PUBLI

Οι Βάκχες έρχονται στο Ρομάντσο για να ανατρέψουν ότι ξέρεις για τις εκθέσεις κρασιού

Ένα εναλλακτικό pairing κρασιών φυσικής οινοποίησης με τη συμμετοχή 14 Ελληνικών οινοποιείων και ζωντανής μουσικής από τους Larry Gus, TFATFY, Anatolian Weapons και Venus Volcanism.

Οι Βάκχες είναι μια μουσική γιορτή κρασιού. Έλληνες παραγωγοί με κοινό παρανομαστή την οινική τους φιλοσοφία, το πάθος για το αμπέλι, την αποτύπωση του terroir της περιοχής τους στο κρασί και την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στην καλλιέργεια και την οινοποίηση θα βρίσκονται στο Ρομάντσο, την Παρασκευή 1η Μαρτίου μαζί με τα σπουδαία κρασιά τους.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα εμφανιστούν ζωντανά μερικοί από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής, όπως ο Larry Gus σε ένα διονυσιακά electro live set, το jazz supergroup TFATFY, ο ψυχεδελικός Anatolian Weapons και η Venus Volcanism σε μια avant garde σπουδή πάνω στα ριζίτικα τραγούδια.

Έτσι η ορμή των κρασιών φυσικής οινοποίησης θα επιχειρήσει ένα pairing με την φυσική ορμή της μουσικής σε ένα ανατρεπτικό event χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των οινικών εκθέσεων στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους χώρους της εκδήλωσης με το αντίτιμο της εισόδου, να γνωρίσουν προσωπικά τους παραγωγούς των δεκατεσσάρων οινοποιείων που συμμετέχουν στην εκδήλωση και να ενημερωθούν για την κάθε πτυχή και ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε ετικέτα που θα δοκιμάσουν.

Επίσης στο στον υπόγειο του Ρομάντσο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με διακεκριμένους επαγγελματίες από το χώρο του κρασιού, όπου παραγωγοί και άνθρωποι του χώρου θα μιλήσουν για το κρασί από τη δική του οπτική, του οινοποιού, του sommelier, του εμπόρου ή του δημοσιογράφου οίνου.

Οι οινοποιοί Ευρυβιάδης Σκλάβος, Περικλής Τάτσης, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, οι σομελιέ Γιώργος Μιχελής (Oinoscent), Μιχάλης Παπατσίμπας (Materia Prima), ο αρθογράφος και ιδιοκτήτης του Heteroclito Δημήτρης Κούμανης, o ιδιοκτήτης της Oenos Nature Γιώργος Ιωαννίδης και ο Ηλίας Αναγνωσταράς (Βecky Wasserman & Co) θα συζητήσουν θέματα γύρω από τη βιοδυναμική καλλιέργεια και το αμπέλι, θα αναλύσουν την εμπορική σημασία των φυσικών κρασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα υπερασπιστούν τη δική τους οπτική πάνω στον τρόπο που οι ίδιοι βλέπουν το κρασί.

Θα ακολουθήσει after party με djs τους Andreas Palmer και το ντουέτο των The Prudence Tapes.

Τι είναι οι Βάκχες

Οι Βάκχες είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας μιας ομάδας ανθρώπων να επικοινωνήσουν τι σημαίνει το κρασί για αυτούς .

Οι Βάκχες αποτελούν μια «μετά-αφήγηση» πάνω στις εκθέσεις κρασιού. Δεν πρόκειται καν για έκθεση αλλά για ένα πολυπολιτισμικό δρώμενο που το κρασί είναι απλά το μέσο. Το μέσο για την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, την αφήγηση μικρών ιστοριών που από πίσω τους κρύβουν αγωνία και αναζητήσεις, την ανάγκη να «ξεφύγουμε» από τον ίδιο μας τον εαυτό και να εξορθολογίσουμε το «παράλογο», την προσπάθεια να βρούμε τον δικό μας «Θεό».

Οι Βάκχες προέκυψαν από την ανάγκη να συγκεράσουμε δυο μεγάλες μας αγάπες: τη μουσική και το κρασί. Θέλουμε να μοιραστούμε τη συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν απολαμβάνει ένα καλό κρασί ενώ ταυτόχρονα ακούει ένα ωραίο μουσικό κομμάτι και να δείξουμε ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας για να εκτιμήσει και να απολαύσει ένα διαφορετικό κρασί.

Οι «Βάκχες» είναι η προσπάθεια μας να δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε και προσεγγίζουμε το Ελληνικό κρασί, στη χώρα που η ανάγκη αυτή γεννήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν. «Ελεύθερο», μακριά από μοδάτους όρους, λέξεις, ταμπέλες, φιοριτούρες και υψωμένα ποτήρια, κοντά στους ανθρώπους, την ανάγκη τους για επαφή, τη «μαγεία» που όλοι αναζητούμε να συναντήσουμε.

Στα κρασιά που θα παρουσιαστούν στις Βάκχες η τεχνολογία έχει ελάχιστη επιρροή. Δε χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι οι άνθρωποι, τα χέρια τους, η καρδιά τους, το πάθος και ο σεβασμός τους για αυτό που πρεσβεύουν. Χωρίς ορολογίες, Η ανάγκη να εκφραστούν, να μοιραστούν, να προστατεύσουν, να έρθουν σε επαφή.

Στις Βάκχες θα παρουσιαστούν τα οινοποιεία:

Aνατολικός Αμπελώνας (Ξάνθη)

Επιμένοντας στην παραγωγή φυσικών κρασιών ο Ανατολικός Αμπελώνας είναι υπεύθυνος  για την αναβίωση της γηγενούς ποικιλίας «Μαυρούδι».

Οινοποιείο Γκαράλης (Λήμνος)

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το γνωστό από την αρχαιότητα Λημνιό βιολογικής καλλιέργειας είναι οι δύο ποικιλίες που θα σας επιβεβαιώσουν ότι η Λήμνος διεκδικεί δυναμικά μια ξεχωριστή θέση  στον οινικό χάρτης της Ελλάδας.

Οινοποιείο Δαλαμάρα (Νάουσα)

Άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς οινοπαραγωγών της ιστορικής Νάουσας ο Κωστής Δαλαμάρας στα ηνία του οικογενειακού οινοποιείου παράγει κρασιά μεγάλης ωριμότητας. Το σχέδιό του; Να καταργήσει τη χρήση σκευασμάτων, ακόμα και των φυσικών.

Κτήμα Ζαφειράκη (Τύρναβος)

Το οινοποιείο που αναβίωσε την περίφημη πλέον ποικιλία Λημνιώνα ακολουθεί τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας αναδεικνύοντας το terroir του Τυρνάβου.

Αμπελώνες Θυμιόπουλου (Νάουσα)

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος καλλιεργεί τα αμπέλια του με βάση το βιοδυναμικό ημερολόγιο και παράγει διαφορετικές εκφράσεις από το γοητευτικό Ξινόμαυρο. Με το «Γη & Ουρανός» να αποτελεί τη ναυαρχίδα του κτήματος ακολουθούν και τα υπόλοιπα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος.

Κτήμα Καρανίκα (Αμύνταιο)

Μάλλον οι συστάσεις είναι περιττές όταν μιλάμε για το κτήμα που κρατάει τα σκήπτρα των ελληνικών αφρωδών οίνων. Αμύνταιο, Ξινόμαυρο και παραδοσιακή μέθοδος  είναι σίγουρα η συνταγή της επιτυχίας του χωρίς όμως να λείπουν και εξαιρετικά ήπια κρασιά από τη γκάμα του.

Οινοποιείο Σκλάβου (Κεφαλονιά)

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιοδυναμική καλλιέργεια κρασιών από γηγενείς ποικιλίες της Κεφαλονιάς το οινοποιείο του Σκλάβου παράγει μερικά από τα πιο περίφημα κρασιά στο είδος τους. Σταφύλια από τους καλύτερους αμπελώνες του νησιού, αμπέλια χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων και ελάχιστη παρέμβαση έχουν σαν αποτέλεσμα μερικά από τα μεγαλύτερα διαμάντια του ελληνικού οινικού χάρτη.

Κτήμα Τάτση (Γουμένισσα)

Τα αδέλφια Τάτση πρωτοπόροι και ένθερμοι υποστηρικτές  της βιολογικής καλλιέργειας οινοποιούν ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα Γουμένισσας που από την πρώτη γουλιά προδίδει το terroir της.

Οινοποιείο Τετράμυθος (Άνω Διακοπτό)

Οι αμπελώνες, το μικροκλίμα της Ορεινής Αιγιαλείας και η δεξιοτεχνία του οινολόγου Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλου, έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξαιρετικά κρασιά του μοναδικού ερυθρού μονοποικιλιακού κρασιού από το σπάνιο Μαύρο Καλαβρυτινό.

X-Βourgo (Τήνος)

Το μικρό, θαυματουργό Χ-Bourgo από την Τήνο παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη καταφέρει να απασχολήσει το οινικό και όχι μόνο κοινό. To εκρηκτικό Ασύρτικο αλλά και το ερυθρό κρασί του οινοποιείου βασισμένο στο δυναμικό Μαυροτράγανο επιβεβαιώνουν το θόρυβο που γίνεται γύρω από την ανερχόμενη δύναμη της Τήνου στον οινικό χάρτη.

The Knack Project

Μια νέα ανακάλυψη αποτελεί το project του WSET Dip, Χρήστου Κουλουριώτη ο οποίος μετουσίωσε τις γνώσεις του και την αγάπη του σε δυο φυσικές οινοποιήσεις, μια λευκή και μια ερυθρή πολύ μικρής παραγωγής.

Oenos Nature

Η εταιρεία Oenos Nature του Γιώργου Ιωαννίδη έχει κάτω από τα φτερά της μια γκάμα κρασιών φυσικής οινοποίησης από μερικά από τα καλύτερα ελληνικά terroir. Μερικά διαμάντια από τη Νάουσα, την Λήμνο και τη Ζάκυνθο.

Οικογένεια Γεώργα (Σπάτα)

Η οικογένεια Γεώργα παράγει και οινοποιεί εδώ και τέσσερις γενιές σταφύλια από τους πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες της στα Μεσόγεια Αττικής χωρίς επεμβάσεις και προσθήκες ουσιών. Πρωταγωνιστής το άψογα προσαρμοσμένο στον Αττικό αμπελώνα Ααββατιανό.

Πετρακόπουλος (Κεφαλονιά)

Στον Θηραμόνα Κεφαλονιάς τα αδέρφια Νίκος και Παναγής Πετρακόπουλος συνεχίζουν μια οικογενειακή παράδοση χρόνων οινοποιώντας πειραματικά και σε μικρές ποσότητες, κυρίως κρασιά από τοπικές ποικιλίες όπως Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Ζακυνθινό.

Στις Βάκχες θα εμφανιστούν οι καλλιτέχνες:

Live Acts

Larry Gus

Ο Larry Gus, ένας από τους πλέον πρωτοποριακούς μουσικούς που «ξεπήδησαν» από το ελληνικό underground έρχεται στις Βάκχες λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου έκανε το mastering του επερχόμενου (και για πρώτη φορά ελληνόφωνου)- νέου άλμπουμ του στην εμβληματική αμερικάνικη δισκογραφική εταιρία DFA.

 

Anatolian Weapons

Το πιο πρόσφατο project του Άγγελου Μπαλτά (του παραγωγού που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία να ηχογραφεί υπό το όνομα «Φανταστικοί Ήχοι») συνδυάζει τολμηρά την ψυχεδελική αντίληψη με στοιχεία διαφόρων μουσικών ειδών από όλο τον κόσμο (με μια αγάπη για τους anatolian exotic ήχους) με τα κομμάτια του να έχουν βρει θέση στα σετ σπουδαίων dj ανά τον πλανήτη.

TFATFY

Μια jazz superband που αποτελείται από μέλη γνώριμα από τη θητεία τους σε συγκροτήματα όπως οι Planet Of Zeus και οι Imam Baildi καθώς και ως σεσιονίστες στις μπάντες της Δήμητρας Γαλάνη, της Λένας Πλάτωνος, της Μόνικα και της Σαβίνας Γιαννάτου. Το ντεμπούτο album τους “Well, Excuse Me” κυκλοφόρησε στις αρχές του ’18 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές ανανεώνοντας την εγχώρια τζαζ σκηνή.

 

Venus Volcanism

Το πρότζεκτ της Ρένα Ρασούλη, είναι μια μουσική σπουδή πάνω στα κρητική ριζίτικα τραγούδια. Ο δωρικός ρυθμός από τα ριζίτικα, η φωνή, οι ήχοι της φύσης και των ζώων, σε συνδυασμό με τα drones από τα συνθεσάιζερ και τους προγενετικούς ήχους που αντιλαμβανόμαστε στη μήτρα συνθέτουν το ηχητικό μωσαϊκό της παράστασής της.

After party DJ sets (20.00 +)

Andreas Palmer

O Andreas Palmer είναι ένας νέος dj που μεγάλωσε και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Με συχνές εμφανίσεις στην Αθηναϊκή σκηνή αλλα και κάποιες εκτός Αθηνών δείχνει πόσο πολύ ευχαριστιέται αυτο που κάνει. Τα σετ του περιλαμβάνουν ήχους μεταξύ house, disco, acid, bass, hip-hop, grime έχοντας πολλες επιρροές απο την UK κουλτούρα. Επίσης διατηρεί μηνιαία εκπομπή για δεύτερη σεζόν στον Amatuer Radio.

The Prudence Tapes

Οι The Prudence Tapes είναι ένα μουσικό project που ξεκίνησε το 2013 στην Αθήνα με σκοπό την παραγωγή concert-based DJ sets σε χώρους με αστικό χαρακτήρα και εκφραστική ελευθερία. Τα sets τους εξελίσσονται σε μια διαδικασία ηχητικού κολλάζ όπου η αναρχία στο tempο και η εξερεύνηση διαφορετικών ρυθμών αντικατοπτρίζουν την αληθινή πειραματική και εκφραστική ανεξαρτησία της ηλεκτρονικής μουσικής.

Βάκχες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, τηλ. 216-70.03.325)

Ωράριο έκθεσης: 12.00-20.00 (θα ακολουθήσει after party με δωρεάν είσοδο)

Είσοδος: 10 ευρώ. Με το αντίτιμο της εισόδου οι επισκέπτες θα παραλάβουν κατά την είσοδό τους το ποτήρι της εκδήλωσης (το οποίο θα το κρατήσουν και μετά το πέρας της) και θα μπορούν να δοκιμάσουν όλα τα κρασιά των παραγωγών και να παρακολουθήσουν τις συναυλίες και τις εισηγήσεις.

www.bacchae.gr

Διοργάνωση: Mr. Vertigo – Wine & Spirits