PUBLI

Το Sushimou είναι το ιαπωνικό σπίτι του sushi στην Ελλάδα

Περάσαμε μία ολόκληρη ημέρα με τον Αντώνη Δρακουλαράκο, για μία αρχική μύηση στην ιαπωνική τέχνη του sushi.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την εποχή που είχα περάσει άλλο ένα πρωινό με τον Αντώνη Δρακουλαράκο αφιερωμένο στο sushi. Επαγγελματίας μάγειρας τότε αλλά σχετικά ερασιτέχνης στο sushi, μας είχε δείξει τον τρόπο να φτιάχνουμε maki στο σπίτι μας. 36 μήνες μετά, ύστερα από το Big in Japan κεφάλαιο και την εκπαίδευση στην Ιαπωνία, ο Αντώνης έχει ανοίξει το αυθεντικότερο στέκι για sushi στην καρδιά της Αθήνας. Το Sushimou.

Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε άλλη μια βόλτα με τον Αντώνη. Από την ψαραγορά στου Ρέντη, στην αγορά της Βαρβακείου και από εκεί στον πολύ όμορφο χώρο που φιλοξενεί το Sushimou στον αριθμό 6 της οδού Σκούφου στην καρδιά της πόλης. Κι είναι αυτό το κομψοτέχνημα αισθητικής που παραδίδει μαθήματα sushi με τον πιο original τρόπο που θα μπορούσε. Γιατί όπως θα σου εξηγήσει ο Αντώνης και στο βίντεο, κόντρα στην δυτικοποίηση του sushi, οι Ιάπωνες το προτιμούν σε χώρους μικρούς, μπουκιά μπουκιά και με τον σεβασμό που αξίζει σε μία τέχνη που θρέφει εκατομμύρια ιαπωνικές οικογένειες.

 

 

Κάθε φορά που ανοίγω το μαγαζί, όπως κάθε πιστός έχει τη θρησκεία του, εγώ σκέφτομαι τους δασκάλους μου. Θέλω να τους κάνω περήφανους”. Και σου το λέει με τέτοιο τρόπο που πραγματικά τον πιστεύεις. Το πονάει αυτό που έχτισε, το είχε άλλωστε στο μυαλό του καιρό πριν φύγει για την Ιαπωνία για να μάθει την τέχνη. “Όταν έφυγα για Ιαπωνία είχα ήδη στο μυαλό μου ότι θα ανοίξω ένα μαγαζί. Ήθελα την εμπειρία στον πελάτη να την ελέγχω από το 0 μέχρι το 100”.

 

Στο βίντεο ο Αντώνης περιγράφει τη λογική του Sushimou, αναλύει γιατί το κάθε πράγμα σε αυτό το μαγαζί είναι στημένο όπως είναι και σου κάνει μια απλή εισαγωγή σε αυτόν τον κόσμο αισθήσεων και γεύσεων που σε περιμένει στον πάγκο του. Για να πας όχι απαραίτητα με την παρέα σου, ακόμα και μόνος σου. “Η καλύτερη επιλογή για να πας σε ένα sushi bar είναι να πας μόνος σου. Να πας από νωρίς, να μιλήσεις με τον σεφ, να δεις τα ψάρια, να το ευχαριστηθείς. Δεν είναι για μεγάλες παρέες τα sushi bar”. Αυτό δεν είναι απλά η άποψη του Αντώνη, είναι η πρακτική στην Ιαπωνία. Θα μου πεις, είμαστε αλλιώς στην Ελλάδα αλλά θα σου πω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαι με τον Αντώνη. Γιατί ως πελάτης πλέον του Sushimou αντιλαμβάνομαι τη μυσταγωγία του να προσφέρεις εσύ πρώτος από όλους στον εαυτό σου μία ωραία βραδιά, να περιποιηθείς τον εαυτό σου και να του χαρίσεις λίγες ώρες στις οποίες θα γνωρίσεις κάτι καινούριο, θα φας κάτι εξαιρετικό.

 

“Στην Ιαπωνία δεν υπάρχουν μαγαζιά για μεγάλες παρέες. Τα περισσότερα μαγαζιά τα κρατάνε 2 άτομα και δέχονται 10-15 πελάτες. Ίσως 11 θέσεις ακούγονται λίγες για την Ελλάδα. Αλλά εδώ πέρα επειδή προσέχουμε πάρα πολύ τον πελάτη, τα κάνουμε όλα μπροστά του και τον ταίζουμε μπουκιά μπουκιά, είναι σαν να ταίζεις 30-40 άτομα ταυτόχρονα βάζοντας ένα πιάτο μπροστά στον καθένα”. Είναι αυτή η προσωπική περιποίηση που έχει κερδίσει νομίζω τον κόσμο τον πρώτο καιρό λειτουργίας. Και όσους γνωστούς μου βλέπω να έχουν επισκεφτεί το Sushi mou, τους βλέπω να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται τη σημασία του να έχεις έναν sushi chef μπροστά σου να ‘δουλεύει’ για εσένα. Να φροντίζει μπουκιά μπουκιά τη δική σου απόλαυση.

 

Αν θες να με ακούσεις, με το που θα καθήσεις σε μία από τις θέσεις, θα πεις τη μαγική λέξη Omakase. “Αυτό σημαίνει ‘το αφήνω πάνω στον σεφ να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχει κόσμος που από την πρώτη φορά με εμπιστεύεται και μου λέει ‘κάνε εσύ αυτό που νομίζεις’. Αυτή η εμπιστοσύνη από τον κόσμο είναι για μένα η μεγαλύτερη επιτυχία του μαγαζιού μέχρι τώρα”. Κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνεις και εσύ την πρώτη φορά που θα πας εκεί.

Master at work. Ο @thalis ξεναγεί το @onemangr στον υπέροχο κόσμο του #sushimou

A photo posted by christoschatzi (@christoschatzi) on

 

Πίστεψέ με, όσο εξοικειωμένος κι αν είσαι με το sushi, πρέπει να εμπιστευτείς τον Αντώνη. Γιατί θα σε σπρώξει να δοκιμάσεις ψάρια και γεύσεις που αλλιώς δεν θα τολμούσες να πάρεις. Ως Έλληνες έχουμε μάθει να τρώμε τα λεγόμενα ‘ασφαλή’ sushi. Σολωμό, τόνο, maki. Αν κάνεις αυτό, ειλικρινά θα είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με τον Beckham κι αντί να του πεις να σου δείξει πώς να χτυπάς φάουλ, τον ρωτάς αν είναι καλά τα H&M εσώρουχά του. Στον κατάλογο πάντως θα βρεις αρκετό sashimi, αρκετό nigiri και άλλα πιάτα για να κάνεις εσύ μόνος σου τους συνδυασμούς σου αν δεν έχεις όρεξη για Omakase.

 

Εμείς ξεκινήσαμε από νωρίς το πρωί τη βόλτα μας, όπως θα δεις και στο βίντεο. “Κάθε μέρα κάνω μια βόλτα στην αγορά, παίρνω αυτά που μου αρέσουν, βρίσκω νέα πράγματα και τα προσφέρω εδώ στους πελάτες”. Είναι ωραίο να βλέπεις τις ανθρώπινες σχέσεις στους προμηθευτές. Και όταν μιλάμε για ψάρι, οφείλεις να έχεις μια σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης με τον ψαρά σου. Για να ξέρεις ότι θα σου δώσει κάθε φορά ό,τι καλύτερο έβγαλε η ψαριά του.

 

Το μαγαζί έχει ιαπωνικά και ελληνικά στοιχεία. Τα ελληνικά στοιχεία είναι τα ψαρικά και κατά δεύτερον το αλκοόλ. Όσο μπορώ στηρίζω και μικρούς παραγωγούς στο κρασί και τη μπίρα”. Το Sushimou, όπως θα ανακαλύψεις, είναι ένα πολύ όμορφο μαγαζί το οποίο πράγματι παντρεύει όπως λέει και εκείνος ιαπωνικά με ελληνικά στοιχεία. Από τον origami κατάλογο και τα ιαπωνικά διακοσμητικά, σε ελληνικά προϊόντα και λεπτομέρειες. Θα βρεις καλά ιαπωνικά malts και blended whiskies για να συνοδεύσεις το γεύμα σου. Θα βρεις όμως και ελληνικές μπίρες, ελληνικά κρασιά, μέχρι και ελληνικά αναψυκτικά.

 

Ο πάγκος στις 8 η ώρα εκείνο το απόγευμα είχε γεμίσει από φίλους του Oneman. Και όλοι μαζί δοκιμάσαμε τις δημιουργίες του Αντώνη. Περισσότερο από όλα όμως περάσαμε καλά. Όχι επειδή ήμασταν παρέα, όχι επειδή έπρεπε να περάσουμε καλά. Αλλά γιατί μάθαμε, γευτήκαμε και αγαπήσαμε λίγο παραπάνω το sushi εκείνο το βράδυ. “Το πιο σημαντικό που γίνεται σε αυτό το μαγαζί και μου αρέσει είναι ότι ο κόσμος περνά καλά. Το να φας καλά, μπορείς να το κάνεις σε πολλά μαγαζιά. Το θέμα είναι να περάσεις καλά, η εμπειρία του φαγητού, όχι απλά η γεύση. Να σε ρωτήσουν την άλλη μέρα πώς πέρασες και να χαμογελάσεις, πριν τους εξηγήσεις. Αυτό θέλω εγώ”.

Εσύ, θες κάτι άλλο;