ΡΟΛΟΙ

H Νίκη της Σαμοθράκης γίνεται ρολόι από τη Vacheron Constantin

Και μαζί της τρία ακόμη εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου.

Η συλλογή métiers d’art της Vacheron Constantin υπήρξε ανέκαθεν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της ωρολογοποιίας και της τέχνης. Ο ιστορικός ελβετικός οίκος έχει δείξει απίστευτη προσήλωση όλα αυτά τα χρόνια στη δέσμευσή του να δημιουργεί ρολόγια – κομψοτεχνήματα για χάρη της εν λόγω συλλογής, μοντέλα που δεν προορίζονται για το ευρύ κοινό αλλά που αποτίουν φόρο τιμής σε σπουδαίες ιστορικές στιγμές και σε σπουδαίους καλλιτέχνες, τονίζοντας περαιτέρω τη σχέση της Vacheron Constantin με την υψηλή τέχνη.

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης ήρθε και η συμφωνία με το Μουσείο του Λούβρου το 2019, που ενθουσίασε όλους τους συλλέκτες με τις προοπτικές που άνοιγε. Σήμερα, η Vacheron Constantin παρουσιάζει τέσσερα ρολόγια που αντλούν την έμπνευσή τους από τέσσερις μεγάλους πολιτισμούς της Αρχαιότητας και από εκθέματα των εν λόγω πολιτισμών που μπορεί κανείς να θαυμάσει στο μεγάλο μουσείο του Παρισιού.

Η συλλογή Vacheron Constantin Métiers d’Art Tribute to Great Civilisations αναφέρεται στην Αίγυπτο των Φαραώ, στην Περσική Αυτοκρατορία των χρόνων του Δαρείου, στην ελληνιστική περίοδο και στη γέννηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Νίκη της Σαμοθράκης, ένα από τα πιο εμβληματικά εκθέματα του Λούβρου, έχει αναλάβει το ρόλο να εκπροσωπήσει τον ελληνικό πολιτισμό. Και το αποτέλεσμα είναι απλά συγκλονιστικό.

Και τα τέσσερα ρολόγια πρακτικά συνδυάζουν μια ζωφόρο που φέρει ανάγλυφη την αναπαράσταση του εκθέματος του Μουσείου πάνω από το καντράν, ενώ για τις συνήθεις ενδείξεις της ώρας και της ημερομηνίας χρησιμοποιούνται διακριτικά παράθυρα.

Και τα τέσσερα ρολόγια έχουν διάμετρο κάσας στα 42 χιλιοστά (μια κάσα που είναι κατασκευασμένη από λευκό ή ροζ χρυσό) και κινούνται από τον αυτόματο μηχανισμό 2460 G4/2 που προσφέρει το σύνθετο τρόπο απεικόνισης της ώρας που προαναφέραμε. Χωρίς δείκτες, αλλά μέσα από μικρά ανοίγματα στο καντράν μπορεί να διαβάσει κανείς την ώρα, τα λεπτά, την ημέρα και την ημερομηνία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τα συγκεκριμένα μοντέλα, οι διακρίσεις της Vacheron Constantin στον τομέα της ωρολογοποιίας περνάνε στο φόντο. Είναι τα ανάγλυφα καντράν που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Φέρνοντας στη ζωή αρχαίους πολιτισμούς

Ο αιγυπτιακός πολιτισμός απεικονίζεται μέσω της Μεγάλης Σφίγγας της Τάνης, που έρχεται σε μορφή χρυσή απλίκας να «κάτσει» πάνω από διάφορα άλλα μοτίβα της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης και ιερογλυφικά. Ο περσικός πολιτισμός έχει για σημείο αναφοράς τη ζωφόρο από το παλάτι του Δαρείου με τα πανέμορφα λιοντάρια της -απλίκα σε λευκό χρυσό εδώ, πάνω σε ένα μωσαϊκό τιρκουάζ και κίτρινου ίασπη!

Για τη Ρώμη, η Vacheron Constantin επέλεξε την προτομή του Αυγούστου, μια αναφορά στο ξεκίνημα της μεγάλης αυτοκρατορίας. Ξεχωρίζουν τα 660 μικρά κομμάτια που συνιστούν το μωσαϊκό γύρω της…Τέλος, για τη Νίκη της Σαμοθράκης, χρησιμοποιήθηκαν αρχαιοελληνικά μοτίβα στην περιφέρεια, ένα ερυθρόμορφο κέντρο με ελληνική γραφή που παραπέμπει στα αρχαία κεραμικά και η απλίκα της Νίκης που βρίσκεται προς τα αριστερά και που επιτρέπει την ανάγνωση της ημέρας μέσα από ένα άνοιγμα στη βάση της.

5 κομμάτια από το κάθε ρολόι θα γίνουν διαθέσιμα, με την τιμή τους να μην επικοινωνείται από τον οίκο, αλλά οι εκτιμήσεις τη φέρουν πάνω από τα 150.000 ευρώ.