ΜΟΔΑ

Η Ecoalf φέρνει τη μόδα του αύριο, σήμερα

Η Ecoalf δεν ασχολείται απλά με τη μόδα. Φτιάχνει τη μόδα του αύριο. Στον πυρήνα της βρίσκεται η λέξη βιωσιμότητα. Εξάλλου, there is no planet B.

Sustainability. Βιωσιμότητα. Μία λέξη που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο της βιομηχανίας της μόδας. Ολοένα και περισσότερα είναι τα brands και οι οίκοι που σχεδιάζουν πράσινες συλλογές για μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Υπάρχει ωστόσο ένα brand, που γεννήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να δημιουργεί αποκλειστικά και μόνο βιώσιμη μόδα, αλλά το σημαντικότερο; Να έχει παράλληλα έμπρακτη, συνεχή δράση για τη σωτηρία του πλανήτη. Είναι η Ecoalf και ήρθε η στιγμή να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Η εταιρεία 

Ecoalf

Ιδρύθηκε το 2009 από τον Javier Goyeneche και η έδρα της είναι στην Ισπανία. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Goyeneche, τόσο το όνομα, όσο και το concept του brand τα εμπνεύστηκε μόλις γεννήθηκαν οι δύο γιοι του: ο Alfredo και ο Alvaro. «Ήθελα να δημιουργήσω μία πραγματικά βιώσιμη εταιρεία μόδας και πίστευα ότι το πιο βιώσιμο πράγμα που θα έπρεπε να κάνω ήταν να σταματήσω να χρησιμοποιώ τους φυσικούς πόρους για να διασφαλίσω την ύπαρξή τους για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας».

Το όραμα

Βασικός της στόχος της Ecoalf είναι ο συνδυασμός της βιωσιμότητας με την μόδα και η προστασία των ωκεανών. Δεν είναι ένα fashion brand που θέλει απλά και μόνο να σχεδιάζει ρούχα. Αλλά να το κάνει με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Γι΄ αυτό και εναντιώνεται στην αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, προσφέρει απλούς τρόπους να τους συντηρήσουμε και μας πείθει να εμπλακούμε και να δράσουμε γιατί πολύ απλά υπάρχει ακόμα χρόνος και ο χρόνος είναι τώρα.

Η δράση

Με τη συμμετοχή τριών χιλιάδων ψαράδων στον καθαρισμό του βυθού της Μεσογείου και τη συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα, η Ecoalf παράγει σήμερα μέχρι και 300 τύπους υφασμάτων από ανακυκλώσιμα υλικά και απορρίμματα όπως πλαστικά μπουκάλια και αλιευτικά δίχτυα.

Παράλληλα, μέσα από το project που τρέχει με την Enaleia και φέρει τον τίτλο Mediterranean Clean Up, παροτρύνουν ψαράδες της Μεσογείου να συλλέξουν πλαστικό από τον βυθό της θάλασσας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δράση έφερε το 2019 την Ecoalf ανάμεσα στις top 5 βραβευμένες, από την UN Environment Program, πρωτοβουλίες με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Αυτό το project αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για το Upcycling the Oceans-Med, μία πρωτοβουλία του ECOALF Foundation, που έχει ως σκοπό την από κοινού εξάλειψη των θαλάσσιων αποβλήτων της Μεσογείου.

Η νέα συλλογή της δείχνει τον δρόμο για το βιώσιμο μέλλον της μόδας

Με τη νέα της συλλογή, γυναικεία και αντρική, για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, Lost Colors, η Ecoalf κατάφερε να σώσει 45 εκατομμύρια λίτρα νερό, να μειώσει την έκδοση διοξειδίου του άνθρακα κατά 242,8 τόνους και να ανακυκλώσει τουλάχιστον 850.000 πλαστικά μπουκάλια.

Τα κομμάτια της αντρικής συλλογής Lost Colors 

Η κολεξιόν αποτελείται από casual και street ρούχα σε ουδέτερα, κλασικά χρώματα και clean cut γραμμές, που διακρίνονται για το πάντα κομψό μίνιμαλ στυλ τους. Από T-shirts, polos και πουκάμισα μέχρι μαγιό και sneakers.

Ecoalf

Ecoalf

Ecoalf

Ecoalf

Ecoalf

Τα αξεσουάρ χαρακτηρίζουν οι γήινοι τόνοι και οι bright neon λεπτομέρειες.