STYLE

Ένας άνδρας δεν πρέπει να ιδρώνει ακόμα και στα δύσκολα

Δεν στρεσάρεσαι τόσο εύκολα όσο μία γυναίκα. Όταν όμως η ένταση ανεβαίνει, καταφέρνεις να μείνεις στεγνός;

Σε κάθε συνέντευξη με κάποιον πολύ επιτυχημένο, κάποιον φτασμένο, κάποιον πολύ ισχυρό άνδρα της πολιτικής ή της επιχειρηματικής ζωής, θα διαπιστώσεις κάτι κοινό. Την τιτάνια ψυχραιμία που τους διακατέχει. Και η συμβουλή τους θα είναι μία σε εσένα που θέλεις να τους μοιάσεις. Να μην χαμπαριάζεις ακόμη και στα δύσκολα.

Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνοντας αρχίζεις να αγχώνεσαι όλο και περισσότερο για καταστάσεις και συνθήκες που μέχρι τώρα δεν θα ίδρωνες ούτε ελάχιστα. Κι αυτό γιατί είχες την ανεμελιά και την άγνοια κινδύνου της εφηβικής ηλικίας. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Και τώρα, στα δύσκολα τουλάχιστον, έχεις θέμα.

Και υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα θεωρούν ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία στρεσογόνο κατάσταση πρέπει απλά να βουτήξεις στα βαθιά. Ενώ ακόμα και στα πιο δύσκολα υπάρχουν τρόποι και λύσεις για να παραμείνεις κουλ. Αυτά τα αίτια και αυτούς τους τρόπους θα δούμε σε αυτό το κείμενο με τη βοήθεια μιας έρευνας που πραγματοποίησε η  NIVEA.

Γιατί οφείλεις να παραμείνεις κουλ. Γιατί το στρες είναι τριγύρω. Κι εσύ πρέπει απλά να ξέρεις τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις.

Υπάρχει στη δουλειά σου

Με τις περισσότερες εταιρείες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα οικονομικά τους και να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε περικοπές, το βάρος πέφτει στους υπαλλήλους που μένουν πίσω. Σε εσένα δηλαδή.

 

Τα νούμερα όπως βλέπεις το φανερώνουν ξεκάθαρα. Σε αγχώνουν οι συνάδελφοι, σε αγχώνουν τα meetings, σε αγχώνουν τα deadlines από τα αφεντικά σου. Και κάθε φορά που ξεκινάς να γκρινιάξεις για την επαγγελματική σου ζωή, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους τελευταίους δείκτες ανεργίας και αυτολογοκρίνεσαι. Και μένεις αγκαλιά με το άγχος σου.

Υπάρχει στις καλοκαιρινές σου γνωριμίες

Ο έρωτας είναι λυτρωτικός. Και συνήθως σε κάνει να ξεχνάς και τις υποχρεώσεις και το στρες και όλα. Αλλά ποιος είπε ότι μέχρι να φτάσεις να το κερδίσεις το κορίτσι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα;

 

Εντάξει, απ’ ότι βλέπεις δεν είμαστε στους στρεσαρισμένους της υπόθεσης σε αυτό το θέμα αλλά ένα άγχος το έχουμε κι εμείς. Στα πρώτα ραντεβού, στις πρώτες ατάκες, στο να γίνει η γνωριμία. Εκτός αν είστε όλοι υπερέμπειροι στο καμάκι και δεν το ξέραμε.

Υπάρχει ακόμα και στις διακοπές σου

Ετοιμάζεσαι με την ψυχή στο στόμα από τις τελευταίες εκρεμμότητες στη δουλειά, πακετάρεις, μπαίνεις στο πλοίο, φτάνεις στο νησί, μπαίνεις στο δωμάτιο με την κοπέλα σου, κάνετε sex για να πάνε καλά οι διακοπές, φτάνεις στην παραλία, αράζεις στην ξαπλώστρα και τι κάνεις;

 

Αυτό ακριβώς. Αρχίζεις να κοιτάς τα email σου και να ανησυχείς για τη δουλειά σου. Όχι δεν είσαι μαζόχας (αυτό το λέω για να το ακούσω εγώ). Είσαι απλά τόσο κολλημένος με τη δουλειά σου και τη ρουτίνα σου που δύσκολα θα φτάσεις να χαλαρώσεις. Ειδικά αν οι διακοπές σου είναι κάπου που υπάρχει σήμα στο κινητό.

Πώς θα παραμείνεις στεγνός ακόμα και στα δύσκολα;

Δεν υπάρχει μία χρυσή συνταγή να ακολουθήσεις. Και ο καθένας έχει σίγουρα τους δικούς του τρόπους και τις δικές του μεθόδους για να μπορεί να αποφεύγει ή ακόμα και να αντιμετωπίζει τις στρεσογόνες καταστάσεις. Για κάποιον μπορεί να είναι να κοιτάζει τη φωτογραφία της αγαπημένης του. Για κάποιον άλλον μπορεί να είναι να ταξιδεύει με το μυαλό του σε ένα ασφαλές για εκείνον μέρος.

 

Υπάρχουν όμως και κοινές συνισταμένες για όλους. για να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις το στρες. Συνισταμένες που μπορούν να αποτελέσουν τα καλύτερα όπλα όταν φτάνεις σε μία δύσκολη κατάσταση.

Όπλα όπως οι καλοί φίλοι και η οικογένεια. Είναι σημαντικό στις στρεσογόνες καταστάσεις να μπορείς να καταφύγεις στους κολλητούς σου και τους δικούς σου. Στους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι για να σου δώσουν τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα της ζωής.

Όπλα όπως το ίδιο το στρες. Το στρες μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα, ως κινητήριος μοχλός. Είναι γνωστό ότι ως λαός πρέπει να είμαστε λίγο στην πίεση για να δούμε καθαρά, να πάρουμε σωστές αποφάσεις, να γυρίσουμε το παιχνίδι.

 

Όταν σου λέει ότι το 60% χρησιμοποιούν το στρες για να τα πάνε ακόμα καλύτερα, αντιλαμβάνεσαι ότι το στρες μπορεί να γίνει και όπλο. Προσωπικά μου φαίνεται ως ένα απαραίτητο κακό το οποίο ακριβώς επειδή δεν μπορείς να το αποφύγεις, προσπαθείς να το φέρεις στα μέτρα σου ώστε να λειτουργήσει προς το συμφέρον σου. Αφού υπάρχει που υπάρχει πίεση, είναι πολύ θετικό το ότι το 39% λειτουργεί καλύτερα με την ύπαρξή της.

Όπλα όπως η άνεση που σου προσφέρει το αποσμητικό σουΠέρα από το χρηστικό του θέματος, να μην είσαι ιδρωμένος και να μπορείς να κινείσαι με άνεση, έχεις δει άνθρωπο που πρέπει να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση να είναι βουτηγμένος στον ιδρώτα; Δεν γίνεται. Δεν θα σε παίρνει κανείς στα σοβαρά.

 

Όπλα όπως η ψυχραιμία. Μία αρετή που πρέπει να την καλλιεργήσεις για να είναι ο σύμμαχός σου όταν ο κόσμος τριγύρω εκρήγνυται κι εσύ οφείλεις να μείνεις ατάραχος για το δικό σου καλό.

Λύσεις για να μένεις κουλ ακόμα και στα δύσκολα, υπάρχουν. Στο χέρι σου είναι να τις χρησιμοποιήσεις.