΑ ΚΟΜΨΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΥ

Οι σχεδιαστές δεν έκαναν παραχωρήσεις ούτε στο χρονογράφο. Οι μετρητές της ώρας και των λεπτών τοποθετήθηκαν μαζί σε ένα totalizer στη θέση «12», δίνοντας τη δυνατότητα να διαβάζονται όπως και η ώρα της ημέρας. Πρόκειται για μια πολύ πιο κομψή εμφάνιση της χρονομέτρησης σε σχέση με τη χρήση δύο διαφορετικών μετρητών. Ο κεντρικός μπλε δείκτης του χρονογράφου διαθέτει ακρίβεια χρονομέτρησης 1/8 του δευτερολέπτου. Ο χρονογράφος επίσης περιλαμβάνει δύο κουμπιά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την έναρξη, τη διακοπή και την επαναφορά της χρονομέτρησης καθώς και για τη λειτουργία flyback. Ο μηχανισμός είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε το χρονόμετρο να μπορεί να λειτουργεί συνεχόμενα χωρίς να ξοδεύει το απόθεμα ενέργειας των 68 ωρών.

MΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Το  perpetual calendar λειτουργεί με την υπέρτατη ακρίβεια: η ένδειξή του αποκλίνει κατά μια ημέρα από την πραγματική πορεία της Σελήνης κάθε 577,5 χρόνια. Το perpetual calendar εμφανίζει την ημερομηνία, το μήνα και την ημέρα της εβδομάδας σε τρία δευτερεύοντα καντράν του ιδίου χρώματος που βρίσκονται στις θέσεις «3», «6» και «9» αντίστοιχα. Ένα μικρό παράθυρο στο κάτω αριστερά μέρος του καντράν εμφανίζει την τετραψήφια ένδειξη του έτους. Το ημερολόγιο χρησιμοποιεί μηχανικό προγραμματισμό για να υπολογίζει το διαφορετικό αριθμό ημερών του κάθε μήνα καθώς ακόμα και τα δίσεκτα χρόνια. Παρόλα αυτά, κάθε 100 χρόνια (2100, 2200, κτλ.) η μια επιπλέον ημέρα του δίσεκτου χρόνου δεν μπορεί να υπολογιστεί και έτσι κάποιος τεχνικός θα πρέπει χειροκίνητα να αλλάξει την ημερομηνία σε 1η Μαρτίου. Το 2300, μια ακόμη παρέμβαση θα είναι απαραίτητη όταν τα ψηφία για τους αιώνες 20, 21 και 22 θα πρέπει να αντικατασταθούν με τα καινούργια για τα έτη 2300 μέχρι 2599.