PUBLI

Για 3η συνεχή χρονιά, γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου» με Κτήμα Άλφα Ροζέ

Την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας γιορτάζει, και το Κτήμα Άλφα συμμετέχει σε αυτή την μεγάλη γιορτή!

Η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβολίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του τρύγου και παραγωγής των φρέσκων κρασιών της ποικιλίας, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου. Το Ξινόμαυρο είναι γνωστό ότι προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα εκφράζοντας την μοναδικότητα του τόπου όπου παράγεται, έχοντας προσαρμοστεί με το πέρασμα των αιώνων στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε αυτό είναι και το κύριο γνώρισμα της ποικιλίας, δηλαδή η δυνατότητα του να εκφράζει την περιοχή, ακόμα και το κάθε μεμονωμένο αμπελοτόπι στο οποίο καλλιεργείται.

Το Ξινόμαυρο καλλιεργείται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας και της βόρειας Θεσσαλίας σε 4 ζώνες ΠΟΠ (Αμύνταιο, Γουμένισσα, Νάουσα και Ραψάνη). Πρόκειται για μία ποικιλία που δίνει εξαιρετικά δομημένα, τραγανά κρασιά με πολύ ξεχωριστό και έντονη προσωπικότητα, και με σπουδαία δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης.

Το Κτήμα Άλφα ανήκει στην ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο, την βορειότερη και με το μεγαλύτερο υψόμετρο ζώνη ΠΟΠ από τις τέσσερις προαναφερθείσες, και παράγει ορισμένα από τα πλέον προβεβλημένα και πολυβραβευμένα κρασιά σε Ελλάδα και εξωτερικό, που βασίζονται στην συγκεκριμένη ποικιλία. Ξινόμαυρο και Αμύνταιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα, τόσο για την παραγωγή ερυθρών κρασιών, όσο και ροζέ, λόγω του ιδιαίτερου μεσοκλίματος του οροπεδίου του Αμυνταίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου κρασιών. Εξάλλου, πρόκειται για το μόνο ροζέ οίνο ΠΟΠ που έχει η Ελλάδα!

Μάλιστα, το μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο Ροζέ 2020 του Κτήματος Άλφα συγκαταλέχθηκε στα δύο καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου για το 2021. Το εξαιρετικό ροζέ κρασί από το Αμύνταιο, σύμφωνα με το Vinepair*, ξεχώρισε μεταξύ χιλιάδων ετικετών κρασιού, αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα κρασιά της δοκιμής (94/100). Σύμφωνα με τους αξιολογητές «πρόκειται για ένα κομψό και ισορροπημένο ροζέ με απαλά αρώματα φράουλας και λουλουδιών που αποπνέουν μια ατμόσφαιρα Προβηγκίας, μόνο που το βραβευμένο κρασί έχει ελληνική ταυτότητα»! Εμείς σας προτείνουμε να το συνδυάσετε με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, ζυμαρικά, πίτσες, ενώ θα ταιριάξει αρμονικά και με εξωτικές κουζίνες!

Όμως δεν είναι μόνο το Ξινόμαυρο Ροζέ του Κτήματος Άλφα που διακρίθηκε διεθνώς. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις ξεχωρίζει αυτή που έλαβε πρόσφατα το Ξινόμαυρο Reserve Old Vines Single Block ‘’Barba Yannis’’ του 2016, κερδίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε πενήντα κορυφαίους οίνους του 2020. Πρώτη φορά ελληνικό κρασί κατακτά τέτοια διάκριση. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις δυνατότητες της ποικιλίας Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, που μπορεί να δώσει από γεμάτα, φρουτώδη κόκκινα κρασιά, μέχρι απαλά, αρωματικά ροζέ, που διακρίνονται παγκοσμίως.

*Το Vinepair είναι μια από τις πιο επιδραστικές πλατφόρμες ενημέρωσης στον κόσμο του ποτού παγκοσμίως. Το δημοφιλές αμερικανικό site δημοσίευσε πρόσφατα τη λίστα με τα κορυφαία ροζέ κρασιά για το 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

Top 100 Wineries 2021 Wine & Spirits Magazine

August 17th 2021

Alpha Estate has been featured in Wine & Spirits Magazine and included in the top 100 wineries from around the world for 2021

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΡΑΣΙΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ

Alpha Estate Rose 2020

Wine & Spirits: 93 Points

Meininger International Rosé Award: 90 Points

International Wine & Spirits Competition: 90 Points

Jancis Robinson: 16.5 Points

Drinks Business Global Rose Masters: Gold Medal

Balkan International Wine Competition: Gold Medal

Alpha Estate S.M.X. 2017

Robert Parker: 89+ Points

Jancis Robinson: 18++ Points

Selection: 4*

Balkan International Wine Competition: Gold Medal

Alpha Xinomavro SV ‘’Hedgehog’’ 2018

Wine & Spirits: 94 Points (Best Buy)

Robert Parker: 89 Points

Jancis Robinson: 16.5++ Points

TexSom: Platinum Medal

Mundus Vini: Gold Medal

Balkan International Wine Competition: Gold Medal

International Wine & Spirits Competition: Bronze Medal

Alpha Ecosystem Xinomavro Reserve Old Vines Single Block ‘’Barba Yannis’’ 2017

Robert Parker 93 Points

Wine & Spirits: 91 Points

Jancis Robinson: 17.5+ Points

Alpha Estate Omega Xinomavro 2007

Robert Parker: 93 Points

Jancis Robinson: 18 Points

Decanter: 91 Points

Alpha Estate Omega Xinomavro 2007

Robert Parker: 93 Points

Jancis Robinson: 18 Points

Decanter: 91 Points