AP Images
GROOMING

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον ιδρώτα σου

Σχεδόν καθησυχαστικές οδηγίες για να μυρίζεις καλύτερα αυτό το καλοκαίρι.

Με περίπου δύο με τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα του μέσου ανθρώπου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο οργανισμός είναι σχεδιασμένος για να ιδρώνει όλη την ημέρα, είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι.  Και μπορεί η εφίδρωση να είναι μια δυσάρεστη φυσική αντίδραση που σε φέρνει σε αμηχανία, ωστόσο χωρίς αυτήν θα πέθαινες από θερμοπληξία.

Προς διευκρίνιση λοιπόν: η φυσική θερμοκρασία του σώματός σου είναι 37 βαθμοί Κελσίου και όταν ανεβαίνει πάνω από αυτά τα επίπεδα (είτε λόγω ζέστης, είτε λόγω συναισθηματικού άγχους), ο ιδρώτας που εξατμίζεται από την επιφάνεια της επιδερμίδας σου συμβάλλει στην επαναφορά της θερμοκρασίας σου στα κανονικά επίπεδα.

Μετά, οι πιο προφανείς αιτίες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός σου είναι ο ζεστός καιρός και η έντονη άσκηση. Παράλληλα όμως, πολλές βασικές σωματικές λειτουργίες σου έχουν παρόμοια (αν και λιγότερο αισθητή) δράση. Από τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος (μετά το μεσημεριανό) έως τη συνεχή ροή αντιδράσεων στον εγκέφαλο, παράγεται θερμότητα και, ως συνέπεια, ιδρώτας.

Φυσικά, πάντα μπορείς να σταματήσεις ή πιο σωστά να διαχειριστείς την εφίδρωσή σου έτσι ώστε να μη μυρίζεις δυσάρεστα. Πώς; Επένδυσε σε ποιοτικά αποσμητικά με μεταλλικά άλατα και δώσε προσοχή σε 2-3 πραγματάκια. Ο ίδιος ο ιδρώτας δεν μυρίζει. Αυτό που μυρίζει είναι ο συνδυασμός του ιδρώτα με κάποια βακτήρια.

Για την ιστορία, τα συστατικά του ιδρώτα, ή καλύτερα η ακριβής σύνθεσή του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές περιέχει νερό, αλάτι, μεταβολικά απόβλητα, αλλά και ηλεκτρολύτες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πλούσια σε ηλεκτρολύτες ποτά είναι τόσο σημαντικά μετά από μια άσκηση.

Στο μεταξύ, κράτησε μερικές χρήσιμες συμβουλές που πάντα δουλεύουν αποτελεσματικά.

> Ελάττωσε ή βάλε στην άκρη μπαχαρικά και καφέ: Η καφεΐνη και τα μπαχαρικά είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι με τη σειρά τους πυροδοτούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Σε περιόδους λοιπόν έντονης ζέστης απομάκρυνε τέτοιες επιλογές.

> Απόφυγε την υπερενυδάτωση: Η κατανάλωση υπερβολικού νερού μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Δεν λέω να σταματήσεις να πίνεις νερό φυσικά (που είναι απαραίτητο για την υγεία), αλλά μην καταναλώνεις ένα μπουκάλι νερό κάθε 5 λεπτά!

> Σταμάτα το αλκοόλ και τα τσιγάρα: Δεν θέλω να είμαι αυτή που θα σε κρίνει για τις επιλογές σου, αλλά το αλκοόλ και τα τσιγάρα είναι θανάσιμοι εχθροί όσων υποφέρουν από έντονη εφίδρωση. Το αλκοόλ διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα μέσω της αύξησης του καρδιακού ρυθμού προκαλώντας περισσότερο ιδρώτα. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στη νικοτίνη αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείροντας επίσης τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αν λοιπόν μειώσεις και τα δύο, σίγουρα κάτι θα κερδίσεις.

> Τροποποίησε λίγο την γκαρνταρόμπα σου: Όταν ξέρεις ότι θα περάσεις πολύ χρόνο έξω στον ήλιο, επίλεξε ένα δροσερό ύφασμα που αναπνέει, όπως βαμβάκι, ή λινό.

> Διάλεξε αποσμητικά υψηλότερης αντοχής κι εφάρμοσέ τα στον καλύτερο χρόνο: Τα περισσότερα απ’ αυτά τα αποσμητικά (για να μην σου πω όλα) λειτουργούν πολύ καλύτερα το βράδυ, μετά το τελευταίο ντους της ημέρας. Κι υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Το δραστικό συστατικό κάθε αποσμητικού πρέπει να φράξει τον ιδρωτοποιό αδένα για να δουλέψει σωστότερα. Όταν το εφαρμόζεις το πρωί, η ένταση του ιδρώτα είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να ξεπλένεται.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Manu Fernandez)