©2017/Jordan Strauss/Invision/AP
GROOMING

Έρευνα έδειξε πόσο (θα) αρέσεις ανάλογα με το μούσι σου

Τα νέα είναι αρκετά καλά για όσους επιμένουν να διατηρούν γενειάδες.

Σε πρώτη φάση, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι εντυπωσιακό πόσες έρευνες έχουν γίνει την τελευταία 15ετια και έχουν ως αντικείμενο τα μούσια των ανδρών. Για να είμαι ακριβής, κυρίως έχει μελετηθεί το πόσο αρέσουν στις γυναίκες τα μούσια των ανδρών. Δεν είμαι η κατάλληλη να κρίνω αν (παρα)έχουν ξοδευτεί χρήματα σε ένα θέμα που δεν αλλάζει με κάποιον τρόπο τη ζωή μας (σίγουρα δεν τη σώζει). Από ό,τι όμως, φαίνεται τα μούσια είναι ένας από τους λόγους που μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει ή όχι έναν άνδρα. Για την ακρίβεια, η καθαρή γενειάδα. Αλλά να μη στα πω όλα από τώρα.

Η ιστορία, με τις μελέτες για τις γενειάδες, έχει φτάσει στο σημείο που οι ειδικοί δημιούργησαν τον όρο peak beard, για να περιγράψουν την προτίμηση του κοινού. Δηλαδή, η ιστορία έχει φτάσει στο πικ της. Και αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις προειδοποιούν πως σύντομα θα γυρίσει ο τροχός, γιατί όπως θα ξέρεις ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει.

Έρευνα του 2014 είχε ενημερώσει πως το αναρίθμητο των ανδρών που εγκατέλειψαν το ξύρισμα, βρίσκοντας πως τα μούσια είναι πιο βολικά ή ότι τους πηγαίνουν περισσότερο έχει οδηγήσει τις γυναίκες να βρίσκουν πιο ελκυστικούς αυτούς με το καθαρό δέρμα. Παρ’ όλα αυτά, άλλες που ακολούθησαν έδειξαν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν μια προτίμηση σε όσους διατηρούν γένια -για μικρής ή μεγάλης διάρκειας σχέσεις. Αρκεί να τα περιποιούνται.

H πιο πρόσφατη μελέτη έγινε από το University of Queensland της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 1000 Αμερικανίδες, ηλικίας 18 έως 70 χρόνων να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους για τα μούσια. Τους έδωσαν 30 φωτογραφίες με τρεις διαφορετικούς άνδρες που είχαν από δέκα διαφορετικά looks. Πιο αρρενωπά, πιο θηλυπρεπή, με καθαρά μούσια, με απεριποίητα, με ξυρισμένα πρόσωπα κλπ. Οι διαφορετικές εκδοχές κάθε άνδρα εμφανίστηκαν μαζί σε μια οθόνη και οι μετέχουσες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν το πόσο ελκυστικός ήταν ο πρωταγωνιστής σε κάθε φωτογραφία. Η ακριβής ερώτηση ήταν πόσο τον ήθελαν για μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη σχέση. Η βαθμολόγηση ήταν από το 0 έως το 100. Τα μούσια ήταν οι καθαροί νικητές. Δηλαδή, τα καθαρά μούσια ήταν -καθαροί- νικητές.

Για την ιστορία, ο τίτλος της έρευνα ήταν «μια πολυπαραγοντική ανάλυση των στρατηγικών ζευγαρώματος των γυναικών και της σεξουαλικής επιλογής, στη μορφολογία του προσώπου των ανδρών». Στο συμπέρασμα μπορείς να διαβάσεις πως «οι τρίχες στο πρόσωπο φαίνεται να έχουν σημαντική κύρια επίδραση στη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα των γυναικών. Τα πρόσωπα με καθαρά και περιποιημένα γένια ήταν πιο ελκυστικά και για τις δυο περιπτώσεις σχέσεων».

Στο Νο1 των επιλογών ωστόσο, ήταν «τα εξαιρετικά αρρενωπά, μη παραποιημένα πρόσωπα». Δηλαδή, με φαρδιά ζυγωματικά, με γραμμή σαγονιού που δεν έχει πέσει και με μούσια.

Ένα άλλο εύρημα που είχε ενδιαφέρον για τους ερευνητές ήταν πως τα ξυρισμένα πρόσωπα προτιμήθηκαν από αυτά με γένια που ήταν απεριποίητα και βρώμικα. Μεταξύ αυτών που βαθμολόγησαν οι γυναίκες ήταν και «η αηδία των παθογόνων». Η λίστα περιλάμβανε το άρωμα του σώματος, τη μούχλα σε φαγητά και το πάτημα περιττωμάτων σκύλου. Εκείνες που φάνηκε να σιχαίνονται περισσότερο τα παθογόνα, διάλεξαν άνδρες με γένια «γιατί θεωρούν πως είναι δείγμα καλής υγείας».

Βαθμολόγησαν και «την αηδία της ανήθικης συμπεριφοράς» που είχε ως παραδείγματα την εξαπάτηση, τα μικρά εγκλήματα, την απιστία και την «αηδία του σεξ». Εκείνες που έδειξαν να είναι πιο ευαίσθητες σε αυτό το κομμάτι, έδειξαν να ελκύονται περισσότερο από άνδρες με σκληρό (έντονο) πιγούνι. Οι ερευνητές εξήγησαν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στην πιο παραδοσιακή άποψη που έχουν για τις σχέσεις.

Τι αποκαλύπτει το μούσι και η αρρενωπότητα;

Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα που μόλις διάβασες, ασχολήθηκαν και με τα συμπεράσματα άλλης που είχε προηγηθεί και το τι αποκαλύπτουν οι τρίχες του προσώπου και η αρρενωπότητα, για έναν άνδρα.

Για την ακρίβεια, προηγούμενη δουλειά είχε δείξει πως η αρρενωπότητα του προσώπου θεωρείται δείκτης της φυσικής κατάστασης, της κοινωνικής αυτοπεποίθησης και της ικανότητας στη μάχη. Με δεδομένα και τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται οι γυναίκες να ελκύονται από τα αρρενωπά πρόσωπα, γιατί αντιπροσωπεύουν την προστασία και την υγεία. Και τα αρρενωπά πρόσωπα συνήθως έχουν μούσια που παραπέμπουν σε πιο κοινωνικά κυρίαρχους άνδρες από ό,τι είναι εκείνοι που ξυρίζονται.

Επίσης, οι άνδρες με μούσια έχουν πιο έντονη αίσθηση της αρρενωπότητας και έχουν δείξει να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Κάτι που συνδέεται και με την υψηλότερη κοινωνική αυτοπεποίθηση. Έως τώρα δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η γενειάδα να αντικατοπτρίζει την υγεία των ανδρών και την αντίστασή τους στις ασθένειες.

Τι αποκαλύφθηκε για τις γυναίκες που παίρνουν μέρος σε αυτές τις μελέτες

Πάντα σύμφωνα με τους ερευνητές από το University of Queensland της Αυστραλίας, οι γυναίκες που έβαλαν τις βαθμολογίες έκριναν βάσει του πόσο αυστηρά κρίνουν τους εαυτούς τους. Και επιβεβαίωσαν τη μελέτη που θέλει τις γυναίκες οι οποίες νιώθουν πιο ελκυστικές να ελκύονται από αρρενωπούς άνδρες.