Shutterstock
GROOMING

Μπορεί ο κορονοϊός να ζήσει στα μούσια σου;

Έχεις αναρωτηθεί τι γίνεται με τα μούσια σου και τον κορονοϊό; Μήπως τελικά πρέπει να τα ξυρίσεις;

Ημέρα καραντίνας #έχωχάσειτομέτρημα. Παρόλα αυτά, είτε μένεις μόνος, είτε με την κοπέλα σου, είτε με ολόκληρη τη φαμίλια σου, όπως σου έχω ξαναπεί, δεν πρέπει να ξεχνάς να σε περιποιείσαι και να παραμένεις αρχηγός στη grooming ρουτίνα σου. Ακόμη κι αν βγαίνεις μέχρι το μπαλκόνι ή την ταράτσα. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο challenge. Να μένεις καθαρός και περιποιημένος ακόμη και στο σπίτι, τώρα που τα πράγματα αλλάζουν. Τι γίνεται όμως με τα μούσια σου; Μπορούν να εκτεθούν στον κορονοϊό; Μπορεί ο ιός να επιβιώσει ανάμεσα στις τρίχες της γενειάδας σου; Μήπως τελικά πρέπει να ξυριστείς;

 

Όχι, δεν είμαι εδώ να σε τρομοκρατήσω, ούτε να δημιουργήσω horor stories στο μυαλό σου, αλλά για να σου μεταφέρω τις απαντήσεις μερικών ειδικών σχετικά με το #QuarantineBeard (τη γενειάδα της καραντίνας). Γιατί αφενός, όπως καταλαβαίνεις, τις παραπάνω απορίες δεν τις έχεις μόνο εσύ, αφετέρου, δεν είσαι το μόνο μουσάτο αγόρι στην καραντίνα.

Για αρχή, θα σου πω πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα- ανακοίνωση- οδηγία σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού από τα μαλλιά και τις τρίχες γενικότερα. Ούτε με την επιβίωσή του. Για παράδειγμα, ξέρουμε -σύμφωνα με έρευνα- πως ο κορονοϊός μπορεί να επιμείνει σε επιφάνειες όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό έως και 9 ημέρες ή να ζήσει μέχρι 9 μέρες στο κινητό σου- όμως δεν ξέρουμε κάτι για τα μαλλιά ή τις τρίχες στα μούσια σου.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το να έχει κάποιος μούσια ή γενειάδα, τον καθιστά περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτο στον κορονοϊό», λέει χαρακτηριστικά ο Dr. Amesh Adalja, ειδικός επιδημιολόγος του του Κέντρου Υγείας και Ασφαλείας του Johns Hopkins University.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως ούτως ή άλλως (εν καιρώ πανδημίας και μη), τα μακριά και πυκνά μούσια και γενικότερα η έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο (και οπουδήποτε) μπορεί να γίνει εστία πολλών μικροβιών. Για παράδειγμα, αν είσαι άρρωστος, στη γενειάδα σου μπορεί να είναι «εγκλωβισμένα» διάφορα μικρόβια και βακτήρια από το βήχα ή το φτέρνισμα που ενδεχομένως, αν δεν προσέχεις ή δεν καθαρίζεις τακτικά, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα άτομα, όταν έρθεις σε μία πιο στενή επαφή μαζί τους.

Μάλιστα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, Ευρωπαίοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γενειάδες των ανδρών μπορούν να «φιλοξενούν» πιο επιβλαβή για την υγεία βακτήρια από ότι αυτά που υπάρχουν στο τρίχωμα του λαιμού των σκύλων. Ψυχραιμία παιδιά.

Τι προτείνουν οι ειδικοί; Η οδηγία είναι μία. Τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής σε όλα τα επίπεδα. Και στα μούσια. Φρόντισε να πλένεις σωστά τα χέρια σου, κάνε μπάνιο, λούσου και τώρα, στην περίπτωση της γενειάδας, φρόντισε να την περιποιείσαι και να την κρατάς καθαρή.

Καλό θα είναι βέβαια, γενικά, σε όλο αυτό το διάστημα καραντίνας αν δεν θέλεις να ξυριστείς τελείως ή να κόψεις πολύ κοντά τα μούσια, να τα τριμάρεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ αυτό που θα πρέπει παράλληλα να αποφύγεις είναι να πιάνεις άσκοπα το πρόσωπο, τα μαλλιά σου – και τα μούσια σου- σαν άλλος σοφός γέροντας. Ναι ξέρω, πως το κάνεις μηχανικά, αλλά πρέπει να το σταματήσεις.