IWC Schaffhausen
ACCESSORIES

Ένα εμβληματικό ρολόι των 90s επιστρέφει στον καρπό σου

Με τον χρονογράφο “Tribute to 3705”, η IWC ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να τιμήσει το θρυλικό ρολόι “Black Flieger” του 1994.

Μετρά αισίως 152 χρόνια ιστορίας στη βιομηχανία της ωρολογοποιίας. Μέσα στον ενάμιση αυτόν αιώνα, η IWC έχει δημιουργήσει μοντέρνα θρυλικά μοντέλα, όπως το ρολόι Big Pilot ή το Portugieser Chronograph. Θαμμένα όμως στα αρχεία της, βρίσκονται και κρυμμένα διαμάντια. Ρολόγια που πέρασαν απαρατήρητα πριν αποκτήσουν απροσδόκητη δόξα.

Ένα από αυτά είναι το ρολόι “IWC Fliegerchronograph Keramik” του 1994, το πρώτο Pilot’s Watch με κάσα κατασκευασμένη από μαύρο κεραμικό οξειδίου του ζιρκονίου. Παρά τη χρήση αυτού του ιδιαίτερα πρωτοποριακού υλικού και τη λιτή σχεδιαστική του γραμμή, ο χρονογράφος αυτός δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Κυκλοφόρησαν αρχικά περίπου 1.000 κομμάτια και λίγα χρόνια μετά η παραγωγή του διακόπηκε.

Από την αφάνεια, στη δόξα και από εκεί στα all time classics

Το 3705 δεν έγινε διάσημο παρά μονάχα ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα. Μετά τη δημοσίευση διαφόρων άρθρων σε εξειδικευμένα blogs, το “Black Flieger” τράβηξε την προσοχή ενός αυξανόμενου αριθμού θαυμαστών της ωρολογοποιίας. Με φωσφορίζοντες δείκτες και σύμβολα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου είχαν αποκτήσει ένα ζεστό πορτοκαλί χρώμα, το άλλοτε ξεχασμένο ρολόι, άρχισε να κερδίζει τις καρδίες των συλλεκτών με την ξεχωριστή του vintage γοητεία. Ένα κομμάτι από την προσωπική συλλογή του πρώην διευθυντή της IWC, Günter Blümlein δημοπρατήθηκε για το εντυπωσιακό ποσό των 53.370 δολαρίων ΗΠΑ. Αλλά το 3705 δεν αποτελεί μόνο μέρος της κληρονομιάς της IWC ως κατασκευαστή επαγγελματικών ρολογιών για αεροπόρους. Με την μαύρη του κάσα από κεραμικό, το ρολόι αυτό αποτελεί και μια πρώτη μαρτυρία της εκτενούς τεχνογνωσίας που η IWC έχει αποκτήσει στην κατασκευή υλικών από τη δεκαετία του 1980. Μια ποιότητα που εξακολουθεί να κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει στον χώρο της μοντέρνας ωρολογοποιίας.

Ο εξαιρετικός επανασχεδιασμός ενός εξαιρετικού ρολογιού

Το Pilot’s Watch Chronograph Edition “Tribute to 3705” (Ref. 387905) που μόλις κυκλοφόρησε, αποδίδει φόρο τιμής σε αυτό το εξαιρετικό ρολόι και διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό 1.000 τεμαχίων. Το καντράν αποτελεί ρέπλικα του πρωτότυπου από τη δεκαετία του 1990. Δύο υπό-καντράν τοποθετημένα στις θέσεις ώρας 9 και 12 κάνουν χρονομέτρηση διάρκειας μέχρι και 12 ωρών, ενώ ο μικρός δείκτης των δευτερολέπτων είναι τοποθετημένος στη θέση ώρας 6. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του ρολογιού είναι η ένδειξη της ημερομηνίας στη θέση ώρας 3. Το 3705 καινοτόμησε στη χρήση μαύρου κεραμικού και η tribute έκδοση του ομοίως περιλαμβάνει μια πρόσφατη καινοτομία των μηχανικών υλικών της IWC: η κάσα, τα κουμπιά του χρονογράφου και το κούμπωμα στο λουράκι του είναι κατασκευασμένα από Ceratanium®, ένα υλικό που έχει κατασκευάσει η IWC και το οποίο από τη μία είναι ελαφρύ και στιβαρό όπως το τιτάνιο, ενώ από την άλλη είναι το ίδιο σκληρό και ανθεκτικό στις εκδορές όπως το κεραμικό. Στο πρώτο στάδιο, τα μέρη της κάσας δημιουργούνται από ένα ειδικό μείγμα τιτανίου. Στη συνέχεια, περνούν από μια διαδικασία ψησίματος σε φούρνους κατά τη διάρκεια της οποίας συντελείται μια μετατροπή φάσης, και η επιφάνεια του υλικού αποκτά ιδιότητες όμοιες με του κεραμικού.

Ένα ρολόι με τον πιο δυνατό μηχανισμό της IWC

Ενώ το πρωτότυπο 3705 τροφοδοτούνταν από τον μηχανισμό Valjoux 7750, το καινούργιο Pilot’s Watch Chronograph Edition “Tribute to 3705” χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία μηχανισμών από το Schaffhausen. Στο εσωτερικό της κάσας των 41 χιλιοστών, λειτουργεί ο μηχανισμός 69380 που έχει κατασκευάσει η IWC. O δυνατός και μεγάλης ακριβείας μηχανισμός σε κλασσική σχεδίαση columnwheel, αποτελεί ένα από τα νεότερα επιτεύγματα των μηχανικών της IWC. To αμφίδρομης κατεύθυνσης σύστημα κουρδίσματος διαθέτει αξιόπιστο απόθεμα ενέργειας 46 ωρών.

Info: Το ρολόι Pilot’s Watch Chronograph Edition “Tribute to 3705” διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό 1.000 τεμαχίων αποκλειστικά μέσω του IWC.com, του wechat, του YNAP και του flagship store στο Tmall.