PUBLI

Tο «Επίκεντρο» της Actionaid γεμίζει αισιοδοξία τους οικονομικά πληγέντες

Τα πρώτα του «γενέθλια» γιορτάζει το πρόγραμμα «Επίκεντρο» της Actionaid, κλείνοντας έναν χρόνο λειτουργίας.

Πρόκειται για ένα κέντρο στήριξης που αντιμετωπίζει τις ανάγκες ευάλωτων οικονομικά οικογενειών, προσφέροντας δωρεάν προγράμματα και υπηρεσίες σε συμπολίτες μας, παιδιά, εφήβους και ενήλικες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Το κτίριο βρίσκεται στον Κολωνό, μιας και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μία από τις περισσότερο οικονομικά πληγείσες περιοχές. Για το «Επίκεντρο» μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υποδιευθύντρια της Actionaid, όσο και δύο ωφελούμενοι των προγραμμάτων.

«Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν πολύ καιρό να κάνουμε στην Ελλάδα, ήταν κάτι που ακολουθεί τη φιλοσοφία μας σαν Actionaid στο Νότο. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ δεν είναι ένας αριθμός. Το κέντρο στήριξης παίρνει ανθρώπινη διάσταση. Οι άνθρωποι αισθάνονται καλά εδώ. Νιώθουν σαν να είναι το σπίτι τους και προσπαθούμε αυτό να το ενισχύσουμε με πολλούς τρόπους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποδιευθύντρια των προγραμμάτων της Actionaid, Νάταλι Βαλάκη. «Το επίκεντρο είναι ένας χώρος που στεγάζει τα προγράμματα της Actionaid αλλά κι άλλων οργανώσεων με στόχο να απαλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης στις οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο, ειδικότερα εδώ στην περιοχή», εξηγεί η κ. Βαλάκη.

 Μέχρι στιγμής έχουν εξυπηρετηθεί 1.032 άτομα, 742 ενήλικοι και 290 ανήλικοι. Όσον αφορά στους ενηλίκους ωφελούμενους, οι σύμβουλοι του «Επίκεντρου» διαχειρίστηκαν 2.478 διαφορετικά αιτήματα, πραγματοποιώντας 3.176 ατομικές συναντήσεις. Σχεδόν το 45% των ανθρώπων είχαν μηδενικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Το 80% των ωφελούμενων ήταν άνεργοι. Επιπλέον 40 άνθρωποι κατάφεραν με την υποστήριξη της συμβούλου Εύρεσης Εργασίας να βρουν δουλειά.

 

Εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των ωφελουμένων οι συμβουλευτικές υπηρεσίες (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, δικηγόρος, λογιστής, σύμβουλος εργασίας) κατέχουν ξεχωριστή θέση συγκεντρώνοντας πολλές φορές το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Πολλές οικογένειες συμβουλεύονταν τον λογιστή του Επίκεντρου καθώς λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν κατάφερναν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. «Από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να κάνουν φορολογικές δηλώσεις σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να αιτηθούν για κάποιο κοινωνικό επίδομα. Όλα αυτά είναι μία αλυσίδα», υπογραμμίζει η κ. Βαλάκη.

«Με την κρίση αυτό που έχει πληγεί πάρα πολύ είναι ο ιστός της οικογένειας, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, και το μέλος που τα επωμίζεται συνήθως περισσότερο είναι τα παιδιά. Βοηθώντας λοιπόν όλα τα μέλη της οικογένειας με πολύ εξειδικευμένα προγράμματα, έρχεται να λύσει αυτό το θέμα, να στηρίξει την οικογένεια, να δώσει ξανά αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο μέλλον. Μεγάλη επιτυχία αυτού του κέντρου στήριξης είναι ότι καταρχήν οι ίδιοι οι άνθρωποι που το στελεχώνουν αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με σεβασμό κι αξιοπρέπεια», προσθέτει η υποδιευθύντρια της Actionaid.

Η κ. Βαλάκη θέτοντας τους καινούριος στόχους από δω και πέρα, με την ένταξη καινούριων προγραμμάτων, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τις ανάγκες των ανθρώπων, ώστε να αξιολογούμαστε και να βελτιωνόμαστε. Κυριότερος στόχος μας, που σχετίζεται με τη φιλοσοφία της actionaid είναι οι επωφελούμενοι που έχουν ενδυναμωθεί να καταφέρουν να βελτιώσουν όχι μόνο τον εαυτό τους και την οικογένειά τους αλλά και την περιοχή τους. Το μεγάλο όραμα για το Επίκεντρο και συνολικά για την Actionaid είναι να δημιουργεί ανθρώπους που όχι μόνο θα είναι ενδυναμωμένοι αλλά θα είναι ενεργοί πολίτες. Δεν θα βελτιώνουν μόνο τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των γύρω τους».

Ωφελούμενοι από το κέντρο στήριξης μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Στάθης, βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2009. Ήταν οδηγός λεωφορείου στη Γερμανία, ωστόσο, για προσωπικούς του λόγους, αναγκάστηκε να γυρίσει στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εκτός από άνεργος, βρέθηκε χωρίς στέγη. Τον Οκτώβριο απευθύνθηκε στο Επίκεντρο, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της εύρεσης εργασίας. «Νιώθω ότι έχω κερδίσει πάρα πολλά από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Γνωρίζεσαι με πολύ κόσμο, ανταλλάσσεις σκέψεις και παράλληλα ψάχνεις για τη δουλειά που είσαι εδώ. Έχω γνωρίσει πολλά άτομα κι έχω πει σε πολλά άτομα να έρθουν εδώ να εξυπηρετηθούν», λέει ο κ. Στάθης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη συνέχεια τονίζει: «Με τη σκέψη ότι θα έρθω εδώ νιώθω όμορφα, νιώθω ότι θα βρω κάποιον να με βοηθήσει ότι θα υπάρξει κάτι καινούριο. Κυρίως όμως αισθάνομαι αισιόδοξος. Κάθε φορά που έρχομαι εδώ νιώθω ότι κάτι θα αλλάξει, κάτι καινούριο θα συμβεί προς το καλύτερο». Καταλήγοντας επισημαίνει: «Κάποια στιγμή τα έχασα όλα και προσπαθώ να σταθώ ξανά στα πόδια μου, ήρθα μηδαμινός κι έχω δει εξέλιξη, έχω δει σημαντικά βήματα. Αυτό που βιώνω καθημερινά είναι ότι αυτοί που έχουν τέτοια προγράμματα ανάγκη, είναι πολλοί».

Η κ. Λουκία Κουρλού, είναι άνεργη μητέρα εδώ και περίπου 10 μήνες. Στην προσπάθειά της να ενισχύσει το βιογραφικό της απευθύνθηκε στο επίκεντρο για να ξεκινήσει μαθήματα αγγλικών. «Είμαι σε μία ομάδα με άτομα με παρόμοιες συνθήκες, που έχουν τις ίδιες σκέψεις με μένα. Έχουμε οικογένεια και βλέπουμε ότι η ζωή μας είναι δύσκολη πλέον και πιο απαιτητική. Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας κι εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. Όλο αυτό βοηθάει πολύ και ψυχολογικά. Δεν πρέπει να τα παρατάμε», σημειώνει η κ. Κουρλού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία εκτός από τα μαθήματα αγγλικών άρχισε να συμμετέχει και σε ένα σεμινάριο για ενδυνάμωση γυναικών, ένα πρόγραμμα που οι γυναίκες βρίσκουν έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης με στόχο την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση. «Νιώθω ανακούφιση κουβεντιάζοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζω καθώς μαθαίνω διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζω», προσθέτει η ίδια.

Το «Επίκεντρο» προσφέρει προγράμματα και σε παιδιά κι εφήβους, όπως ρομποτική, προγραμματισμό, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα αγγλικών κι ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.

Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Λεβέντη, το Ίδρυμα Λάτση, το TIMA FOUNDATION, το ίδρυμα της Vodafone, καθώς και μικρότερους χρηματοδότες. Ακόμη έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα «Γίνε Φίλος της Actionaid», που οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει, σαν πρόγραμμα γενικής δωρεάς κι υποστήριξης προς το «Επίκεντρο».