2019, Mark Von Holden/Invision/AP
GROOMING

Η επιστήμη εξηγεί γιατί τα μαλλιά γκριζάρουν

Ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δίνει τη δική του ερμηνεία στο αναπόφευκτο γκριζάρισμα. 

Για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου όσο πιο υγιή για όσο περισσότερο γίνεται, πρέπει να τα φροντίζεις σωστά και να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακριά από καταστροφικές συνήθειες: να τρέφεσαι σωστά, να κρατάς το σώμα σου σε καλή φυσική κατάσταση, να αγχώνεσαι ελάχιστα. Γνωστά αυτά και δεν αφορούν μόνο την καλή υγεία των μαλλιών.

Ειδικά το έντονο, καθημερινό στρες έχει ενοχοποιηθεί πολλάκις για την εκδήλωση τριχόπτωσης και πιτυρίδας, αλλά κυρίως για το γκριζάρισμα. Όσο περισσότερο αγχώνεσαι, τόσο πιο γρήγορα θα γεμίσει το κεφάλι σου με γκρι και λευκές τρίχες και μάλιστα πρόωρα. Κατά πόσο όμως είναι έτσι τα πράγματα;

Πώς το άγχος γκριζάρει πρόωρα τα μαλλιά

Σύμφωνα με τον Robert H. Shmerling, ερευνητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και τα όσα έγραψε σε επιστημονικό άρθρο του στο Harvard Health Publishing, «μετά την ηλικία των 35 ετών είναι απολύτως φυσιολογικό να αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών. Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο: καθώς οι θύλακες της τρίχας γερνούν, μειώνονται και τα επίπεδα μελανίνης που αυτοί περιέχουν. Πρόκειται για μία χημική ουσία στην οποία τα μαλλιά οφείλουν το φυσικό τους χρώμα. 

Αυτή διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι νέες τρίχες που αναπτύσσονται να χάνουν το χρώμα τους, να αποκτούν σταδιακά γκρίζα όψη μέχρι τελικά να γίνουν εντελώς λευκές».

Το γκριζάρισμα είναι δηλαδή μία φυσιολογική διαδικασία λόγω της γήρανσης του οργανισμού. Μπορεί ωστόσο να συμβεί πρόωρα, όπως αναφέρει ο Shmerling, «αν ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα χτυπηθούν από έντονο και μακροχρόνιο στρες, που έχεις ως συνέπεια την εξουθένωση του νευρικού συστήματος».

Ο καθοριστικός ρόλος του DNA

Εκτός από το άγχος, ο πιο βασικός παράγοντας που υποδεικνύει σε ποια ηλικία θα ξεκινήσει η εμφάνιση των γκρίζων τριχών είναι τα γονίδια

«Η γενετική σύνθεση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αυτή που καθορίζει πότε θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι γκρι, λευκές τρίχες. Ρίχνοντας μία ματιά στο οικογενειακό σου ιστορικό μπορείς να προβλέψεις το μέλλον», υπογραμμίζει ο Shmerling. 

Κάνε χώρο στο ντουλάπι σου για αυτά τα προϊόντα 

Για τον ερευνητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η καλύτερη συμβουλή είναι η εξής: «Δε χρειάζεται πανικός. Ναι, το άγχος είναι καταστροφικό ακόμα και για τα μαλλιά, αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος αποχρωματισμού. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας, όλοι θα έπρεπε κανονικά να γκριζάρουμε πριν την ώρα μας.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την καλή υγεία των μαλλιών είναι να τα φροντίζεις σωστά, ώστε να διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το φυσικό τους χρώμα».

Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά, ανακαλύψαμε μερικά προϊόντα που περιποιούνται τα μαλλιά που έχουν ήδη γκριζάρει, αλλά και εκείνα που είναι κάπως αδύναμα και γι’ αυτό επιρρεπή στην πρόωρη γήρανσή τους. Η πρόληψη άλλωστε είναι ο καλύτερος δρόμος.

L'Oreal Professionnel Serie Expert Silver Shampoo
HONDOSCENTER.COM

L'Oreal Professionnel Serie Expert Silver Shampoo

Εμπλουτισμένο με το σύστημα Gloss Protect System που περιέχει αμινοξέα και αντιξανθιστικούς παράγοντες, απομακρύνει άμεσα τους ανεπιθύμητους κίτρινους τόνους στα μαλλιά
31,60 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
8013134009339a.jpg
PHARM24.GR

Foltene Pharma Anti-Aging Hair Rescue Shampoo

Ειδικά σχεδιασµένο για την αναζωογόνηση και ενδυνάµωση των µαλλιών και την προστασία τους από περιβαλλοντικές µορφές στρες
13,57€ 8,14€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Klorane
HONDOSCENTER.COM

Klorane

Ελιξίριο νεότητας με καθαρό εκχύλισμα ελιάς Πελοποννήσου, που διατηρεί τη νεότητα της επιδερμίδας και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία του τριχωτού.
18,49 € 14,79 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ROse_Oil.jpg
PHARM24.GR

Macrovita Rose Oil with Vitamins E + C + F

Έλαιο τριαντάφυλλου με αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, που τονώνει τα μαλλιά
10,80€ 5,94€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ