STYLE

Είκοσι ONEMAN ημέρες με το iPhone5s

Ένα μικρό οδοιπορικό είκοσι ημερών στο site παρέα με ένα καινούριο κινητό από την COSMOTE και ταχύτητες 4G. Δεν βγαίνει αλλιώς η δουλειά παιδιά.

Διακοπή ρεύματος πριν 3 χρόνια στο περιοδικό που εργαζόμουν. Όλη η συντακτική ομάδα σηκωθήκαμε άμεσα να πάμε μέχρι την καντίνα. Ο παλαιότερος όλων αναφώνησε: “Α ρε πού είναι οι εποχές που οι δημοσιογράφοι δεν ήθελαν κάτι παραπάνω από ένα μπλοκάκι και ένα μολύβι;”. Ναι, η εξάρτηση των σύγχρονων γραφιάδων, όπως όλα τα παιδιά εδώ στο ONEMAN, από τον υπολογιστή είναι δεδομένη. Και έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, ακόμα περισσότερο από τον υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι το ιδανικό πολυεργαλείο αυτής της δουλειάς.

 

 

Εντάξει, κείμενα στο ONEMAN δεν ανεβάζεις αλλά κάνεις όλα τα παρελκόμενα. Βάζεις το τυρί στα μακαρόνια, την άχνη στη βασιλόπιτα, την Angelina στον Pitt. Από basic δουλειές όπως το να γράψεις ένα μικρό κείμενο (από πού νομίζεις έγραψα το Oneman Rules της προηγούμενη εβδομάδας😉  μέχρι να καταγράψεις μερικούς μεθυσμένους Ιρλανδούς σε ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά χρήσιμο τόσο για εμάς όσο και για εσένα που μας ακολουθείς σε Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare είναι να έχουμε τόσο καλό 4G – σαν αυτό της COSMOTE δηλαδή – ώστε αυτό που βλέπουμε εμείς εκείνη την ώρα, να μπορείς να το βλέπεις κι εσύ μερικά δευτερόλεπτα αργότερα στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου.

Σαν τότε που περίμενα τον κολλητό μου τον Gael στο Μοναστηράκι και είπα να ανεβάσω εκείνους που προετοιμάζονταν για Ρίο

 

Ή στα δεύτερα γενέθλια του ONEMAN που είχαμε μαζευτεί όλοι οι συντάκτες και τρώγαμε παρέα. Πίστεψέ με ότι το 4G είναι απαραίτητο όταν έχεις αποφασίσει πρώτα να βγάλεις φωτογραφία το burger και να το ανεβάσεις στο Instagram πριν το φας την ώρα που οι άλλοι δίπλα σου έχουν ήδη μπήξει τα δόντια στο ψωμάκι και το μπιφτέκι.

 

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο τεστ. Το TEDx Athens 2013 ξεκινούσε, ο Δημήτρης Καλαβρός ήταν on stage και δίπλα μου 5-6 δημοσιογραφικά κινητά έβγαζαν φωτογραφία. Το wi-fi εκείνη την ώρα χαροπάλευε από υπερφόρτωση και πολλοί γκρίνιαζαν ότι δεν είχαν σήμα. Μάντεψε ποιος ανέβασε πρώτος αυτή τη φωτογραφία χάρη στο 4G της COSMOTE. ΧΑ!

Κάποιες άλλεςφωτογραφίες σίγουρα δεν έχει σημασία αν θα δημοσιευτούν γρήγορα. Όπως τις προάλλες που πήγα στο MAD TV για μία Ημέρα Εκπαίδευσης και έβγαλα μια φωτογραφία τους παλαβούς του Loca Report για να ανεβάσω. Δεν είχε σημασία για εκείνον που μας ακολουθεί στο Instagram και δεν ήξερε ότι είμαι εκεί, το πότε θα την ανεβάσω. Είχε όμως σημασία για εμένα το ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αφότου μίλησα με τα παιδιά έσκασε mention στα κινητά τους ότι το @onemangr ανέβασε μια φωτογραφία τους.

 

Επιστρέφοντας στην επίσκεψη στο TEDx, το Σάββατο 30/11 έπρεπε να πάρω συνέντευξη από τον Steve Fisher. Με ένα γρήγορο browsing στο Safari έβγαλα ερωτήσεις σε ένα διάλειμμα των ομιλιών, στο Notes έγραψα τις ερωτήσεις μου, με τα Voice Memos πήρα την συνέντευξη, με την φωτογραφική ζήτησα να μας βγάλουν μια φωτό λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την ομιλία του. Έρευνα, γράψιμο, ηχογράφηση, φωτογραφία, βίντεο. Τι άλλο να θες πηγαίνοντας σε μία συνέντευξη;

 

Κι όλα αυτά μπορεί σε πολλούς που χρησιμοποιούν smartphones να φαίνονται πολύ απλά. Και είναι. Πολλοί έχουν smartphone, πολλοί έχουν μια σύνδεση στο internet. Όταν όμως είσαι σε μία εκδήλωση και δεν έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου, όταν είναι να πάρεις μια συνέντευξη, όταν θες να μεταδώσεις στον άλλον αυτό που βλέπεις εκείνη τη στιγμή μπροστά σου, όταν θέλεις ο άλλος να δαγκώσει μαζί σου το burger, είναι λίγα εκείνα τα κινητά που θα κάνουν τη διαφορά.

 

Κάποτε ένιωθες ευχαριστημένος με ένα κινητό που απλά συνδέεται online. Έπειτα αισθανόσουν πανευτυχής αν κατάφερνες με αυτό το κινητό να μπορείς να διαχειριστείς τα email σου. Πλέον αν δεν μπορείς να χειριστείς πολλαπλούς λογαριασμούς email, Facebook, Twitter και Instagram με την άνεση του υπολογιστή σου και με ταχύτητες 4G της COSMOTE, δεν παίζει να είσαι ικανοποιημένος.

 

Αν ρωτήσεις τους φίλους μου για τη σχέση μου με το κινητό θα σου πουν ότι είμαι καθυστερημένος γιατί είμαι συνέχεια στο κινητό. Δεν ήμουν. Είμαι όμως τώρα.

Κι αυτό γιατί όσο περνούν τα χρόνια μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα πράγματα με το κινητό μου. Από το application του Google Drive θα πειράξω το πρόγραμμα δημοσίευσης κειμένων του ONEMAN, στο Calendar θα βάλω τα ραντεβού και τα events που πρέπει να πάω, με ένα app θα φτιάξω ωραίες φωτογραφίες να ανεβάσω από τα #1morekm τρεξίματα, τελευταία δοκίμασα και το navigation του Google Maps για να φτάσω στον προορισμό μου. Στο ταξίδι στην Ολλανδία αντί να κουβαλάω χαρτούρες μαζί μου, είχα το boarding pass στο application του Passbook. Κι από όπου κι αν ήμουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα είχα φορτωμένη τη σελίδα του ONEMAN χάρη στο 4G.

Το διαφημιστικό σλόγκαν λέει “Όλος ο κόσμος των smartphones στην COSMOTE“. Εγώ ξέρω ότι πολλές φορές, όλος ο δικός μας προσωπικός κόσμος κλείνεται μέσα στις λιγοστές ίντσες ενός κινητού. Ευτυχώς μεγάλωσαν και οι ίντσες και ανασάναμε λίγο.