
Ένα σημαντικό έργο υποδομής κληροδότημα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για τις επόμενες γενιές
Το Pavilion,ένα έργο υποδομής μέσα στον χώρο της Επιδαύρου που αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο και την καλλιτεχνική ποικιλομορφία
- 24 ΙΟΥΛ 2025
Γιορτάζοντας τα 70 χρόνια λειτουργίας του, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσίασε την Παρασκευή 18 Ιουλίου, το Pavilion,ένα έργο υποδομής μέσα στον χώρο της Επιδαύρου που αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο και την καλλιτεχνική ποικιλομορφία. Πολύτιμος αρωγός στην υλοποίηση του έργου είναι η ΔΕΗ, στρατηγικός σύμμαχος του Φεστιβάλ, που επενδύει τα τελευταία χρόνια σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πολιτιστική ζωή της χώρας.
Η νέα αυτή κατασκευή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης, δημιουργίας και υποστήριξης των δράσεών του, με απόλυτο σεβασμό στο μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον του χώρου. Με το Pavilion, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επεκτείνει τη φυσική και συμβολική του παρουσία στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, επενδύοντας σε σύγχρονες υποδομές που υπηρετούν την τέχνη, τη συνεργασία και τον σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο περίπτερο πολλαπλών χρήσεων που εντάσσεται αρμονικά στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, την κατασκευή του οποίου έχει σχεδιάσει το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο FLUXoffice, με πρόβλεψη ολοκλήρωσης μέσα στο 2026. Η εξολοκλήρου κατασκευή του Pavilion από τη ΔΕΗ αποτελεί μια πράξη ευθύνης και παρακαταθήκης στον ιστορικό χώρο της Επιδαύρου, για τις μελλοντικές γενιές.
Η ανακοίνωση του έργου έγινε την Παρασκευή 18 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον χώρο ανέγερσης του Pavilion, δίπλα στον εκθεσιακό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Παρουσία δημοσιογράφων και θεσμικών προσκεκλημένων, οι αρχιτέκτονες Εύα Μανιδάκη και Θανάσης Δεμίρης παρουσίασαν το αρχιτεκτονικό πλάνο του έργου, το οποίο αναπτύσσεται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο και με σεβασμό στη φυσιογνωμία του γειτονικού κτιρίου του σπουδαίου αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Δημήτρης Πασσάς, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οργανισμού Κατερίνα Ευαγγελάτου, η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ Σοφία Δήμτσα και εκπρόσωποι του Τύπου.
Το Pavilion έρχεται να καλύψει μια πάγια ανάγκη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές και αναμένεται να φιλοξενεί πλήθος υποστηρικτικών και καλλιτεχνικών δράσεων, εργαστήρια, συνεντεύξεις Τύπου, διαλέξεις, ομιλίες, συζητήσεις και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις, ενισχύοντας τον πολυφωνικό χαρακτήρα του θεσμού. Παράλληλα, αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη συνεισφορά της ΔΕΗ στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην υποστήριξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, ενισχύοντας, παράλληλα, την προσβασιμότητα, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική διάσταση της πολιτιστικής εμπειρίας.
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφετηρία ενός σημαντικού έργου υποδομής»
Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Δημήτρης Πασσάς χαιρέτισε την εκδήλωση για την παρουσίαση του Pavilion, λέγοντας: «Στο Φεστιβάλ είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να θεμελιώσουμε την κατασκευή του περιπτέρου, μίας στέγης πολλαπλών χρήσεων που αποτελούσε χρόνια ανάγκη. Η κατασκευή αυτή κατέστη εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη της ΔΕΗ, προς την οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού που ενέκρινε με επαινετικά σχόλια τον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου Flux,προς το οποίο αποδίδονται θερμές ευχαριστίες. Τέλος θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην κα Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία επεδίωξε με ζήλο το εγχείρημα αυτό, γνωρίζοντας περισσότερο από τον καθένα μας ίσως αυτόν τον χώρο και τις ανάγκες του, έχοντας κυριολεκτικά μεγαλώσει εδώ».
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος εξήρε τη σημασία του έργου: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφετηρία ενός σημαντικού έργου υποδομής που έρχεται να καλύψει μια διαχρονική ανάγκη στον ιστορικό χώρο της Επιδαύρου. Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό κι είναι καθήκον δικό μας να στηρίζουμε με πράξεις τη λειτουργία και την εξέλιξή του. Η συγκεκριμένη υποδομή θα υλοποιηθεί χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη της ΔΕΗ, ενός αποδεδειγμένου χορηγού του πολιτισμού. Εξίσου σημαντική είναι η αρχιτεκτονική υπογραφή του πολυβραβευμένου γραφείου Flux Office,που αφήνει έργα διαχρονικά σε απόλυτη αρμονία με όλα τα μνημεία μας. Και άφησα τελευταία – όχι τυχαία – την Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία, αποχωρώντας από τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, αφήνει πολλά περισσότερα από τον καλλιτεχνικό απόηχο μιας λαμπρής πορείας. Αφήνει θεσμούς, υποδομές, ένα πλούσιο έργο που θα συνοδεύει το Φεστιβάλ στις επόμενες γενιές».
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι πραγματικά μια μέρα συγκίνησης για όλους όσοι προσπαθήσαμε να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, που ελπίζουμε ότι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες τόσο στους ανθρώπους που εργάζονται στο Φεστιβάλ όσο και στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω την υπουργό, την κα Λίνα Μενδώνη, γιατί από την αρχή παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, ήταν θερμή υποστηρίκτρια της ιδέας και αφουγκράστηκε με ευαισθησία τις ανάγκες του Φεστιβάλ για την Επίδαυρο ειδικά. Ευχαριστώ πάρα πολύ και τους ανθρώπους μας στη ΔΕΗ, για την πολύτιμη στήριξη. Και τέλος από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ την Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη, συνεργάτες, συνοδοιπόρους για αυτή την τόσο ευαίσθητη δουλειά που έκαναν. Δεν θα μπορούσαν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το θέατρο και την Επίδαυρο συγκεκριμένα να φέρουν εις πέρας με τόση κομψότητα ένα έργο τόσο ξεχωριστό».
Η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα μίλησε για το έργο και τη συμβολή της εταιρείας στην υλοποίησή του: «Για τη ΔΕΗ, η στήριξη του πολιτισμού είναι μια στρατηγική επιλογή με διαχρονικό χαρακτήρα. Με ξεκάθαρο όραμα, πιστεύουμε βαθιά ότι η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο ενεργειακή μετάβαση, αλλά και ενίσχυση του πνεύματος, με καθοριστική σημασία για την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας. Η συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για την δημιουργία του PAVILION, στο χώρο της Επιδαύρου, είναι μία πράξη με συμβολισμό και ουσία. Είναι μια πράξη ευθύνης και μια επένδυση στο μέλλον του πολιτισμού μας».
Η παρουσίαση του Pavilion από τους αρχιτέκτονες
Στη συνέχεια της εκδήλωσης τον λόγο πήραν οι δημιουργοί του έργου, οι αρχιτέκτονες Έυα Μανιδάκη και Θανάσης Δεμίρης. Όπως ανέφεραν, αφετηρία της μελέτης τους υπήρξε η αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη, από την οποία διατήρησαν τη στενή σχέση με το τοπίο, τις καθαρές γεωμετρικές γραμμές και την ευφυή διαχείριση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Αναφερόμενοι στο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που επέλεξαν, σημείωσαν: «Επιδιώξαμε έναν δημιουργικό διάλογο με το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη. Αυτό που μας ενδιέφερε ιδιαίτερα ήταν το πώς εντάσσεται ένα νέο κτήριο στο τοπίο, ποια είναι η σχέση του με τα υπάρχοντα κτίρια- μνημεία και πώς μπορούν να διατηρηθούν οι σωστές αναλογίες χωρίς να επιβληθεί ένα μεγάλο οικοδόμημα».
«Το νέο Pavilion αποτελείται», όπως περιγράφουν, «από δύο επιμέρους όγκους με ένα αίθριο ανάμεσά τους, το οποίο λειτουργεί ως ενιαίος σύνδεσμος. Ο βασικός, κάτω όγκος φιλοξενεί τον πολυχώρο, ενώ ο επάνω προορίζεται για βοηθητικές χρήσεις και γραφεία». Ο πολυχώρος σχεδιάστηκε ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του Φεστιβάλ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ένας χώρος που θα μπορεί να φιλοξενεί από αναγνώσεις και παρουσιάσεις έως δημιουργική απασχόληση παιδιών και εκδηλώσεις στο αίθριο».
Κλείνοντας, οι αρχιτέκτονες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συνεργάτες τους, επισημαίνοντας την εξαιρετική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας καθώς και τη ΔΕΗ-και ιδιαίτερα τη δημιουργική συμβολή του Τεχνικού Τμήματός της στην υλοποίηση του έργου.
Η παρουσίαση έκλεισε με μια περιήγηση των καλεσμένων στον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Pavilion από την Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη, οι οποίοι απάντησαν και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι δημιουργοί του περιπτέρου, η ιδιαιτερότητα του χώρου τους ώθησε να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό τους το φυσικό τοπίο και να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μορφολογία και τη χωροθέτηση του κτιρίου.
«Τα δέντρα που υπάρχουν στο σημείο αποτελούν στοιχείο της κεντρικής ιδέας του Pavilion και μέρος της ταυτότητας της Επιδαύρου. Με στόχο να κοπούν όσο το δυνατόν λιγότερα δέντρα, έχουμε λάβει υπόψιν στη διαμόρφωση του κτιρίου ένα υφιστάμενο ξέφωτο με αποτέλεσμα να έχουμε τις ελάχιστες κοπές» τόνισε ο κ. Δεμίρης.