PUBLI

Illy όπως espresso, freddo όπως illy

Freddo: O δικός μας παγωμένος καφές, είναι 100% ελληνικής επινόησης, Ιταλικής καταγωγής και ονομασίας, από τις καλύτερες χώρες παραγωγής καφέ στον κόσμο.

Ο αγαπημένος μας freddo δημιουργήθηκε στην Αθήνα, το 1991, από την ομάδα της Καφέα, της εταιρίας που έφερε τον illy espresso στην Ελλάδα. Η ‘γέννηση’ του freddo εδώ, σε μια χώρα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη παράδοση και κουλτούρα καφέ και με 6 μήνες καλοκαίρι, ήταν ένα φυσικό επακόλουθο. Η παγωμένη εκδοχή του espresso, όπως την ξέρουμε, είναι τελικά μία ακόμη ελληνική επινόηση. 

”To όνομα ‘freddo’ το είχαμε συναντήσει κάπου στο εξωτερικό και το σκεφτήκαμε όταν δημιουργήσαμε τον πρώτο χτυπημένο espresso illy με δύο δόσεις espresso και πάγο”, αναφέρει ο κ. Ι. Ιωσηφίδης. ”Θέλαμε το όνομα να συνάδει με τα χαρακτηριστικά του illy: οικείο, εύηχο και έξυπνο. Να είναι ένα όνομα που ‘σου μένει’, σαν τη γεύση του ποιοτικού espresso, που τον δοκιμάζεις και αποτυπώνεται ευχάριστα στη μνήμη σου”.

O freddo δημιούργησε μια νέα τάση κατανάλωσης για τον espresso και μας έκανε να τον προτιμάμε χειμώνα – καλοκαίρι. Σήμερα 7 στους 10 Έλληνες απολαμβάνουν freddo και το χειμώνα.

Ιστορικά, η ιδέα του freddo γεννήθηκε για πρακτικούς λόγους, προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ζήτησης στους καλοκαιρινούς μήνες. O ρυθμός εξάπλωσης του νέου ροφήματος, ακολούθησε τα χνάρια του τότε μοντέρνου στιγμιαίου καφέ και κατάφερε να τον ξεπεράσει. ”Η διάσταση που πήρε το φαινόμενο freddo εντυπωσίασε τόσο εμάς τους ίδιους,  όσο και τους ξένους, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα παγκόσμιο case study στην κατανάλωση κρύου καφέ”.

Στις τρεις σχεδόν δεκαετίες, από τότε που ήπιαμε τον πρώτο χτυπημένο κρύο espresso μέχρι τον σημερινό μοναδικής προελεύσεως freddo espresso από τα χέρια ενός επαγγελματία barista, έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο παρασκευής: διπλές δόσεις espresso, πάγος συμπαγής, μέτριου μεγέθους  για να μη νερώνει, ανάδευση μόνο λίγα δευτερόλεπτα για freddo με ελαφριά κρέμα, βελούδινο σώμα με διαρκές cascading effect. Άλλαξε και η  ιεροτελεστία της απόλαυσης, περνώντας από το κλασικό κολωνάτο ποτήρι παλιότερα, στο old fashioned χαμηλό ποτήρι που συναντάμε σήμερα.

Φυσικά, η ιστορία του freddo συνεχίζει να γράφεται κάθε μέρα από όλους μας, απολαμβάνοντας, κάθε ώρα της ημέρας.

Οι επιλογές της απόλαυσης κι η απόλαυση να επιλέγεις

Όσο η διείσδυση του freddo μεγαλώνει, όσο το επίπεδο της τεχνογνωσίας των επαγγελματιών ανεβαίνει και η γνώση, τα γευστικά κριτήρια και η κουλτούρα του κρύου espresso καλλιεργείται όλο και πιο συστηματικά, τόσο οι επιλογές του Έλληνα καταναλωτή διευρύνονται και οι απαιτήσεις του αυξάνουν. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Έλληνες καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν, σε ένα ποσοστό 76%, τη μάρκα espresso που διαθέτει ένα κατάστημα που επισκέπτονται για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν έναν ποιοτικό freddo και ότι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις διαφορές.

”Όλοι οι άνθρωποι του illy, είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε συμβάλει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο illy έβαλε τον espresso στη ζωή μας και ο freddo στα καλοκαίρια μας. Καταφέραμε να κάνουμε έναν premium espresso προσιτό σε όλο τον κόσμο, ώστε σήμερα να αναζητά ποιοτικές και διαφοροποιημένες προτάσεις, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις διεθνείς τάσεις προκειμένου να ανακαλύψει και να υιοθετήσει αυτό που του ταιριάζει”.

Σήμερα, ο millennial λάτρης του freddo, ενημερωμένος και απαιτητικός, μπορεί να απολαύσει χαρμάνια υψηλής ποιότητας που εγγυώνται απόλαυση με σταθερότητα και συνέπεια στο γευστικό αποτέλεσμα. To χαρμάνι του illy, 100% Arabica, αρμονικό και ισορροπημένο, με ευρύ αρωματικό προφίλ, ιδανική οξύτητα και παρατεταμένη, γλυκιά επίγευση, προσφέρει την μοναδική εμπειρία ενός άριστου espresso που έχει αποδείξει την αξία του στο χρόνο.

Εκτός από το χαρμάνι του, εδώ και λίγα χρόνια, με τη σειρά Arabica Selection,  ο illy μας δίνει την δυνατότητα να γευτούμε καφέ μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης από τις κορυφαίες ποικιλίες του κόσμου.

Αναζητήστε σε επιλεγμενα σημεία illy Ethiopia-αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, Brazil-νότες σοκολάτας και Guatemala-έντονο σώμα και άρωμα καραμέλας, για μια απολαυστική εμπειρία freddo κάθε στιγμή της ημέρας.

Το ανήσυχο πνεύμα και το πάθος των ανθρώπων του illy και της Kafea Terra για αναζήτηση και δημιουργία, σίγουρα τις επόμενες δεκαετίες θα οδηγήσει τους freddo lovers σε νέα μονοπάτια απόλαυσης. Ας αφήσουμε την ιστορία να ξεδιπλωθεί μπροστά μας…

Παρασκευάστε και εσείς το τέλειο freddo στο σπίτι σας, όπως τον απολαμβάνετε στα illy hot spots! Προμηθευτείτε τα βασικά συστατικά: κάψουλα iperespresso και μηχανή illy για τον τέλειο Freddo από το illyShop.gr: το αποκλειστικό, επίσημο και εξειδικευμένο ηλεκτρονικό κατάστημα του illy στην Ελλάδα.

H συνταγή για τον τέλειο freddo στο σπίτι

 

FREDDO ESPRESSO

> Παρασκευάστε έναν διπλό espresso.

> Προσθέστε την επιθυμητή ποσότητα ζάχαρης.

> Αναδέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

> Στη συνέχεια μεταγγίστε σε shaker με αφροσυλλέκτη και προσθέστε 3-4 μέτρια παγάκια.

> Χτυπήστε στο μίξερ του καφέ για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αποκτήσει συνοχή το μίγμα.

> Σερβίρετε σε χαμηλό ποτήρι με αρκετό πάγο σουρώνοντας το μίγμα.

FREDDO CAPPUCCINO

> Παρασκευάστε έναν διπλό espresso όπως παραπάνω και στη συνέχεια παρασκευάστε το αφρόγαλα.

> Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση κρύο γάλα light μακράς διάρκειας

> Χτυπήστε καλά στο μίξερ μέχρι να δέσει η κρέμα για λεία υφή.

> Σερβίρετε το αφρόγαλα πάνω από το Freddo espresso.

Ακολουθήστε τον illy στα social media: Facebook, Instagram