PUBLI

H dream team των James Bond

Όσο πλησιάζουμε στην πρεμιέρα του “Spectre”, γίνεται εντατικότερη η επανάληψη στα προηγούμενα 23 φιλμ της σειράς.

Η σειρά των Τζέιμς Μποντ δεν είναι ένα απλό κινηματογραφικό franchise, είναι ένα ζωντανό τεστ ιστορίας και προσωπικότητας. Μέσα από την εξέλιξη των ταινιών, των ιστοριών, των villains, μπορείς να δεις πώς η ποπ κουλτούρα εξέλιξε την οπτική του κόσμου γύρω της μέσα από το πέρασμα των δεκαετιών, ενώ σε προσωπικό επίπεδο, το ποιον Μποντ διαλέγεις ή ποιον κακό ή ποια γυναίκα, μπορεί να λέει πολλά για σένα.

Οπότε είναι προφανές πώς οι πάντες, από τους σκληροπυρηνικούς φανς μέχρι τους casual θεατές, έχουν πολύ ισχυρές απόψεις πάνω στα καλύτερα και τα χειρότερα του Μποντ. Το μόνο σίγουρο είναι πως το σύνολο αυτών των ταινιών πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν- όχι με την έννοια πως δε θα γυριστούν καλύτερες κατασκοπικές περιπέτειες, αλλά με την έννοια πως σαν σύνολο παραγωγής, θα παραμείνουν για πάντα στην κοινή μας συνείδηση.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα ξαναβλέπουμε Μποντ, πάντα θα τους συζητάμε, πάντα θα περιμένουμε με περιέργεια πού θα πάει μετά η σειρά. Και, στην πορεία, θα διαφωνούμε ξανά και ξανά για τα καλύτερα και για τα χειρότερα και για τα απλώς αξιολάτρευτα WTF (το “Moonraker” θα παραμένει ας πούμε για πάντα η πιο α-πήγατε-όντως-εκεί υπέροχη στιγμή του franchise).

Οι πράκτορες, οι εχθροί, τα πρωτοπαλίκαρα, τα αμάξι,α οι γυναίκες, τα τραγούδια τίτλων αρχής, και φυσικά οι ταινίες. Όλα όσα είναι ο Μποντ, επιστρέφουν σε ένα αποκλειστικό κανάλι του OTE TV αφιερωμένο μόνο σε ταινίες Τζέιμς Μποντ. Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο για να προετοιμαστείς ενόψει της κυκλοφορίας του “Spectre”;

Εμείς το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να διαλέξουμε την dream team. Για να ξεκινάει η συζήτηση.

Ο 007

Σον Κόνερι

Θα είναι ποτέ αλλιώς; Ο Κόνερι φρόντισε να είναι και ο πρώτος και ο καλύτερος. Καθόρισε τόσο αποφασιστικά το στυλ του Μποντ που όλοι οι επόμενοι ήταν ‘Ο _____ Μποντ’. Ο Μουρ ήταν ο αστείος Μποντ. Ο Κρεγκ ήταν ο Μπορν/Μποντ. Ο Λάζενμπι ήταν… well, ο Λάζενμπι ήταν ο αδικημένος Μποντ αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.

Σκεφτείτε αυτό μόνο. Το “Dr. No” είναι μια ταινία που αν τη δεις σήμερα δε θα πιστεύεις πόση λίγη δράση έχει. Το πρώτο του φιλμ είναι πρακτικά ο Κόνερι να περπατάει σε μέρη μοιράζοντας σε κόσμο το Πάρα Πολύ Στυλ Και Ύφος του. Είναι φοβερός- κανείς άλλος δε θα μπορούσε να το έχει κάνει αυτό. Ο Κόνερι είχε το περπάτημα, το ύφος, το φρύδι, την αύρα, ακόμα και τις ταινίες.

Η γυναίκα

Βέσπερ Λιντ

Γενικά αν μια από τις επιλογές είναι Εύα Γκριν, τότε η απάντηση είναι Εύα Γκριν. Στο “Casino Royale” έπαιξε τη μυστηριώδη γυναίκα που μάγεψε τον Μποντ και τους θεατές, ρίχνοντάς τον σε τέτοια κατάθλιψη που μετά πήγε κι έκανε το “Quantum of Solace”, δηλαδή για τέτοια θλίψη μιλάμε. Ούτε όταν έχασε την Νταϊάνα Ριγκ δεν έκανε έτσι.

Ο κακός

Ώρικ Γκολντφίνγκερ

To έχουμε ήδη καλύψει αναλυτικότερα. Ο Γκολντφίνγκερ έχει το όνομα, έχεις τις φιλοδοξίες, το περιφερειακό καστ, και τις εντυπωσιακές τεχνικές (σώμα καλυμμένο από χρυσό ρε παιδιά) ώστε δίκαια και άκοπα να θεωρείται ο απόλυτος εχθρός του Μποντ.

Το σχέδιο

Μπλόφελντ στο “You Only Live Twice”

Λατρεύω το σχέδιο του Γκολντφίνγκερ να μολύνει όλο το απόθεμα χρυσού για να ανέβει η αξία του δικού του, αλλά μη δώσουμε όλες τις πρωτιές στην ίδια ταινία. Κι ενώ ο Μαξ Ζόριν με το όλο “ας διαλύσουμε την Καλιφόρνια για να κυριαρχήσω στη Σίλικον Βάλεϊ” ήρθε πολύ κοντά, τελικά νομίζω πως το μοτίβο που πάντα θα αξίζει είναι το “ας στρέψω δύο έθνη-υπερδυνάμεις εναντίον το ένα του άλλου”. Κάτι που πήγε να κάνει πολύ καλά ο Έλιοτ Κάρβερ, αλλά ο Μπλόφελντ στο “You Only Live Twice” το έκανε κλέβοντας δορυφόρους, τους οποίους έκρυψε σε ένα ηφαίστειο δηλαδή εντάξει, πάρε το τρόπαιο και φύγε Μπλόφελντ, μπορεί να χάνεις συνέχεια από τον Μποντ αλλά είσαι νικητής στις καρδιές μας.

Το πρωτοπαλίκαρο

Σαγόνιας

Ήταν τόσο αγαπητός στους φανς που εμφανίστηκε και σε δεύτερη ταινία, στην οποία ερωτεύτηκε στο διάστημα. Πώς γίνεται να μην λατρεύει κάποιος τον Σαγόνια.

Ο θάνατος

Δρ. Νο

Η εφευρετική / αμήχανη στιγμή που το κυρίαρχό σου επιβλητικό χαρακτηριστικό ως villain είναι κι αυτό που σε καταδικάζει σε θάνατο. Το μεταλλικό χέρι του Δρ. Νο προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί, αλλά δεν βρίσκει τριβή. Απλά τέλειο.

Η ατάκα

“No mister Bond, I expect you to die.” ~ Γκολντφίνγκερ

Το ξέρω πως είπα να μη δώσουμε τα πάντα σε μία ταινία αλλά το “Goldfinger” είναι η καλύτερη ταινία Μποντ όλων των εποχών οπότε ας είναι. Επίσης είναι ξεκάθαρα η καλύτερη ατάκα, και θα ήταν ακόμα κι αν δεν την έλεγε ο Γκολντφίνγκερ με ένα λέιζερ να σημαδεύει τα αχαμνά του 007.

Το απρόσμενα εντυπωσιακό ζώο-sidekick

H σαύρα του Σάντσεζ

Κανονικά ο Σάντσεζ θα έπρεπε να είναι συμπλήρωμα της σαύρας.

Το τραγούδι

“Live and Let Die” του Πολ Μακάρτνεϊ

Η καλύτερη ταινία της εποχής Ρότζερ Μουρ έχει και το μακράν καλύτερο τραγούδι τίτλων του franchise. Μακριά από τις πιο σύγχρονες νερόβραστες μπαλάντες αλλά και τις υπερβολικά old school επιδείξεις φωνητικές δύναμης των πρώτων ταινιών, ο Σερ Πολ το έκανε τέλεια. Από τις φορές που ένα κομμάτι Μποντ ήταν αρκετά περιπετειώδες για να αξίζει να είναι στο canon της, ας πούμε, κανονικής μουσικής.

Το αυτοκίνητο

Aston Martin DB5

Όταν στο “Skyfall” ο Μποντ άνοιξε το γκαράζ για να αποκαλύψει την καρα-old-school Aston Martin στην Μ, με την κλασική μουσική να παίζει από πάνω, η σειρά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το μάτι στο ένδοξο παρελθόν της. “Πού πάμε;” ρωτάει εκείνη. “Πίσω στο χρόνο,” απαντά ο 007.

*Πήγαινε κι εσύ πίσω στο χρόνο παρέα με τον Τζέιμς Μποντ. Ανακάλυψε ή θυμήσου τα δικά σου αγαπημένα, παρακολουθώντας όλες του 007 στο αποκλειστικό κανάλι Τζέιμς Μποντ του OTE TV.