Unsplash
ΑΡΩΜΑ

Γίνεται ένα άρωμα να μυρίζει όπως το αγαπημένο σου βιβλίο;

Ο Timothy Han είναι ο πρώτος αρωματοποιός που δημιουργεί αποκλειστικά και μόνο αρώματα που μυρίζουν όπως οι ιστορίες του Jack Kerouac ή της Simone de Beauvoir.

Ο Sir Francis Bacon είχε πει κάποτε ότι «κάποια βιβλία μπορείς να τα δοκιμάσεις, άλλα να τα καταβροχθίσεις και πολύ λίγα, αφού πρώτα τα μασήσεις, να τα χωνέψεις». Εκτός όμως από τη γευστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει μεταφορικά ένα βιβλίο, τι συμβαίνει με εκείνη που αφορά την όσφρηση; Και δεν εννοούμε να μυρίσεις τις σελίδες του, κάτι που πολύ συνηθίζουν να κάνουν –προσωπικά, πάντα- όταν αγοράζουν ένα καινούργιο. Υπάρχει ένας τύπος εκεί έξω, συγκεκριμένα στο Λονδίνο, που αυτή η απορία στριφογύριζε χρόνια στο μυαλό του μέχρι που τελικά πέρασε από τον ιστό της φαντασία σε εκείνον της πραγματικότητας, παντρεύοντας τις δύο αγάπες του, τη λογοτεχνία και την αρωματοποιία.

Ο Timothy Han, πρώην βοηθός του σχεδιαστή John Galliano, είναι ο πρώτος αρωματοποιός που δημιουργεί αποκλειστικά και μόνο αρώματα που μυρίζουν όπως κάποια από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το brand του ονομάζεται Timothy Han/Edition και περιλαμβάνει μόλις 5 αρωματικές δημιουργίες:

  1. Against nature, εμπνευσμένο από το Ανάστροφα (A rebours) του Joris-Karl Huysmans.
  2. The Decay of the Angel, εμπνευσμένο από το Εκπεσών άγγελος του Yukio Mishim.
  3. Heart of Darkness, εμπνευσμένο από τη Η καρδιά του σκότους του Joseph Conrad.
  4. On the road, εμπνευσμένο από το Στον δρόμο του Jack Kerouac.
  5. She Came to Stay, εμπνευσμένο από το Η καλεσμένη (L’Invitée) της Simone de Beauvoir.

Γιατί επέλεξε τα συγκεκριμένα βιβλία;  «Δεν με αφορούν τα βιβλία που αρέσουν σε όλους. Αναζητώ πάντα εκείνα που είναι προκλητικά, αμφιλεγόμενα και θεωρώ ότι τα συγκεκριμένα πέντε, το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο, επέδρασαν καταλυτικά πάνω στην ποπ κουλτούρα αλλά και στην κοινωνία και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο», δηλώνει στο Mr. Porter.

Όσον αφορά στο πώς κατορθώνει να αναπαριστά αρωματικά τις ιστορίες που διαβάζει, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι είναι μία δύσκολη, όχι όμως ακατόρθωτη, διαδικασία. «Αντλώ αρχικά την κεντρική ιδέα του βιβλίου, έπειτα αποσπάσματα που μου αρέσουν, συναισθήματα και εικόνες που μου δημιουργούν και προσπαθώ με όλα αυτά να δημιουργήσω από την αρχή ένα άρωμα που θα αρκεί ένα ψέκασμα για να θυμίσει σε αυτόν που το φορά την ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης ιστορίας». Το παράδειγμα που δίνει είναι χαρακτηριστικό: «Ψεκάζεσαι με το On The Road και αναδύεται αυτομάτως μία επιθετική, σκληρή μυρωδιά που θυμίζει καμμένο λάστιχο. Μόλις το άρωμα καθίσει στο δέρμα, τα αιθέρια έλαια από το γάλβανο και το λάβδανο έρχονται στην επιφάνεια μαζί με την βανίλια για να ισορροπήσουν την κατάσταση. Και τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα αρρενωπό, αλλά ταυτοχρόνως γλυκό άρωμα που μπορεί να μιλήσει στην καρδιά των αναγνωστών του Kerouac και σε λογοτεχνικό επίπεδο».

Ένα από τα αγαπημένα του βιβλία είναι Ο μικρός πρίγκιπας του Antoine de Saint-Exupéry. «Με συγκλόνισε διαβάζοντάς το όταν ήμουν παιδί. Συνεχίζει να με συγκλονίζει όταν το κρατώ στα χέρια μου ακόμα και σήμερα, όντας πλέον ενήλικας». Αν και επιχείρησε να το αναπαραστήσει αρωματικά, όπως ο ίδιος αναφέρει δεν τα κατάφερε. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που φανταζόμουν. Το άρωμα ήταν μεν λουλουδένιο, αλλά όχι όπως το είχα στο μυαλό μου». Γι’ αυτό και δεν το κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά. Τι έχει στο μυαλό του για τη συνέχεια; «Έχω διαβάσει πολύ Haruki Murakami τελευταία. Το Norwegian Wood (Νορβηγικό δάσος) θα γινόταν τέλειο άρωμα. Ίσως, να είναι το επόμενο που θα παρασκευάσω».