PUBLI

«Κάθε σταγόνα, μια έκφραση της Χίου»

Η οικογένεια Φωτεινός παρουσίασε τα προϊόντα Amades Rootings από τη Χίο τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 στην κάβα Alfa Sigma στο κέντρο της Αθήνας.

Αρώματα και γεύσεις από τη Βόρεια Χίο! 

H ισχύς της εδαφικής ταυτότητας, με brand name Amades Rootings, αποτυπώνεται στα προϊόντα που γεννά η Γη των Αμάδων! Ο οίνος και το ελαιόλαδο, δύο προϊόντα από τους καρπούς της χιώτικης γης, αποτελούν το νέο εγχείρημα της οικογένειας Φωτεινός.

Για πρώτη φορά, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, στην κάβα Alfa Sigma, οι εκπρόσωποι της Οικογένειας Φωτεινός παρουσίασαν τα προϊόντα της Χίου και πρόσφεραν μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία μέσα από ένα ταξίδι στη γη των Αμάδων και μια γευσιγνωσία οίνου και εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Μετά το καλωσόρισμα των ιδιοκτητών του δικτύου διανομής ποτών Alfa Sigma, Αλεξάνδρου Κουρέα και Σαράντους Τζιανάβερλη, που έχουν αναλάβει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Amades Rootings, μέσα από μία στρατηγική συνεργασία με την οικογένεια Φωτεινός, και τον χαιρετισμό μελών της οικογένειας, τον λόγο πήρε ο Παντελής Ζωγράφος, ο επικεφαλής της ομάδας γεωπόνων – καλλιεργητών Amades Rootings. 

Ο κος Ζωγράφος μίλησε για την καλλιέργεια της αμπέλου και τον ενιαίο οικογενειακό αμπελώνα Φωτεινού, όπου καλλιεργούνται τοπικές και αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, όπως το Φωκιανό, το Μπεγλέρι, ο Αυγουστιάτης, το Μαυροτράγανο και το Ασύρτικο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις παραδοσιακές αξίες της αμπελουργίας.

Ο ελαιώνας Φωτεινού αποτελείται από 2.500 περίπου ελαιόδεντρα αναπτυσσόμενα σε διαφορετικά σημεία της ευρύτερης περιοχής των Αμάδων. Η καλλιέργεια, είναι αυστηρά βιολογική και περιλαμβάνει τις ποικιλίες Θρούμπα Χίου, Κορωνέικη και Picual, ενώ μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Amades Rootings, προέρχεται από ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 60 ή και των 100 ετών.

Βασικό όμως ρόλο σε όλο το εγχείρημα παίζουν οι άνθρωποι. «Η προσπάθειά μας είναι συλλογική. Οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μας έχουν την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για τον τόπο τους. Θέλουμε να μεταδώσουμε τη φλόγα αυτή και έξω από τις Αμάδες, σε όλη τη Χίο. Να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε νέους ανθρώπους με όνειρα και κέφι για δουλειά, που θα έχουν κινητήριο μοχλό τους τον σεβασμό και την αγάπη για τη γη και τους καρπούς της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παντελής Ζωγράφος.

Η Κορνηλία Σπυρογιάννη, μέλος της οικογένειας Φωτεινός, δήλωσε: «Κεντρική μας φιλοσοφία είναι όλες μας οι ενέργειες, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα να έχουν «ισχυρή εδαφική ταυτότητα», να εκφράζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου στον οποίο δημιουργήθηκαν, όπως οι ελιές και τα αμπέλια που φύτρωσαν, ρίζωσαν και μεγάλωσαν εδώ. Στη γη της Χίου. Στη γη των Αμάδων.»

Μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι εικόνων, αρωμάτων και γεύσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους, πίσω, από τις ετικέτες. Να γευτούν τα προϊόντα των Αμάδων  και να ανακαλύψουν τον πλούτο της Χίου. 

Με το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, Amades Rootings Aegean Throuba, άνοιξε η γευσιγνωσία, από τον Γεωπόνο, Γευσιγνώστη  και Εξειδικευμένο Σύμβουλο Αγροτικού & Αγροδιατροφικού Κλάδου, Κώστα Λύρη.  «Η Θρούμπα Χίου, αποτελεί έναν από τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Χίου», ανέφερε ο κος Λύρης, και συνέχισε: «Η θρούμπα ή κουρμάδα, όπως την λένε οι ντόπιοι,  είναι ελιά διπλής ιδιότητας, επιτραπέζια και ελαιοποιήσημη, και δεν κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο λόγω του μικρού όγκου παραγωγής της. Έχει τη μοναδική ιδιότητα να αποκτά τη γλυκιά της γεύση με φυσικό τρόπο, χωρίς καμία επεξεργασία. Αποτελεί τη βασική επιτραπέζια ελιά στη Χίο. Πρόκειται για ελιά φυσικής ωρίμανσης που ωριμάζει επάνω στο δέντρο και μαζεύεται κυρίως με τα χέρια ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα  του καρπού. Καταναλώνετε φρέσκια ή διατηρείται σε άλμη χωρίς συντηρητικά. 

Επίσης ανάλογα με την χρήση μαζεύεται τον Οκτώβριο, ακόμα πράσινη και γίνεται τσακιστή ή οδηγείται προς ελαιοποίηση. 

Η θρούμπα Χίου παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Με τους σωστούς χειρισμούς, δίνει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με μοναδική πολυπλοκότητα. Χαρακτηριστικά είναι τα αρώματα πικραμύγδαλου, το γρασίδι και τα αρωματικά βότανα που κυριαρχούν στο οργανοληπτικό της προφίλ και το κάνουν μοναδικό, ώστε να συνοδεύει πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας.  Είναι μια ποικιλία που δεν έχει αναδειχθεί ακόμα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε να τις ανακαλύψετε!»

Μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας πρόσφερε και ο Καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και σύμβουλος οινολόγος της οικογένειας Φωτενός, Δρ Γεώργιος Κοτσερίδης.  Παρουσίασε 4 διαφορετικές μονοποικιλιακές ετικέτες Amades Rootings, εσοδείας 2024, από τις ποικιλίες, Μπεγλέρι, Φωκιανό,  Αυγουστιάτη, και Μαυροτράγανο, ενώ έκπληξη αποτέλεσε ο Αυγουστιάτης του 2022, που είχε εμφιαλωθεί κατά την πρώτη πειραματική οινοποίηση της οικογένειας Φωτεινός. Ο Δρ Κοτσερίδης, αναφέρθηκε επίσης στη φημισμένη λευκή ποικιλία του Αιγαίου, το Ασύρτικο, η οποία καλλιεργείται στους αμπελώνες του κτήματος και αναμένεται να δώσει τα επόμενα χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα σύμφωνα με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις πρώτες δοκιμές που έχουν γίνει.

Η εκδήλωση και η γευσιγνωσία αποτελούν το εφαλτήριο της συνεργασίας με την κάβα Alfa Sigma, η οποία μέσα από την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Amades Rootings, στοχεύει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο ποιοτικών συνεργασιών και σημείων πώλησης, προβάλλοντας την αυθεντικότητα και την καινοτομία του εγχειρήματος της οικογένειας Φωτεινός, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε επισκέπτες από το εξωτερικό.