PUBLI

Μανώλης Γαρνέλης: ο chef του Mezzaluna αγαπάει τα remakes

Ο ταλαντούχος, νέος σεφ του Mezzaluna στο Κεφαλάρι, Μανώλης Γαρνέλης, όχι μόνο αγαπάει τις αλλαγές αλλά τις πετυχαίνει κιόλας.

Μετατρέπει την καρμπονάρα σε ριζότο, ενώνει ντάκο και χωριάτικη για την εκπληκτική σαλάτα «παξιμάδι», μεταμορφώνει το τιραμισού σε αφρό εσπρέσσο και επανεφευρίσκει το μιλφέιγ χρησιμοποιώντας φύλλα αμυγδάλου και φράουλες με δενδρολίβανο.

Την γνώση πως τα remakes σπανίως αγγίζουν την ποιότητα της original εκδοχής την έχουμε πληρώσει όλοι ακριβά. Αν, το 2010, έκατσες 140 λεπτά στο σινεμά για να δεις το νέο “Karate Kid” σαν φόρο τιμής στα χρόνια της αθωότητας και στον θρυλικό μίστερ Μιγιάκι, ξέρεις τι εννοώ.

 

Αν πάλι αποφασίσεις να επισκεφθείς το ανανεωμένο Mezzaluna στο καταπράσινο Κεφαλάρι θ’ αλλάξεις γνώμη. Γιατί ο καινούργιος του chef, ο δημιουργικός σεφ Μανώλης Γαρνέλης, άρτι αφιχθείς από το Βαρούλκο, μετατρέπει παλιά κι αγαπημένα κλασικά σε νέα -και απολύτως απολαυστικά- πιάτα.

Την καρμπονάρα, ας πούμε. Την έχεις φάει σε τρατορία, την έχεις φάει σε φαστφουντάδικο, την έχεις φάει σε αεροπλάνο, σε ακριβό ιταλικό, σε πιο ακριβό ιταλικό, σε καντίνα 5 η ώρα το πρωί, στο σπίτι της μάνας σου, στο σπίτι της μάνας της. Την έχεις δοκιμάσει με αβγό, με κρέμα, με μπέικον, με ζαμπόν, με μανιτάρια, σε βαθύ πιάτο, σε ρηχό πιάτο, με πιπέρι, με μαϊντανό, με κάρι (μια φορά μάλιστα έφαγες κατευθείαν την σκόνη καρμπονάρας από ένα φακελάκι γιατί δεν είχες χρόνο να προσθέσεις νερό και να σιγοβράσεις). Αν η καρμπονάρα ήταν προαπαιτούμενο για να αποκτήσεις την ιταλική υπηκοότητα θα ήσουν ο Ιταλός της Χρονιάς. Αν η καρμπονάρα ήταν γυναίκα θα ηταν η γυναίκα της ζωής σου. Κι αν η καρμπονάρα ήταν risotto? Εδώ σταματάς και ξαναδιαβάζεις την τελευταία φράση. Ναι, σωστά. Risotto carbonara.

Η εκπληκτική έμπνευση του Γαρνέλη σου επανασυστήνει το κλασικό πιάτο με φρέσκο τρόπο (και ακόμα φρεσκότερα υλικά). Άριστα χυλωμένο, με γνήσια καπνιστή pancetta και μια υποψία chorizo, το risotto carbonara που σερβίρουν στο Mezzaluna είναι από μόνο του λόγος να το κάνεις στέκι.  

 

Το ίδιο και η σαλάτα παξιμάδι. Ο Γαρνέλης κάνει το παξιμάδι χώμα (κυριολεκτικά) και στρώνει επιδέξια από πάνω του ντοματάκια σαντορίνης, αγγούρι julienne, κρεμμύδι, πιπεριές, κάπαρη κι ελιές, όλα μαριναρισμένα σε λάδι, φρέσκια ρίγανη, δενδρολίβανο και θυμάρι. Στη συνέχεια, με μια κίνηση ματ, αντικαθιστά την κλασική φέτα με πιπεράτο κατίκι Δομοκού και σου παρουσιάζει το πιο εμπνευσμένο remake χωριάτικης που έχεις δει ποτέ.

 

Κερασάκι στην τούρτα; Τα γλυκά του Mezzaluna. Ο αφρός espresso μοιάζει με τιραμισού, μόνο που είναι χίλιες φορές καλύτερος. Ανάλαφρος και δροσερός, συνδυάζεται ιδανικά με το κρεμώδες mascarpone και την πικρή σοκολάτα.  Όσο για το μιλφέιγ; Last year. Φέτος κάνει την εμφάνισή του το φύλλο: λεπτό φύλλο αμυγδάλου, βανίλια μαδαγασκάρης και φράουλες με δενδρολίβανο (!)

Τα καλύτερα remakes της χρονιάς λοιπόν, στο ανανεωμένο Mezzaluna που ανοίγει την κουζίνα του από το μεσημέρι και την τζαμαρία του απ’ άκρη σε άκρη, μεταμορφώνεται σ’ ένα τεράστιο μπαλκόνι με θέα το καταπράσινο πάρκο Κεφαλαρίου και σερβίρει τις εμπνευσμένες δημιουργίες του Μανώλη Γαρνέλη καθημερινά από τις 12:30.

Mezzaluna

Φιλαδελφέως 2, Κεφαλάρι/ 210-6836828

Ανοιχτά Τρίτη-Κυριακή/ 12:30- 00:30