PUBLI

Δεν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα

Ένας συντάκτης αφηγείται μία ζωή με αρκετές πραγματικές φίλες που τον έκαναν να μην πιστεύει την παραπάνω πρόταση.

Ένα φοβερό κλισέ το οποίο πετά κάποιος ελαφρά τη καρδία κάθε φορά που θα πεις για μια κοπέλα “μα αυτή είναι φίλη μου”. Αυτό είναι η άποψη περί φιλίας μετάξύ ανδρών και γυναικών. Ένα κλισέ τόσο βαρετό όσο και η απαρχαιωμένη λογική που το συνοδεύει. Ξέχνα όσα ήξερες. Μπορείς να έχεις φίλες και πολύ καλές μάλιστα.

Εμένα τουλάχιστον αυτό μου έχει δείξει η ζωή μου μέχρι τώρα. Και νιώθω τουλάχιστον τυχερός που πέρα από τις δεκάδες γυναίκες τις οποίες έχω γνωρίσει ως δημοσιογράφος τόσα χρόνια και μπορώ να τις θεωρώ “φίλες” μου, υπάρχουν 4-5 κορίτσια εκεί στη Βούλα που γεννήθηκα και μεγάλωσα που τις αγαπώ σαν αδερφές μου.

Θα τις χρειαστείς τις γυναίκες – φίλες στη ζωή σου. Γυναίκες που δεν θα θέλουν κάτι από εσένα. Που δεν θα σε νταντεύουν γιατί έχουν κάτι να κερδίσουν ή γιατί σε γουστάρουν. Γυναίκες διατεθειμένες να είναι δίπλα σου όταν τις χρειαστείς με την ίδια ανιδιοτελή αγάπη που μπορείς εσύ να αγαπάς τον κολλητό σου.

Μην σκέφτεσαι φορτωμένος με αυτό το κλισέ. Θα σου πω και γιατί. Αφού σου πω την απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι φίλος με μία γυναίκα.

Η σχέση δεν μπορεί να είναι ερωτική

Αν την γουστάρεις, αν της αρέσεις, αν έχει γίνει το οτιδήποτε μεταξύ σας ή αν κάποιος από τους δύο θα ήθελε να γίνει κάτι κάποτε, δεν γίνεται να είστε πραγματικοί φίλοι. Γιατί το ερωτικό του θέματος είναι ένα μικρόβιο που δύσκολα φεύγει. Και όσο εσύ μπορείς να την κοιτάς αδιάφορα και να της ανοίγεσαι, εκείνη μπορεί να τρέφει ελπίδες να είστε κάποτε μαζί. Και το ανάποδο φυσικά.

Το ερωτικό φέρνει προβλήματα σε μία εν δυνάμει φιλία. Φέρνει ζήλειες, φέρνει αντιπάθειες και φέρνει και δολοπλοκίες από μεριάς εκείνου που είναι καψουρεμένος. Εντάξει να λες ότι είσαι φίλος με μία πρώην σου, με μία που κάποτε είχε γίνει κάποτε, αλλά sorry, κάνεις λάθος.

Φίλη κάνεις μία γυναίκα η οποία έχεις αποφασίσει ότι θα είναι φίλη σου. Μπορεί να μην σου αρέσει (δεκτό). Μπορεί να είναι η κοπέλα ενός φίλου σου (επίσης δεκτό). Μπορεί εσύ να ήσουν ερωτευμένος την περίοδο που την γνώρισες και να μην την είδες ποτέ ερωτικά (συμβαίνει). Μπορεί απλά να ήθελες να κάνεις μία φίλη (σπανιότερο).

Όπως και να ‘χει αποφάσισες να κάνεις μία φίλη. Για τους παρακάτω λόγους…

Η απαραίτητη γυναικεία οπτική

Άλλοι θα πλήρωναν για μία τέτοια πληροφορία. Ο Μελ Γκίμπσον έπαθε ηλεκτροπληξία για να μπορεί να ακούει τι σκέφτονται οι γυναίκες. Κι υπήρχαν πολλές φορές στο παρελθόν που ήθελα να μάθω τη γυναικεία οπτική για ένα θέμα. Ναι, συνήθως στα προσωπικά ζητήματα είναι που χρειάζεσαι να ακούσεις άλλη μία οπτική πέρα από εκείνη των κολλητών σου.

Εκτός αν διαφωνείς ότι μία γυναικα μπορείς να σου δώσει μία διαφορετική οπτική. Ξέχνα αυτά που λένε πολλοί φίλοι σου, ότι πρέπει να ακούς μόνο εκείνους. Μία γυναίκα νιώθει, σκέφτεται και αντιλαμβάνεται πολύ διαφορετικά τα πράγματα από εσένα. Και ίσως να είναι καλό να τις ακούς καμιά φορά τις φίλες σου. Γιατί συνήθως ξέρουν καλύτερα πώς να χειριστείς μία γυναίκα.

Τα εφόδια που θα πάρεις από εκείνη

Αυτή η διαφορετική οπτική, οι διαφορετικές παραστάσεις και η παρέα που κάνεις με μία γυναίκα, ειλικρινά θεωρώ ότι σε βελτιώνει σαν άνθρωπο. Ότι αναπτύσσεσαι πολύ καλύτερα και μαθαίνεις να συμπεριφέρεσαι καλύτερα τόσο στις γυναίκες που θα έχεις δίπλα σου στη ζωή σου όσο και γενικά στους τριγύρω σου.

Θα μάθεις να κοινωνικοποιείσαι καλύτερα, να συμπεριφέρεσαι σωστά σε μεγάλες παρέες, να σκέφτεσαι πράγματα πριν σου τα υποδείξει μία γυναίκα, να έχεις στο μυαλό σου μία γυναικεία ανάγκη πριν προκύψει πρόβλημα. Το βλέπω και στους γνωστούς μου ότι εκείνοι που ήταν σε παρέες με γυναίκες, είτε επειδή επέλεξαν να έχουν φίλες είτε επειδή ζυμώθηκαν σε μία παρέα με γυναίκες λόγω μίας σχέσης τους, είναι πολύ πιο ικανοί στην κοινωνικοποίησή τους.

Αυτή και οι φίλες της

Για να μην σου πω για το προφανές. Ότι το να έχεις φίλες σου ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο γνωριμιών. Όχι απαραίτητα για να γνωρίσεις τις δικές τους φίλες. Αυτά δεν γίνονται σχεδόν ποτέ, κυρίως γιατί οι φίλες τους έχουν μάθει και τα καλά και τα κακά του χαρακτήρα σου και θα σε αποφεύγουν.

Αλλά μία γυναίκα που σε αγαπάει και σε στηρίζει είναι ο καλύτερος μαρκετίστας σου, έτοιμη να σε προωθήσει και να σε υποστηρίξει όταν της ζητηθεί. Ξέρεις τι καλά λόγια λένε οι φίλες μου για εμένα σε γυναίκες που γνωρίζω και οι οποίες φτάνουν να ζητήσουν πληροφορίες. Μια πραγματική σου φίλη, ξέρει να φιλτράρει τη ροή των πληροφοριών και να σε διαφημίζει σωστά.

Ξέχνα λοιπόν όσα ήξερες και μην είσαι αρνητικός σε μία γυναίκα που σου προσφέρει τη φιλία της. Μόνο σε καλό μπορεί να σου βγει.