PUBLI

Οι πραγματικοί άντρες δεν φοράνε κρέμες

Ήρθε η ώρα να καταρριφθεί ένα από τα πιο άδικα κλισέ όλων των εποχών. Ξέχνα ό,τι ήξερες μέχρι σήμερα – και πιάσε την ενυδατική σου.

Ακόμη και εσύ, ο ψαγμένος αναγνώστης του ONEMAN πρέπει να παραδεχθείς πως μερικά πράγματα σε αυτή τη ζωή τα έχεις δεχθεί αμάσητα. Τα έχεις πάρει ως δεδομένα, ρε παιδί μου, τα έχεις δεχθεί αβίαστα και αβασάνιστα, χωρίς να τα αμφισβητήσεις ή να τα ψάξεις περαιτέρω. Απλά γιατί έτσι στα μάθανε, απλά γιατί έτσι τα άκουσες, απλά γιατί έτσι πιστεύει ο κόσμος όλος – οπότε ποιος είσαι εσύ για να διαφωνήσεις. Νομίζεις πως εσύ είσαι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, ε; Πάμε λοιπόν:

  • Το Σινικό Τείχος ΔΕΝ φαίνεται από το φεγγάρι. Για να το δει κάποιος, έστω από χαμηλή τροχιά γύρω από τη γη, θα πρέπει να έχει 8 φορές καλύτερη όραση από έναν κανονικό άνθρωπο.
  • Οι υπνοβάτες ΔΕΝ θα πάθουν κακό αν τους ξυπνήσεις την ώρα που υπνοβατούν. Κακό θα πάθουν αν τους αφήσεις να συνεχίσουν να υπνοβατούν και στουκάρουν σε καμιά γωνία ή πέσουν από κανά μπαλκόνι.
  • Η τσίχλα ΔΕΝ παραμένει 7 χρόνια μέσα στο πεπτικό σου σύστημα. Το πολύ πολύ να περάσει κανένα 24ωρο μέχρι να την αποβάλλεις από τον οργανισμό σου, την αχώνευτη (όντως, δεν μπορείς να την χωνέψεις).
  • Το Every Breath You Take των Police ΔΕΝ είναι ένα ερωτικό τραγουδάκι, είναι μια ωδή στους ψυχοπαθείς stalkers που τη στήνουν κάτω από τα σπίτια και παρακολουθούν τα αντικείμενα του πόθου τους.
  • Δεν είναι δυνατόν να «έχεις απηυδήσει», γιατί πολύ απλά ο σωστός τύπος της λέξης στον παρακείμενο είναι «έχω απαυδήσει», όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται αυτό.

Δεν στο παίζω έξυπνη, και εγώ αυτά τα λίγα με ένα πρόχειρο ψαξιματάκι στο ίντερνετ τα βρήκα. Αυτό που όμως δεν χρειάστηκε να ψάξω είναι το γεγονός πως η αντρική περιποίηση ουδεμία σχέση έχει με τον ανδρισμό σου. Πρέπει να μάθουμε κάποια πράγματα από την αρχή.

Το να μην περιποιείσαι τον εαυτό σου δεν αποδεικνύει πως είσαι άντρας και φυσικά δεν ισχύει ούτε το αντίστροφο. Κόντρα σε όλους όσους έχουν αφήσει υβριστικά ή χλευαστικά μηνύματα κάτω από τα κείμενα grooming, θα επιμένω πως αυτά περί μετροσέξουαλ και θηλυπρέπειας είναι βλακείες και μυρίζουν στερεότυπο κι από το φεγγάρι. Και ναι, έχω απαυδήσει πλέον να τα διαβάζω.

Για να εξηγούμαστε, σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να σε πείσει πως οι πραγματικοί άντρες πρέπει να φοράνε κρέμα. Πολύ απλά η κρέμα και όλα τα άλλα προϊόντα περιποίησης δεν σχετίζονται με τον ανδρισμό σου. Πώς να το κάνουμε, δεν συνδέονται αυτά τα δύο. Είναι στον άνθρωπο, είναι στον χαρακτήρα, είναι στην ιδιοσυγκρασία του καθενός και στον τρόπο που έχει μεγαλώσει το αν θα αφιερώνει χρόνο μπροστά στον καθρέφτη του.

Αν, για παράδειγμα, μεγάλωσες δίπλα σε έναν πατέρα που ξυριζόταν καθημερινά, τότε πιθανότατα για σένα η ιεροτελεστία του ξυρίσματος είναι σημαντική και στο ραφάκι του μπάνιου σου δεν θέλεις να φιγουράρει ένας τυχαίος αφρός ξυρίσματος, αλλά ο καλύτερος.

Αν η εντονότερη ανάμνηση από τον παππού σου είναι το πώς, κάθε φορά που σε αγκάλιαζε, ο λαιμός του μύριζε after-shave, ίσως χρησιμοποιείς και εσύ ένα αντίστοιχο – φτιάχνοντας νέες αναμνήσεις σε αυτούς που αγκαλιάζουν εσένα.

Αλλά και πάλι όλα σχετικά είναι, είναι πολύ πιθανό το περιβάλλον σου να μην έχει καμία σχέση με τις τωρινές σου grooming συνήθειες, τις οποίες να τις απέκτησες μόνος σου με το πέρασμα του χρόνους, διαβάζοντας ή μαθαίνοντας κάτι ενδιαφέρον από φίλους και γνωστούς – όπως για παράδειγμα πόσο καλό κάνει στο δέρμα σου να το πλένεις καθημερινά με ένα καλό προϊόν καθαρισμού και όχι με σκέτο νεράκι, που ναι μεν είναι πηγή ζωής αλλά την πατζέχρα που έχει εισχωρήσει στους πόρους σου έπειτα από μια μέρα πάνω στο μηχανάκι στο κέντρο της πόλης δεν την απομακρύνει.

Και αφού τελειώσαμε με τα σχετικά «ανώδυνα», με τα οποία εν έτει 2013 η πλειοψηφία των αντρών τείνει να συμφωνήσει, φτάνουμε στο μήλο της έριδος, στην κρέμα. Σε αυτό το μικρό βαζάκι (ή σωληνάριο, δεν θα κολλήσουμε εκεί τώρα) που έχει καταφέρει να διχάσει τους συντηρητικούς από τους open-minded και που διαχωρίζει εκείνους που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως «κρέμες φοράνε μόνο οι γυναίκες» από εκείνους που χαμογελάνε με αυτοπεποίθηση γιατί αντιλαμβάνονται όχι μόνο τα οφέλη της αλλά και την αναγκαιότητά της.

Γιατί αν σε ενδιαφέρει μετά από αλλεπάλληλα ξενύχτια και 14ωρα στη δουλειά να φαίνεται η όψη σου καθαρή, υγιής και «φρεσκαδούρα» αντί να μοιάζεις με σάπια συναγρίδα ή αν επιθυμείς σε 30 χρόνια από τώρα το πρόσωπό σου να παραμένει γοητευτικό αντί να έχει γίνει πλισέ, ε, μια καλή κρέμα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δέρματός σου μπορεί να σε βοηθήσει.

Από την άλλη, βέβαια, μπορεί η αντρική περιποίηση σε μια κλίμακα από το ένα ως το δέκα να σε ενδιαφέρει μηδέν. Κανένα πρόβλημα, είμαστε όλοι ΟΚ με αυτό. Άλλωστε εμείς εδώ στο ONEMAN δεν είμαστε απόλυτοι. Αλλά please, μην είσαι και εσύ απόλυτος και –προπάντων- μην κολλάς ταμπέλες στους υπόλοιπους, που διεκδικούν απλά ό,τι καλύτερο για τον εαυτό τους.