shutterstock
GROOMING

6 λόγοι που η τριχόπτωση πλήττει το μούσι σου

Ένας grooming expert εξηγεί γιατί χάνεις τρίχες στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα ένα αδύναμο μούσι γεμάτο κενά.

Τριχόπτωση. Ίσως, ο μεγαλύτερος grooming πονοκέφαλος των αντρών, αλλά και ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Οι περισσότεροι άλλωστε θα παρουσιάσουν αραίωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι τυχεροί στα πρώτα –ήντα, οι άτυχοι από αρκετά νεαρή ηλικία (σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου).

Η απώλεια τριχών ωστόσο δεν είναι κάτι που παρατηρείται μόνο στο κεφάλι, αλλά και στο πρόσωπο. Από τριχόπτωση μπορεί να ταλαιπωρούνται και τα γένια σου, που προσπαθείς με υπομονή και επιμονή να τα βοηθήσεις να μακρύνουν και να πυκνώσουν. Μάταια. Το αποτέλεσμα είναι ένα αδύναμο μούσι γεμάτο κενά στα ζυγωματικά, το γνωστό ως patchy beard.

Για ποιους λόγους όμως χάνεις τρίχες στο πρόσωπο; Ένας grooming expert δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις μιλώντας στο αμερικάνικο Men’s Health.

6 λόγοι που η τριχόπτωση κάνει πάρτι στο μούσι σου

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η γενειάδα σου μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της φυσικής της περιόδου ανάπτυξης. Τι εννοούμε; «Ακριβώς όπως το κεφάλι σου, η γενειάδα σου έχει έναν κύκλο ζωής από ένα έως δύο έως έξι χρόνια», διευκρινίζει ο Greg Berzinsky και αναλύει:  «Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά θα μεγαλώσουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια θα σταματήσουν να αναπτύσσονται, θα διατηρήσουν το μήκος τους και τέλος, θα πέσουν. Αυτός είναι ο φυσικός κύκλος ζωής της τρίχας. Σε αυτό το σημείο, η τρίχα που έπεσε θα αναγεννηθεί. Θα ξεκινήσει δηλαδή ξανά η ανάπτυξη νέας τρίχας από τον θύλακα». Εάν αυτή είναι η αιτία της αραίωσης, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι το υπερβολικό styling που αποδυναμώνει τους θύλακες ή το νευρικό τράβηγμα τριχών, μία πολύ κακή συνήθεια που καταστρέφει τα μαλλιά και τα μούσια.

Η κακή διατροφή θα μπορούσε να είναι επίσης ένας παράγοντας που οδηγεί σε τριχόπτωση. «Υπάρχουν πολλές βιταμίνες και συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή και ανάπτυξη υγιών μαλλιών», τονίζει ο Berzinsky. «Ψευδάργυρος, μαγνήσιο, ασβέστιο, Βιταμίνη Α, Β, Ε και Κ2 συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην παραγωγή κολλαγόνου και στη διατήρηση του σώματος σε καλή, νεανική κατάσταση».

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κι αυτό αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας. «Όταν αγχωνόμαστε συχνά και με μεγάλη διάρκεια αυτοκαταστρέφουμε την καλή υγεία του οργανισμού μας εν γένει», σημειώνει και προχωρά αμέσως στον επόμενο, 5ο κατά σειρά παράγοντα που η τριχόπτωση κάνει πάρτι στο μούσι σου: τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της τρίχας. Η άσκηση, η ανακούφιση από το άγχος και η υγιεινή διατροφή μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα».

Τέλος σύμφωνα με τον Berzinsky η αλωπεκία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αραίωσης. «Συμβαίνει κυρίως στο κεφάλι, αλλά επηρεάζει και τα γένια. Πρόκειται για μία δερματική πάθηση που παρεμποδίζει τη λειτουργία των θυλάκων της τρίχας, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τρίχες και να μην γεννώνται καινούργιες».

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός συμβουλεύει ότι μία επίσκεψη σε ένα δερματολόγο είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα.