PUBLI

Γιατί να μην γίνω κι εγώ ένας entrepreneur;

Ένα διήμερο στη Μαδρίτη με την Coca-Cola είναι ικανό να σε βάλει όχι απλά σε σκέψεις αλλά και στο δρόμο να τις υλοποιήσεις.

Τα ταξίδια στις διάφορες μικρές γωνιές της γης που κατοικούμε, έχουν την μαγική ιδιότητα να αλλάζουν λίγο ή περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο αντικρύζεις τον κόσμο. Κάθε ταξίδι προσθέτει όχι απλά στα μίλια που έχεις διανύσει σε αυτή τη ζωή αλλά στις εμπειρίες, τις αναζητήσεις και τα βιώματά σου. Με τη διαφορά ότι είναι κάποια ταξίδια που καταφέρνουν να αλλάξουν και τον τρόπο που σκέφτεσαι στη ζωή.

Δεν θα διαβάσεις σε αυτό το κείμενο ότι στη Μαδρίτη που επισκέφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα μου ήρθε μια επιφοίτηση και αποφάσισα να αφήσω τη δουλειά μου για να κυνηγήσω το όνειρό μου. Αυτό το ταξίδι έκανε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Με έκανε να πιστέψω λίγο περισσότερο στους ανθρώπους και τις ιδέες τους, να πιστέψω ότι η δύναμη του ενός δεν είναι αμελητέα αλλά μπορεί πραγματικά να κάνει τον κόσμο να γυρνά λίγο διαφορετικά.

 

Βρέθηκα στο IE Business School στη Μαδρίτη χάρη στην Coca-Cola και το διήμερο entrepreneurial workshop το οποίο προσέφερε σε 4 νέους επίδοξους Έλληνες entrepreneurs. Πώς έφτασαν όμως εκεί; Έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα στην Σχολή Επιχειρηματικότητας που ήρθε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο με τη στήριξη του The Coca-Cola Foundation και εκεί, μετά από 5 ημέρες εμπειριών και μαθημάτων ζωής, κέρδισαν με κλήρωση μια θέση στον ήλιο της Μαδρίτης.

Ο Δημήτρης Παυλίδης, η Ιωάννα Ποθητάκη, η Ευγενία Λαζάρου και η Αναστασία Παπαδάκη ήταν οι συνταξιδιώτες μου σε αυτή την εμπειρία αλλά κυριότερα, εκείνοι οι οποίοι με έκαναν να πιστέψω ότι ο καθένας μπορεί να μπει σε αυτό το παιχνίδι που λέγεται νεανική επιχειρηματικότητα και να δοκιμάσει την τύχη του και τις ικανότητές του. Αρκεί να έχει μια ιδέα μέσα του να σιγοκαίει και τα κατάλληλα εργαλεία να την υλοποιήσει.

 

Και μην βιαστείς να συμπεράνεις ότι μιλώντας για εργαλεία, εννοώ τα χρήματα. Αρκετά από τα πραγματικά εργαλεία που χρειάζεσαι για να κάνεις την ιδέα σου πράξη, τα διδάχτηκαν τα 4 αυτά παιδιά (κι εγώ παρέα) στο διήμερο workshop του IE Business School. Και μέσα από μία σειρά άρθρων, όχι μόνο στο Oneman αλλά και σε άλλα site της 24Media, θα ξεδιπλώσω όλες τις γνώσεις που πήραμε από αυτό το workshop Σχεδιαστικής Σκέψης για να τις χρησιμοποιήσεις κι εσύ με την σειρά σου.

Πώς όμως έφτασα να σκέφτομαι ότι θα μπορούσα κι εγώ να γίνω entrepreneur; Ότι θα μπορούσα κάποια από τις δεκάδες ιδέες που έχω στο κεφάλι μου να την κάνω πραγματικά πράξη; Ήταν ειλικρινά η δίψα που έβλεπα στα μάτια όσων συμμετείχαν στο σεμινάριο, ήταν η πίστη του Daniel Soriano Hernandez και της Conchita Galdon, καθηγητών του σεμιναρίου στις δυνάμεις και τις δυνατότητες των παιδιών, ήταν τα case studies εκείνων που προσπάθησαν, απέτυχαν, ξαναπροσπάθησαν, ξανα-απέτυχαν αλλά στο τέλος ξαναπροσπάθησαν και πέτυχαν τον σκοπό τους.

 

Το να είσαι entrepreneur είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Που εδώ στην Ελλάδα μπαίνει στα στενωπά της νεανικής επιχειρηματικότητας και στο μυαλό των περισσοτέρων σημαίνει το να έχεις την ιδέα του ενός εκατομμυρίου. Αλλά η επιχειρηματικότητα που διδαχθήκαμε στο IE Business School είναι κάτι πολύ πιο απλοϊκά υπέροχο. Είναι να έχεις μία ιδέα, να δεις το κενό στην αγορά, να μιλήσεις με την αγορά για να σιγουρέψεις ότι θα έχεις μια βιώσιμη επιχείρηση, να κάνεις ένα business plan, να κάνεις τα πρώτα βήματα με την ιδέα σου και να βρεις εκείνους που θα σε βοηθήσουν να την φτάσεις στο τελικό στάδιο της υλοποίησης.

Με τα λόγια του Daniel Soriano Hernandez “Entrepreneurship δεν είναι το Facebook και το Amazon, οι άνθρωποι θέλουν συνήθως να κάνουν αυτό. Entrepreneurship είναι να χτίσεις εκείνη την ιδέα η οποία θα σου παρέχει μία αξιοπρεπή ζωή για τον εαυτό σου αλλά και να δημιουργήσεις αξία για άλλους. Μπορεί να είναι ένα μικρό πράγμα αλλά κάτι πολύ καλό”. Είναι ακριβώς αυτή η αξία για τον άλλον που με συγκινεί σε αυτό. Είναι η δυνατότητα του να φτιάξεις κάτι μικρό για εσένα αλλά που θα συμβάλλει στο να κάνεις την κοινωνία και την αγορά ένα κόσμο λιγάκι καλύτερο.

 

Μην φανταστείς ότι είναι όλα ιδανικά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Θα γευτείς απογοητεύσεις, θα γευτείς πίκρες, θα φτάσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Γιατί αν είναι ένα το μάθημα που μου έμεινε χαραγμένο από όλες τις ημέρες στη Μαδρίτη είναι ότι το να μένεις κολλημένος στην ιδέα σου είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Πρέπει να δοκιμάσεις την ιδέα σου στον κόσμο, πρέπει να ακούσεις τι λένε οι καταναλωτές για την ιδέα σου, πρέπει όσο κι αν αγαπάς αυτή την ιδέα, να είσαι προετοιμασμένος να την εγκαταλείψεις, να είσαι προετοιμασμένος να αποτύχεις. “Είναι όλα θέμα του να αποσυνδέσεις τον εαυτό σου από την κουλτούρα κατά της αποτυχίας στην οποία έχεις γεννηθεί. Και να αντιληφθείς ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και είναι ένα καλό πράγμα, είναι ένα θετικό πράγμα. Είναι ο μόνος τρόπος να μάθεις και να βελτιωθείς. Δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς αποτυχία. Δεν θα πετύχεις ποτέ αν πρώτα δεν αποτύχεις”. Αυτό μου είπε σε ένα μέρος της συνέντευξής της η Conchita Galdon και με έκανε να σκεφτώ όλες εκείνες τις φορές που είδα ανθρώπους να τα παρατάνε στην πρώτη αποτυχία, να σκεφτώ όμως και εκείνους τους ωραίους τύπους που μάζεψαν τα κομμάτια τους και προσπάθησαν ξανά μέχρι να πετύχουν.

 

Ζηλεύω φριχτά τα νιάτα των παιδιών που συνάντησα στο workshop, την όρεξή τους για ζωή, την όρεξή τους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον κόσμο. Αλλά ξέρω παράλληλα ότι το μόνο που λείπει από κάθε έναν από εμάς για να αποφασίσει να κυνηγήσει το δικό του μικρό ή μεγάλο επιχειρηματικό όνειρο, είναι η πίστη στον εαυτό του αλλά και η κατάλληλη ώθηση και έμπνευση για να υλοποιήσει την ιδέα του. Για το πώς θα βρεις την πίστη στον εαυτό σου, δεν ξέρω πώς να βοηθήσω. Θα σε συμβούλευα να βρεθείς κι εσύ δίπλα σε ανθρώπους που κυνηγούν το δικό τους όνειρο, ακριβώς όπως βρέθηκα κι εγώ. Όσο για τα εργαλεία, θα πρέπει κι εσύ να κυνηγάς ευκαιρίες σαν αυτή που προσέφερε η Coca-Cola αρχικά τον Δεκέμβριο με το Entrepreneurship School αλλά και τώρα με το διήμερο workshop στη Μαδρίτη. Η Coca-Cola πιστεύει στη δύναμη του ενός να γίνει change-maker. Να αλλάξει τη δική του ζωή και μέσα από αυτό να αλλάξει και τη ζωή των άλλων γύρω του.

Ακολούθησε τα κείμενά μου τις επόμενες 5 ημέρες σε Oneman, Huffington Post Greece, Ladylike.gr, News247.gr, Sport24.gr και Contra.gr σχετικά με την νεανική επιχειρηματικότητα, γνώρισε όσα μάθαμε στη Μαδρίτη και αποφάσισε μόνος σου αν θα γίνεις κι εσύ με την σειρά σου ένας entrepreneur.