PUBLI

Παιδικός εμβολιασμός και οδοντική φροντίδα από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ολοκληρώθηκε μία ακόμη πρωτοβουλία, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative-THI) και η ελληνική αντιπροσωπεία της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν σήμερα τον απολογισμό του προγράμματος παιδικού εμβολιασμού και οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά και ενηλίκους που υλοποιούσε ο οργανισμός, τους τελευταίους 16 μήνες, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, η οποία πέρυσι ενέκρινε δωρεά ύψους $300.000 προς την οργάνωση, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας υλοποίησαν από τον Φεβρουάριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015, δύο ανθρωπιστικά προγράμματα που αφορούσαν τον εμβολιασμό παιδιών, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά και να καλύψουν το εμβολιαστικό κόστος, καθώς και την παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά και ενήλικες που είχαν πληγεί σημαντικά από την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Και στα δύο προγράμματα, ο στόχος ήταν κοινός: η παροχή άμεσης βοήθειας σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επηρεάστηκαν αρνητικά από τις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, αποκαθιστώντας σε έναν μεγάλο βαθμό την ελεύθερη πρόσβασή τους σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας.

Ακολουθούν στοιχεία από την έως τώρα πορεία των δύο προγραμμάτων:

Πρόγραμμα παιδιού εμβολιασμού “Childhood Immunization”

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στην παροχή παιδιατρικής φροντίδας, παιδιατρικού διαγνωστικού ελέγχου και εμβολιαστικής κάλυψης, σε μια περίοδο, κατά την οποία ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν ανεμβολίαστα έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω τόσο της τεράστιας έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας της χώρας μας, όσο και της έλλειψης κάποιων εμβολίων, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Το διάστημα από τον Φεβρουάριο 2014 έως τον Ιούνιο 2015, συνολικά εξετάστηκαν και εμβολιάστηκαν 6.878 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν 7.981 εμβολιασμοί, στα Ανοιχτά Πολυιατρεία της οργάνωσης (Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά), κατά τη διάρκεια των επισκέψεων που πραγματοποίησε η οργάνωση σε σχολεία, αλλά και ιδρύματα που φιλοξενούνται παιδιά, ανά την Ελλάδα.

Πρόγραμμα οδοντιατρικής κάλυψης παιδιών & ενηλίκων “Smile Project”

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ομάδα οδοντιάτρων των Γιατρών του Κόσμου παρείχε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, μέσω των Ανοιχτών Πολυιατρείων της οργάνωσης σε Αθήνα και Πέραμα, καθώς και μέσω μιας άρτιας εξοπλισμένης κινητής οδοντιατρικής μονάδας που επισκέφθηκε και περιοχές εκτός Αττικής. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος (Φεβρουάριος 2014- Ιούνιος 2015), εξετάστηκαν συνολικά 2.422 ενήλικες και 6.003 παιδιά, ενώ παρασχέθηκε ορθοδοντική θεραπεία σε επιπλέον 54 άτομα.

Σημειώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ωφελούμενων των συγκεκριμένων προγραμμάτων ήταν ανασφάλιστοι πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

 

Ο Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Μιχάλης Πρίντζος, δήλωσε σχετικά: «Οι συνολικά 15.303 συμπολίτες μας που επωφελήθηκαν από τα δύο αυτά προγράμματα, αποτελούν την πιο απτή απόδειξη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας είναι τώρα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελληνική Πρωτοβουλία στήριξε την επιτυχημένη υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, συμβάλλοντας στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν όσοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να καλύψουν υγειονομικά έξοδα».

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Νικήτας Κανάκης, προσέθεσε: «Το πρόγραμμα χάριν στην πολύτιμη υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας ως μία δράση όχι μόνο προστασίας της υγείας παιδιών και ενηλίκων, αλλά και ανακούφισης του οικογενειακού προϋπολογισμού οικογενειών που λόγω της οικονομικής κρίσης βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό με άμεσες συνέπειες στην υγεία τους. Η εν λόγω δράση αποτελεί σημαντικό βήμα προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων πληθυσμών και ως εκ τούτου, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Onegreece.org

Facebook | Twitter:@THI_OneGreece