PUBLI

Καμία μερίδα φαγητού χαμένη – 16 Oκτωβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού

Αγοράζοντας «άσχημα» φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, αλλά είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση, τα οποία διαφορετικά ίσως καταλήξουν στα σκουπίδια. είναι ένας από τους τρόπους να συνεισφέρουμε στη μείωση της σπατάλης φαγητού.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φαγητού, 16 Οκτωβρίου, η εταιρεία Μπορούμε, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση της διατροφικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού στην Ελλάδα, ρίχνει φως στο θέμα της κατανάλωσης «άσχημων» φρούτων και λαχανικών, που απορρίπτονται από παραγωγούς, ενώ η διατροφική αξία τους είναι η ίδια με όσα έχουν καλύτερη όψη.

Εκτός από το θέμα της σίτισης, η επιβάρυνση με τη σπατάλη φαγητού για το περιβάλλον είναι σημαντική, αφού 1 τόνος οργανικών απορριμμάτων σε μια χωματερή εκλύει 1 τόνο μεθανίου στην ατμόσφαιρα, 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα, όσον αφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Καθημερινά, η οργάνωση Μπορούμε σώζει φαγητό και τρόφιμα από δωρητές, από τον ιδιώτη μέχρι την μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και από τον αγρότη μέχρι το φούρνο της γειτονιάς, και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, μειώνοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζοντας επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με σημαντική επισιτιστική βοήθεια. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορούμε όλοι, ιδιώτες ή εταιρείες, να συνεισφέρουμε, ώστε καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει ποτέ χαμένη, στο www.boroume.gr