ΡΟΛΟΙ
SPONSORED

Η Seiko 5 Sports γιορτάζει την 55η επέτειό της με τον πιο cult τρόπο

Άλλο ένα ρολόι που αποτίει φόρο τιμής σε γιαπωνέζικη σειρά δράσης με υπερήρωες.

Η συλλογή ρολογιών Seiko 5 Sports δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Είναι η πιο προσιτή σειρά αυτόματων μοντέλων του γιαπωνέζικου οίκου, αλλά -με το να παρουσιάζει κάθε τόσο διάφορα limited editions με αναφορές στην ποπ κουλτούρα- αναβαθμίζει το image της και καταφέρνει να γίνεται συλλεκτική.

Η νεότερη προσθήκη στην ομάδα των ρολογιών τους που αποτίουν φόρο τιμής σε cult τηλεοπτικές σειρές με υπερήωρες είναι το Seiko 5 Sports Masked Rider. Από πλευράς αναφορών και αναμνήσεων, κινείται στη λογική του Ultraseven, για το οποίο γράφαμε πριν μερικούς μήνες. Αλλά το Masked Rider είναι πιο απλό και λιτό και βασίζεται στο θρυλικό 5126-8090 Kamen Rider, το πρώτο ρολόι που κατασκεύασε η Seiko για το συγκεκριμένο ήρωα.

Μια σύντομη παρένθεση πρώτα, αφού δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με το “tokusatsu”. Με τον όρο αυτό εννοούμε τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές φαντασίας που κυριαρχούσαν στην ιαπωνική ποπ κουλτούρα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και έκαναν ευρεία χρήση των (πολύ πρώιμων ακόμη τότε) ειδικών εφέ. Οι πιο γνωστές δημιουργίες tokusatsu είναι ο Godzilla και ο Ultraseven, για τον οποίον μπορεί να διαβάσει κανείς αναλυτικά στο αφιέρωμά μας το Δεκέμβριο.

Ο Masked Rider ήταν o ήρωας μίας παρόμοιας σειράς. Ξεκίνησε να προβάλλεται το 1971 και έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία. Ο αρχικός της ήρωας (γιατί σύντομα προστέθηκε και ο Masked Rider 2), ο Takeshi Hongo, υποβάλλεται σε μια χειρουργική επέμβαση – μετάλλαξη, από την “Shocker”, μια αδελφότητα «κακών», προκειμένου να γίνει μαχητής της. Καταφέρνει να αποδράσει ακριβώς πριν μεταλλάξουν και τον εγκέφαλό του και ξεκινά να πολεμά κατά της “Shocker”, διατηρώντας τις υπερφυσικές δυνάμεις που του έχει πλέον δώσει η υπόλοιπη μετάλλαξή του. Στο χέρι του, βέβαια, φορά πάντα ένα στιβαρό, αθλητικό ρολόι της Seiko, το 5 Sports

Το σύγχρονο μοντέλο

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Masked Rider ήταν, φυσικά, η μάσκα του, που τον έκανε να μοιάζει με έντομο. Το πράσινο, κυματιστό μοτίβο της μάσκας αυτής, είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο στο σύγχρονο 5 Sports Masked Rider, αφού αποτελεί τη βάση του καντράν του. Την ίδια ώρα, το δερμάτινο λουράκι του είναι βαμμένο στο εσωτερικό του στο κόκκινο χρώμα – σημείο αναφοράς στο μαντήλι που έδενε στο λαιμό του ο υπερήρωας. Τα στοιχεία από την cult τηλεοπτική σειρά συμπληρώνονται στην πλάτη της κάσας του ρολογιού. Εκεί βρίσκεται το λογότυπο της Tachibana Racing, που κατασκευάζει τη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί ο πρωταγωνιστής. Όπως και στην περίπτωση του Ultraseven, το Masked Rider έρχεται μέσα σε ένα ειδικό, μεταλλικό κουτί που μοιάζει με φάκελο κάποιας αποστολής και περιέχει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του ρολογιού.

Ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά; Κατ’ αρχάς το μοντέλο κινείται από τον αυτόματο μηχανισμό 4R36 της Seiko και είναι αδιάβροχο σε βάθος 100 μέτρων. Η ατσάλινη κάσα του έχει διάμετρο 42 χιλιοστών και η κορώνα της βρίσκεται στο 4. Εκτός από τις ενδείξεις της ώρας, το ρολόι έχει και ημερομηνία στο 3, ενώ η περιστρεφόμενη στεφάνη είναι εξαιρετικά λιτή, αφού δεν φιλοξενεί νούμερα, αλλά μόνο ενδείξεις πεντάλεπτου -και λεπτών, για τα 15 πρώτα, κρίσιμα λεπτά μιας κατάδυσης.

Το ρολόι θα κυκλοφορήσει σε 4.000 κομμάτια παγκοσμίως μέσα στον Απρίλιο και τη τιμή του, θα πρέπει να την περιμένουμε γύρω στα 450 ευρώ, μια πραγματική ευκαιρία για ένα τόσο στιβαρό ρολόι με τέτοια ιστορία.

 RIST Hellas: Αποκλειστικός αντιπρόσωπος SEIKO στην Ελλάδα & Εξουσιοδοτημένο Service Center, τηλ. 2310 511 413, www.rist.gr