ΡΟΛΟΙ
SPONSORED

Ένας ιστορικός χρονογράφος επιστρέφει για να κλέψει την καρδιά σου

Λίγα λόγια για την νέα σειρά ρολογιών Seiko Prospex Speedtimer και την επανάσταση που έφερε το brand στον κόσμο της χρονομέτρησης.

Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Μπορεί να ξεχωρίσει τον νικητή από τον δεύτερο. Να σημάνει έναν αποκλεισμό ή να δώσει έναυσμα για ένα πανηγυρισμό. Η ακρίβεια με την οποία μετράμε το χρόνο στη ζωή μας σήμερα καθορίζει κατά πολύ την ίδια τη ζωή μας. Και όχι μόνο τη ζωή των μεγάλων αθλητών αλλά και κάθε ενός από εμάς που θέλει να ξεπερνά τα όριά του. Αλλά αυτό που τώρα θεωρούμε δεδομένο, κάποτε χρειάστηκε κόπο, τεχνογνωσία και απίστευτη εφευρετικότητα για να επιτευχθεί.

Γι’ αυτό σήμερα θα μιλήσουμε για την νέα σειρά ρολογιών Seiko Prospex Speedtimer. Για να δηλώσουμε τον σεβασμό μας σε εκείνα τα ρολόγια που άνοιξαν το δρόμο για τους σύγχρονους χρονογράφους και να ανακαλύψουμε παρέα έναν χρονογράφο που αναμένεται να κλέψει την καρδιά εκείνων που αγαπούν την υψηλή ωρολογοποιία και την ίδια στιγμή λατρεύουν να μετρούν με ακρίβεια ενός κλάσματος του δευτερολέπτου.

Ένας θρύλος επιστρέφει

Η επανέκδοση παλαιότερων μοντέλων είναι κάτι που συναντάμε συχνά στην ωρολογοποιία και είναι απόλυτα φυσιολογικό, μιας και ο σχεδιασμός και η εξέλιξη των ρολογιών έχει τις βάσεις του στην αγάπη για τους παραδοσιακούς μηχανισμούς, όσα smartwatches κι αν εμφανιστούν στην αγορά. Αλλά κάποια από αυτά τα tributes είναι σημαντικότερα από άλλα κι αυτό γιατί έχουν ως αφετηρία κάποιο ρολόι που χάραξε τη δική του μοναδική ιστορία στον κόσμο της ωρολογοποιίας.

Το 1964 η Seiko δημιούργησε κάποια stopwatches, κάποια χρονόμετρα αγώνων, τα οποία μπορούσαν να μετρήσουν με ακρίβεια 1/100 του δευτερολέπτου το χρόνο που είχε παρέλθει σε ένα αγώνισμα, μία προσπάθεια, μια διαδρομή. Η ακρίβεια αυτή οφειλόταν στον “heart shaped cam”, έναν μηχανισμό ο οποίος επέτρεπε σε κάθε πάτημα του Start / Stop button, να σταματά το μπαλανσιέ χωρίς να επηρεάζεται συνολικά η κίνησή τους, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε πρακτική και την απότομη διακοπή της κίνησης του μηχανισμού διαφυγής. Στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί ακριβώς αυτός ο “heart shaped cam” μηχανισμός. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις και έφερε μετά από 5 χρόνια μία επανάσταση στο ρολόι.

Το 1969 η Seiko παρουσίασε το Seiko Speedtimer και τον εμβληματικό μηχανισμό 6139. Ήταν ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος ο οποίος μπορούσε να μετρήσει με τόση ακρίβεια τον χρόνο, χάρη σε δύο μηχανικά στοιχεία, τα οποία θεωρούνται πλέον προαπαιτούμενα και δεδομένα για όποιον θελήσει να κατασκευάσει έναν χρονογράφο. Μιλάμε για το vertical clutch και το column wheel. Δύο στοιχεία τα οποία ήταν πρωτοφανή για τα ρολόγια χειρός και επέτρεπαν πλέον στον χρονογράφο να λειτουργεί χωρίς να επηρεάζει συνολικά τον μηχανισμό του ρολογιού, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη ακρίβεια.

Η Seiko από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε να μπαίνει για τα καλά στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ως η εταιρεία η οποία εγγυάται την σωστή χρονομέτρηση των αγώνων, κερδίζοντας έτσι την παρουσία της στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη αλλά και την εμπιστοσύνη αθλητών, παραγόντων και προπονητών μέχρι και τις μέρες μας.

Φέτος, η μαγεία της εποχής του ‘60 αναγεννάται μέσα από μερικά πανέμορφα ρολόγια.

Η νέα σειρά Seiko Prospex Speedtimer

Ένας limited edition μηχανικός χρονογράφος, ένας μηχανικός χρονογράφος με ιδιαίτερο καντράν αλλά και 4 solar χρονογράφοι συνθέτουν την νέα σειρά η οποία φυσικά απευθύνεται σε αθλητές και προπονητές αλλά την ίδια στιγμή απευθύνεται και σε κάθε έναν από εμάς που λατρεύει την ωρολογοποιία, τους χρονογράφους αλλά και αυτόν τον τόσο αρρενωπό σχεδιασμό στο ρολόι.

Έμπνευση των νέων μοντέλων αποτελούν τα πρώτα stopwatches, ένα ιδιαίτερο wristwatch του 1964 και η σειρά Speedtimer του 1969.

Seiko Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph Limited Edition

Αυτή η συλλεκτική σειρά των 1.000 μόλις ρολογιών αποτίει φόρο τιμής στα χρονόμετρα του 1964 και κληρονομεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν την Seiko να πρωταγωνιστήσει. Πιο χαρακτηριστική είναι η αντίθεση των μαύρων numerals πάνω στο λευκό καντράν, που βελτιώνει ακόμη περισσότερο την αναγνωσιμότητα.

Ο μηχανισμός του (8R46) προέρχεται από την πλέον εξελιγμένη γενιά μηχανισμών της Seiko για χρονογράφους, την σειρά 8R. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον μηχανισμό προσθέτουν αρμονικά στην ποιότητα και ακρίβεια μέτρησης του μοντέλου. Κυκλοφορεί με ατσάλινο μπρασελέ, ειδικά κατασκευασμένο για την σειρά.

Seiko Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph

Μαζί με την συλλεκτική έκδοση της σειράς, έρχεται στη ζωή μας και μία δημιουργία με την ίδια κάσα και το ίδιο μπρασελέ αλλά και τον πανίσχυρο μηχανισμό 8R64. Ο σχεδιασμός στο καντράν είναι ένα μικρό αφιέρωμα στο πρώτο ρολόι χειρός – χρονογράφο της Seiko και της Ιαπωνίας συνολικά, το Crown Cronograph από το 1964. Με πολλά στοιχεία ομοιομορφίας με το ρολόι του παρελθόντος, το Seiko Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph δίνει πλέον το δικό του original design.

Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph

Τέσσερις νέοι χρονογράφοι έρχονται στην σειρά Prospex και τη ζωή μας, με μηχανισμό τον V129. Το σχήμα της κάσας είναι πιστό στο ρολόι του 1969 αλλά οι υπόλοιπες λεπτομέρειες στον σχεδιασμό του είναι εκείνες που του δίνουν αυτό το σύγχρονο αισθητικό touch. Τέσσερα διαφορετικά χρώματα στο καντράν (λευκό, navy, χρυσό και μαύρο) βάζουν το κοινό σε μια διαδικασία ευχάριστης επιλογής και τη Seiko για ακόμα μια φορά στην κορυφή των προτιμήσεων εκείνων που αγαπούν τους χρονογράφους.

Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να αλλάξει τα πάντα στη ζωή κάποιου. Ένας χρονογράφος της Seiko μπορεί σίγουρα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετρά και αντιλαμβάνεται κάποιος το χρόνο.

Εξερεύνησε κι εσύ την σειρά Seiko Prospex Speedtimer.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: RIST Hellas, τηλ.: 2310-471155, www.rist.gr