PUBLI

Κάνε την κρίση ευκαιρία – Αντάλλαξε!

Πως μπορείς να ανταλλάξεις, προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητο, σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από την πλατφόρμα της tradeNOW

“Η οικονομική κρίση και η  έλλειψη ρευστότητας μας ωθεί στο να σκεφτόμαστε δημιουργικά, να λειτουργούμε διαφορετικά και  να επιχειρούμε εναλλακτικά, μας  οδηγεί δηλαδή στη καινοτομία!”.  Αυτή ήταν η ατάκα με την οποία  ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον εμπορικό διευθυντή της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγών προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο, της tradeNOW, κ. Μιχάλη Πιτσικάλη. 

Είναι τελικά το διαδίκτυο μοχλός ανάπτυξης;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο τζίρος των διαδικτυακών συναλλαγών στην Ελλάδα το 2012 ξεπέρασε τα 2,5 δις ευρώ, όταν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα ήταν μετά βίας λίγο παραπάνω από το 1 δις. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η στροφή στο διαδίκτυο είναι ένας δρόμος που καθιερώνεται σιγά σιγά στην συνείδηση των Ελλήνων και ότι γίνεται μοντέλο ανάπτυξης, όπως στον υπόλοιπο δυτικό  κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια.

Αυτό δεν είναι ρητορεία. Ως εμπορικός  διευθυντής της tradeNOW δεν έχω καμιά  αμφιβολία σε σχέση με το μέλλον των νέων τεχνολογιών και την  ανάπτυξη που θα γνωρίσουν. Πιστεύω πως θα είναι αντίστοιχη της βιομηχανικής επανάστασης στην χαραυγή του νέου αιώνα, που να μπορεί να οδηγήσει τις κοινωνίες πολύ πιο μακριά από εκεί που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να φτάσουν. Το στοίχημα όμως δεν είναι εάν τελικά θα τα καταφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά εάν αυτό θα γίνει φέρνοντας μαζί τους και μια επανάσταση που θα εξισορροπήσει την διακίνηση του παγκοσμίου εμπορίου με ένα περισσότερο ορθολογικό τρόπο από αυτόν που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχουμε μάθει και λειτουργούμε.

Έχουμε εναλλακτικές επιλογές για ένα διαφορετικό  μοντέλο συναλλαγών;

Είμαι πεπεισμένος ότι  οι επιλογές που έχουμε είναι λίγες, ίσως ανύπαρκτες, εάν λάβουμε μάλιστα  υπόψη μας τα τελευταία γεγονότα στις χρηματοπιστωτικές σχέσεις  και τον τρόπο με τον οποίο αυτά διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο εμπορίου. Το χρήμα ως μέσο ανάπτυξης, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, πρέπει να το ξεχάσουμε, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ που έφτασε τα 69 τρις το 2012 ενώ το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε κατά πολύ τα 800 τρις.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να φανταστούμε  εύκολα ποιά είναι η επόμενη μέρα των χρηματοπιστωτικών ροών κεφαλαίων  και κατά πόσο μπορεί αυτού του  είδους η ρευστότητα να συνεχίσει  να είναι το μοναδικό μοντέλο διαιώνισης μιας υγιούς ανάπτυξης.

Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η tradeNOW με μια καινοτόμο ιδέα που βασίζεται στην παλιά ιδέα της ανταλλαγής, και αξιοποιεί τα αποθέματα των συναλλασσόμενων μερών.

Μπορεί όμως ένα τέτοιο εγχείρημα να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε ως άνθρωποι και ακόμα περισσότερο ως επιχειρήσεις:

Φυσικά. Η ανάγκη για αντιπραγματισμό  αγαθών, υπηρεσιών και ακινήτων, υποστηριζόμενη από την συνεχώς  αυξανόμενη διείσδυση του internet σε Ελλάδα και Κύπρο, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, λειτουργίας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Google Ελλάδας το 2011, το 90% της πραγματικής κατανάλωσης προήρθε από αναζήτηση εντός διαδικτύου. Αυτό από μόνο του είναι ένα μέγεθος που προϊδεάζει το μέλλον. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε προκειμένου να οργανώσουμε ανάλογα τις νέες δομές και να κτίσουμε μια ανταποδοτική σχέση σε στέρεες βάσεις, τόσο με τους καταναλωτές αλλά και με τους εμπορικούς μας συνεργάτες.

Η αφοσίωση της tradeNOW σε αυτό τον σκοπό είναι μια αξία που δεν διαπραγματευόμαστε, αντιλαμβανόμενοι εξ αρχής ότι η αξιοπιστία είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που έχει την δύναμη να μας κάνει απαραιτήτους στους συνεργάτες μας τόσο, όσο απαραίτητη είναι και για εμάς η εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ποια αναγνωρίζετε ως πλεονεκτήματα της ανταλλαγής έναντι των παραδοσιακών τρόπων εμπορίου & συναλλαγών;

Στην tradeNOW πιστεύουμε στα  ισχυρά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο αντιπραγματισμός και στα οποία εμείς εξ αρχής έχουμε δώσει μεγάλο βάρος: η μείωση κόστους εξόδων λειτουργιάς μέσω ενός διαφορετικού καναλιού χρηματοδότησης, στην οποία δεν απαιτείται η κλασική έννοια της ταμιακής διαχείρισης, η αξιοποίηση αδιάθετων προϊόντων ή χρόνου απασχόλησης εργατικού δυναμικού, η αύξηση πωλήσεων μέσω ενός δικτύου βασισμένου σε ένα διαφορετικό μοντέλο ρευστότητας και η προώθηση και αναγνώριση των προϊόντων και των υπηρεσιών του κάθε επιχειρηματία σε μια νέα κοινότητα.

Πιστεύετε ότι μια νεοσύστατη επιχείρηση μπορεί να φέρει μια τόσο δραστική αλλαγή;

Απερίφραστα ναι. Στην tradeNOW δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι  μια επιχείρηση, η οποία έχει οργανωθεί  σωστά και έχει στήσει τις αντίστοιχες  δομές όπως η δίκη μας,  μπορεί να βοηθήσει τον κάθε επιχειρηματία  αλλά και ελεύθερο επαγγελματία να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το αποτέλεσμα που επιθυμεί να έχει η επιχείρηση του. Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να επισημάνω κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για μια νεοσύστατη εταιρεία που δραστηριοποιείται διαδικτυακά: Στη tradeNOW έχουμε αναπτύξει μια ομάδα συνεργατών που μας επιτρέπει να  καλύπτουμε συνδυαστικά με την πλατφόρμα όλες τις ανάγκες των μελών μας.

Τι θέλετε και τι προσδοκάτε από το μέλλον της ανταλλακτικής οικονομίας στην Ελλάδα και βέβαια της tradeNOW μέσα σε αυτό;

Έχουμε επενδύσει σε μια ιδέα που πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας προς όφελος της κοινωνίας στο  σύνολο της. Έχουμε φτιάξει μια πλατφόρμα απλή και απόλυτα ασφαλή στην χρήση, όπου κάποιος με 4 κινήσεις Ανάρτηση – Αντιστοίχιση – Ανταλλαγή – Αξιολόγηση μπορεί να συμμετέχει στη νέα φιλοσοφία και να αλλάξει τον τρόπο που κάνει συναλλαγές . Η ανταλλακτική οικονομία είναι το μοντέλο εκείνο  να προάγει μια κοινωνία πιο αλληλέγγυα, στο πλαίσιο της οποίας, θα μειώνεται η χρήση φυσικών πόρων και θα αναπτύσσεται η κοινωνική συνοχή.

Η ανταλλακτική οικονομία  είναι κατεξοχήν η πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, δεδομένου του ότι αναδιανέμει πλούτο και αγαθά αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα. Έχουμε σχεδιάσει μια επιχείρηση με όραμα που αγγίζει τα ευρωπαϊκά και όχι μόνο σύνορα. Και εφόσον ολοκληρώσουμε την ανάπτυξή μας στην Ελλάδα, θέλουμε με σταθερά βήματα να αναπτυχθούμε και εκτός συνόρων.

Ξέρουμε ότι η κορυφή είναι μακριά ακόμα αλλά αυτός  είναι ο στόχος μας και θα τον  επιτύχουμε.

Και κάτι τελευταίο  …η tradeNOW είναι γυναίκα…;

Δύσκολη η ερώτηση  και ακόμα πιο δύσκολη η  απάντηση. Θα σας αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά και ας αποφασίσουν οι αναγνώστες σας: η πλατφόρμα είναι πολύπλοκη στον σχεδιασμό για να είναι απλή στην χρήση. Είναι μία νέα εμπειρία και άρα θέλει τον χρόνο της. Εάν όμως την γνωρίσεις και την ψάξεις όσο χρειάζεται, θα την λατρέψεις και όταν την μάθεις καλά, θα διασκεδάζεις και θα κερδίζεις συγχρόνως. Γιατί σου αρέσει με την πρώτη ματιά…

Μην συνεχίζετε καταλάβαμε

Συ είπας! μας απάντησε ο κ. Πιτσικάλης και φεύγοντας  μας έκλεισε το μάτι…