Unsplash
GROOMING

3 λόγοι που νιώθεις το πρόσωπό σου να καίει μετά το ξύρισμα

Ας θεωρήσουμε αυτονόητο ότι χρησιμοποιείς αφρό πριν και after shave μετά το ξύρισμα. Τι φταίει λοιπόν και το δέρμα σου σε καίει τόσο πολύ;

Μπορεί να ξυρίζεσαι σχεδόν μέρα παρά μέρα για να διατηρείς το clean cut look που σου αρέσει και σου πηγαίνει ή μία στο τόσο για να ανανεώνεις τα κοντά σου γένια. Το αναφέρουμε αυτό γιατί η συχνότητα δεν παίζει κανένα ρόλο στην ενοχλητική και επίπονη αίσθηση καψίματος που νιώθεις κάθε φορά μετά το ξύρισμα.

Η αιτία του κακού είναι η προφανής: ο τρόπος που ξυρίζεσαι. Τα βήματα που αμελείς, τα προϊόντα που δε χρησιμοποιείς, οι κανόνες υγιεινής που δεν τηρείς και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κοκκινίλα, εξάνθημα και κάψιμο.

Δεδομένου ότι χρησιμοποιείς τα αυτονόητα, αφρό πριν και after shave lotion/balm μετά το ξύρισμα, τι φταίει άραγε και το πρόσωπό σου φλέγεται;

Δεν αλλάζεις συχνά ξυραφάκι

Όταν οι λεπίδες είναι πολυχρησιμοποιημένες, φθαρμένες και δε διατηρούνται καθαρές -δεν πλένεις και στεγνώνεις το ξυραφάκι μετά από κάθε χρήση-, τότε είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να κοπείς, αλλά και να ερεθίσεις την επιδερμίδα, ακόμα και να τη μολύνεις. 

Συγκεκριμένος κανόνας που να υπαγορεύει με ποια συχνότητα πρέπει να αντικαθιστάς το παλιό ξυραφάκι με καινούργιο, (εξαρτάται από την κατασκευή και την ποιότητά του, το πόσο συχνά ή αραιά ξυρίζεσαι, τόσο πόσο σχολαστικά το καθαρίζεις), δεν υπάρχει. Θα το καταλάβεις όμως εύκολα από την εμφάνιση των λεπίδων.

Γενικά, προτίμησε ξυριστικές μηχανές που είναι ιδανικές για ευαίσθητα δέρματα, όπως η SkinGuard Sensitive της Gillette, που χάρη στο μοναδικό SkinGuard που βρίσκεται μεταξύ των λεπίδων, καταφέρνει να ελαχιστοποιεί τα τραβήγματα και να κόβει τα γένια στο ύψος της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας έτσι τυχόν ερεθισμούς.

Ξυρίζεσαι με δύναμη

Συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να πιέζουν την κεφαλή της ξυριστικής μηχανής πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι τρίχες θα κοπούν πιο βαθιά. Στην πραγματικότητα, το αν θα πετύχεις ένα πρόσωπο γυαλί δεν σχετίζεται με την πίεση που ασκείς στη λαβή της μηχανής. Πιέζοντας με δύναμη, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ερεθίσεις ή να τραυματίσεις την περιοχή.

Το παρακάνεις με το ζεστό νερό

Λένε και έχουν δίκιο ότι το ξύρισμα πρέπει να γίνεται είτε μέσα στο ντους ή μετά από αυτό, όταν δηλαδή οι πόροι του δέρματος έχουν ανοίξει από τους υδρατμούς του χλιαρού προς ζεστού νερού και η επιδερμίδα και οι τρίχες έχουν μαλακώσει. 

Αν ωστόσο συνηθίζεις να χρησιμοποιείς ζεστό προς καυτό νερό, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφυδατώσεις το δέρμα, να το ερεθίσεις και να προκαλέσεις ξηρότητα. 

Υπάρχει βέβαια ένα προϊόν που δεν ανοίγει τους πόρους, αλλά μαλακώνει το δέρμα και τις τρίχες, προετοιμάζοντας το έδαφος για το ξυραφάκι ώστε να γλιστράει πιο εύκολα και ανώδυνα. Ονομάζεται pre shave oil, σε απλά ελληνικά το λάδι για πριν το ξύρισμα. 

Για παράδειγμα, το Shaving Oil της Acqua Di Parma με έλαιο ροδιού, έλαιο λεμονιού και εκχύλισμα βασιλικού μαλακώνει ακόμα και τις πιο κοντές και σκληρές τρίχες και δημιουργεί μια ανάλαφρη στρώση που προσφέρει μέγιστη προστασία στην επιδερμίδα, διευκολύνοντας το ξύρισμα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις χωρίς να το ξεπλύνεις από το πρόσωπο, εφαρμόζοντας από πάνω τον αφρό.

Από την άλλη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα beard oil, το ειδικό λάδι για τα μούσια που λειτουργεί όπως ακριβώς το pre shave oil. Το απλώνεις σε βρεγμένο πρόσωπο με απαλές κυκλικές κινήσεις, το αφήνεις να δράσει για ένα με δύο λεπτά, ξεπλένεις και βάζεις αφρό.

Σου προτείνουμε το Cedar & Sage Conditioning Beard Oil For Men της The Body Shop που είναι εμπλουτισμένο με βιολογικά έλαια καρύδας, babassu και σογιέλαιο, καθώς και φυσικά ενυδατικά συστατικά που μαλακώνουν την τρίχα, αλλά και την επιδερμίδα κάτω από αυτές.