shutterstock
SNEAKERS

Έτσι θα καταλάβεις ότι τα sneakers που φοράς στη γυμναστική έχουν παλιώσει

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα και τα αθλητικά παπούτσια δεν αποτελούν εξαίρεση.

Προκειμένου να αποφύγεις τους τραυματισμούς και η προπόνησή σου να είναι αποδοτική, πρέπει να έχεις υπόψιν ότι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα αθλητικά παπούτσια θέλουν οπωσδήποτε αλλαγή.

 

Εν αντιθέσει, με τα ζευγάρια που φοράς στην καθημερινότητά σου και μπορεί να είναι από φθαρμένα μέχρι σκισμένα σε διάφορα σημεία (αυτή είναι η αλήτικη γοητεία που τα κάνει να φαίνονται στιλάτα), τα sneakers με τα οποία γυμνάζεσαι πρέπει να είναι σαν καινούργια.

Να αντέχουν σε χτυπήματα, πίεση, καιρικές συνθήκες και όλες τις μικρές ή μεγάλες περιπέτειες που τα υποβάλλεις κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης για να προστατέψουν τα πόδια σου από μικροτραυματισμούς και πόνους και να συμβάλλουν στη βελτίωση των επιδόσεών σου. 

Σίγουρα, αν έχεις επενδύσει σε ένα ποιοτικό μοντέλο, η ημερομηνία λήξης του θα είναι πιο μακρινή συγκριτικά με ένα οικονομικό, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επειδή είναι ακριβό δεν φθείρεται και ότι θα το έχεις μία ζωή.

Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα χρήσης, χρειάζεται κι αυτό οπωσδήποτε αλλαγή.

adidas Performance
SNEAKER10.GR

adidas Performance

Ultraboost 21 Ανδρικά Παπούτσια για Τρέξιμo
€180.00
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια που δείχνουν πότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις training sneakers

  • Παρατηρείς ξαφνικά έντονους πόνους στα πόδια.
  • Η σόλα δεν είναι ομοιόμορφη και συμμετρική και στα δύο παπούτσια.
  • Τα πέλματά σου είναι γεμάτα φουσκάλες, γιατί το εσωτερικό των παπουτσιών είναι ήδη πολύ φθαρμένο.
  • Διπλώνεις τα sneakers και δεν επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα, γιατί μάλλον έχουν χάσει την ελαστικότητά τους.
  • Έχουν σχηματιστεί έντονες γραμμές σαν ρωγμές στη σόλα, αλλά και στο πάνω μέρος τους.

Η επιστημονική απάντηση σχετικά με το πότε πρέπει να αγοράσεις καινούργιο ζευγάρι

Σωστό timing σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει. Το πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή στα sneakers που φοράς στη γυμναστική ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Ο λόγος; Ο προφανής: η συχνότητα χρήσης τους και το είδος της άσκησης που κάνεις.

Για παράδειγμα, αν τρέχεις ή κάνεις ποδήλατο σχεδόν πέντε φορές την εβδομάδα, τα αθλητικά σου θα φθαρούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το αν έκανες cross fit στο γυμναστήριο το πολύ τρεις ημέρες την εβδομάδα.

110339980114-18.jpg
ZAKCRET.GR

NEW BALANCE

FRESH FOAM 520V7 M520CB7 Μαύρο
79.95€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Άθλησης, η καλύτερη στιγμή για να αγοράσεις νέα trainers είναι όταν ξεπεράσεις τα 350 χιλιόμετρα τρεξίματος ή περπατήματος και βρίσκεται κοντά στα 800 χιλιόμετρα. 

Αν πάλι δεν είσαι δρομέας, αλλά γυμνάζεσαι συστηματικά κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον από τρεις φορές, συνίσταται να τα αντικαθιστάς μία φορά τον χρόνο, προκειμένου να προλάβεις τη φθορά τους και τους μικροτραυματισμούς που τυχόν προκαλέσουν στα πόδια και το σώμα σου.

Extra tips: Τρεις συμβουλές που παρατείνουν τη ζωή των sneakers είναι πρώτον, να μην τα πλένεις στο πλυντήριο, δεύτερον, να τα διατηρείς σε ένα μέρος ξηρό μακριά από υγρασία και τρίτον, να τα φοράς αποκλειστικά και μόνο για να γυμναστείς.