ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
SPONSORED

Τα 5 χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν στην τηλεόρασή σου να αντέξει στον χρόνο

Η αγορά καινούριας τηλεόρασης συνιστά επένδυση ενός σεβαστού ποσού με τον χρήστη να επιδιώκει να «ξενοιάσει» για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, η εύρεση τηλεόρασης που να αντέχει στον χρόνο αποτελεί βασικό ζητούμενο κατά την έρευνα αγοράς. Πώς όμως διασφαλίζεται κάτι τέτοιο;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα βρίσκεται σε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες που θα επιτρέψουν στην τηλεόραση να συμβαδίσει με τις επιταγές της τεχνολογίας σε βάθος χρόνου. Σε αυτά θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του ο χρήστης προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το μοντέλο που έχει επιλέξει θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του για χρόνια.
Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά

Smart λειτουργίες

Οι smart τηλεοράσεις έχουν κατακλύσει πλέον την αγορά, με αποτέλεσμα ακόμα κι εκείνοι που ενδιαφέρονται για μία οικονομική πρόταση, να είναι σε θέση να προτιμήσουν μία τέτοια. Το βασικό πλεονέκτημα της smart τηλεόρασης είναι πως επιτρέπει το κατέβασμα και την εγκατάσταση εφαρμογών από το internet, δίνοντας στον χρήστη τεράστια ευελιξία, αφού έχει τη δυνατότητα να streamάρει περιεχόμενο από κάθε πλατφόρμα, ακόμα και αυτές που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους -Prime, Netflix, YouTube, Disney+ κλπ.

Επιπρόσθετα μία smart τηλεόραση διαθέτει πιο ολοκληρωμένο προφίλ συνδεσιμότητας με αποτέλεσμα να συνδέεται ακόμα πιο εύκολα, ενσύρματα ή ασύρματα με συσκευές όπως υπολογιστές, smartphones και tablets, επιτρέποντας την προβολή φωτογραφιών και βίντεο. Τα «έξυπνα» μοντέλα, τέλος, μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο ενός αντίστοιχα «έξυπνου» σπιτιού, προσφέροντας μία τελευταίας γενιάς εμπειρία χρήσης και συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας του χρήστη.
Ανάλυση Ultra HD 4K
Μπορεί πριν από λίγα χρόνια η 4K ανάλυση να θεωρείτο πολυτέλεια, σήμερα ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το 4K θα αποτελέσει το στάνταρ των επόμενων ετών σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο που καταναλώνουμε μέσω των τηλεοράσεών μας. Εδώ και χρόνια μάλιστα οι περισσότερες streaming υπηρεσίες και οι κονσόλες video games -από την τρέχουσα μάλιστα γενιά- προσφέρουν ταινίες, σειρές και παιχνίδια σε 4K ανάλυση.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια και με τις εναπομείνασες υπηρεσίες streaming ενώ κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν μοιραία και τα τηλεοπτικά δίκτυα. Μία 4K τηλεόραση μπορεί εγγυημένα να αντέξει στον χρόνο καθώς θα είναι σε θέση να αναπαράγει περιεχόμενο από κάθε πηγή σε Ultra HD ανάλυση, προσφέροντας κορυφαία εικόνα, επιβλητικό ήχο και σπουδαίες εμπειρίες θέασης.

Τεχνολογία HDR

Το περίφημο HDR, high dynamic range ή υψηλό δυναμικό εύρος στα Ελληνικά, είναι ακόμα ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για κάθε τηλεόραση που υπόσχεται να σου κρατά συντροφιά τα επόμενα χρόνια. Να στο θέσουμε ως εξής: η Ultra HD ανάλυση από μόνη της δε λέει τίποτα, αν το μοντέλο που θα επιλέξεις δεν υποστηρίζει HDR. Τι κάνει αυτό;
Κατά βάση, διασφαλίζει ότι η τηλεόραση θα είναι σε θέση να αναπαράγει κάθε χρώμα με απόλυτο ρεαλισμό και σε φυσικούς τόνους. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, χωρίς το HDR μία τηλεόραση δεν έχει τη δυνατότητα να αποτυπώσει όλα τα χρώματα που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο -ακόμα κι αν τα αιχμαλωτίσει η κάμερα. Προσαρμόζοντας όμως τα ίδια τα χρώματα και την αντίθεσή τους, το HDR επιτυγχάνει κορυφαίας ποιότητας αποτελέσματα που αναβαθμίζουν την όλη εμπειρία.
Εσχάτως μάλιστα, οι κορυφαίες υπηρεσίες streaming προσφέρουν η μία μετά την άλλη το περιεχόμενό τους σε 4K/HDR. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κονσόλες -ακόμα κι αν διαθέτεις PS4 και Xbox One θα είσαι σε θέση να απολαύσεις εντυπωσιακότερο περιεχόμενο εφ’ όσον το υποστηρίζει η τηλεόρασή σου. Το HDR θα το πληρώσεις βέβαια κάτι παραπάνω αλλά να είσαι σίγουρος ότι αξίζει μέχρι τελευταίου σεντ.
Θύρες HDMI
Η υψηλή ανάλυση χρειάζεται και τις ανάλογες θύρες με τις HDMI να αποτελούν τη λύση που έχει κυριαρχήσει στην αγορά. Ένα καλής ποιότητας καλώδιο HDMI άλλωστε έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εικόνα και ήχο με μεγαλύτερη ταχύτητα και έτσι να αποδώσει το περιεχόμενο στην οθόνη της τηλεόρασης με τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα.
Φρόντισε η τηλεόραση που θα επιλέξεις να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες θύρες HDMI αφού αργά ή γρήγορα θα σου χρειαστούν. Κονσόλες, υπολογιστές, media players, Apple TV, sound bars κλπ θα χρειαστούν από μία θύρα η καθεμία, οπότε είναι απαραίτητο η τηλεόρασή σου να μπορεί να σε καλύψει αν εν καιρώ αποφασίσεις να την πλαισιώσεις με άλλες συσκευές.

Αν ασχολείσαι με το gaming, βεβαιώσου ότι οι θύρες του μοντέλου στο οποίο κατέληξες βασίζονται σε όσο το δυνατόν νεότερη έκδοση του HDMI: η τελευταία είναι η 2.1 και εν αντιθέσει με τη 2.0, θα σου επιτρέψει να τρέξεις παιχνίδια σε 4K ανάλυση και τα 120 fps (όταν οι κονσόλες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα).

Ρυθμός ανανέωσης εικόνας

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: ό,τι κι αν υποστηρίζουν οι κατασκευάστριες εταιρείες, οι σημερινές τηλεοράσεις είναι σε θέση να υποστηρίξουν δύο και μόνο δύο ρυθμούς ανανέωσης εικόνας: 60 και 120 Hz σε NTSC ή 50 και 100 Hz αν μιλάμε για PAL. Ακόμα κι αν η τηλεόρασή σας υποστηρίζει 120 Hz, αν συνδέσετε πηγή 60 Hz, θα επιλεγεί αυτόματα ο αντίστοιχος ρυθμός ανανέωσης.
Σιγά-σιγά όμως το περιεχόμενο που διατίθεται στα 120 Hz πληθαίνει. Αρκετές υπηρεσίες streaming πειραματίζονται με σειρές και ταινίες ενώ το ίδιο ισχύει και στο gaming με Sony και Microsoft να έχουν συμπεριλάβει ουκ ολίγες φορές τα 120 Hz στις… εξαγγελίες τους όσον αφορά στη νέα γενιά κονσολών – Xbox Series S/X και PS5.
Μία τηλεόραση στα 120 Hz είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα το θόλωμα της εικόνας (το λεγόμενο motion blur) στις σκηνές που η δράση εξελίσσεται καταιγιστικά. Όσον αφορά στις ταινίες, εφ΄ όσον παίζουν όντως στα 120 Hz -και ο ρυθμός ανανέωσης δεν πέφτει στα 24 Hz- δείχνουν ομαλότερες και πιο «στρωτές». Στις συγκεκριμένες τηλεοράσεις, τέλος, μειώνεται αισθητά το τρεμόπαιγμα της εικόνας (αυτό που αποκαλούμε flicker), προς τέρψιν όλων όσοι ενοχλούνται από αυτό.
Αγοράζοντας τηλεόραση για πολλά χρόνια
Τώρα ξέρεις κι εσύ τι πρέπει να προσέξεις, αν θες η τηλεόρασή που θα επιλέξεις να σου κρατήσει συντροφιά καλύπτοντας στο έπακρο τις ανάγκες σου για πολλά, πολλά χρόνια. Δώσε βάση στα τεχνικά χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, εξοικειώσου μαζί τους και φρόντισε να καταλάβεις πώς θα βελτιώσει το καθένα από αυτά τις εμπειρίες θέασής σου. Όταν έρθει η κρίσιμη ώρα της αγοράς, σκέψου έξυπνα και μην αμελήσεις να προσθέσεις επέκταση εγγύησης: δεν είναι να παίζουν με κάτι τέτοια!