Sarah Shatz/HBO
ΜΟΔΑ

Η ιστορία πίσω από το πάμφθηνο T-shirt του Roman Roy από το Succession που έγινε sold out

Το γαλάζιο κοντομάνικο μπλουζάκι με τις ρίγες είναι παιδικό και απ’ ό,τι φαίνεται, η επιλογή του δεν ήταν καθόλου τυχαία. 

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν για το Succession, μία από τις καλύτερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης και του streaming και θα ήταν αδύνατον να μην έχει ήδη αποκτήσει, λίγα 24ωρα μετά το φινάλε του, τα δικά του memorabilia. Τα οποία προς έκπληξη των fans δεν σχετίζονται με το στιβαρό, επίσημο ντύσιμο της οικογένειας Roy. Δεν είναι δηλαδή κάποιο από τα κομψά, sur mesure κοστούμια που παρέλασαν μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια. Δεν είναι ούτε τα φανταστικά τζάκετ που είδαμε στην 4η σεζόν. 

Είναι το T-shirt που φοράει το μαύρο πρόβατο των Roys, ο Roman (Kieran Culkin)  στο 10ο και τελευταίο επεισόδιο. Ένα γαλάζιο κοντομάνικο με ρίγες στους ώμους, που κοστίζει μόλις 13,10 ευρώ (13,96 δολάρια) και ξεπούλησε εν μία νυκτί στη Walmart και μάλιστα, σε όλα τα μεγέθη. 

Το περίεργο είναι ότι δεν πρόκειται για ένα αντρικό μπλουζάκι, αλλά για ένα παιδικό της εταιρείας Wonder Nation, το οποίο πωλείται στα καταστήματα της αμερικάνικης αλυσίδας πακέτο στην ίδια τιμή με ένα αντίστοιχο σε μπεζ απόχρωση.

(Προσοχή, ακολουθούν spoilers)

Ο συμβολικός χαρακτήρας του T-shirt

Ο Roman, ο μικρότερος σε ηλικία από τα τέσσερα αδέρφια, εμφανίζεται με το συγκεκριμένο T-shirt σχεδόν σε όλο το 10o επεισόδιο, από τη στιγμή που φτάνει στο κτήμα της μητέρας του στα Μπαρμπέιντος και μετά. Δεδομένου ότι αυτό το casual look δεν είναι η τυπική του εμφάνιση, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι πιθανότατα φόρεσε ό,τι βρήκε στο σπίτι.

Επειδή όμως τίποτα στο Succession δεν είναι τυχαίο -συμπεριλαμβανομένης της μόδας και των ενδυματολογικών επιλογών για τους ήρωες- υπάρχουν θεωρίες ότι το παιδικό T-shirt έχει συμβολική σημασία. Μία από αυτές, ίσως η επικρατέστερη είναι αυτή που αναφέρει το αμερικάνικο GQ και υπογραμμίζει ότι η επιλογή του είναι σαν ένα χτύπημα στην πλάτη για τον ήρωα, που τελικά συμβιβάστηκε με την ταραχώδη παιδική του ηλικία. Φτάνει, μάλιστα, σε σημείο να υποθέσει ότι αυτός είναι ο πραγματικός «νικητής» της σειράς – καθώς η τελευταία σκηνή (προσοχή! spoiler) τον δείχνει να πίνει το martini του, απαλλαγμένος πια από το βάρος να σηκώσει στους ώμους του την οικογενειακή αυτοκρατορία. 

«Στην ψυχολογία, αυτή η φυσιολογική διαδικασία ονομάζεται “εξατομίκευση”, όταν δηλαδή ένα άτομο ωριμάζει πέρα από την προσωπικότητά του και τις ταυτότητες των άλλων (συχνά, της οικογένειας) που τον κρατούν πίσω και γίνεται ένας πλήρως συνειδητοποιημένος άνθρωπος με μια ξεκάθαρη αίσθηση της θέσης του στο κόσμο», υπογραμμίζει το GQ για να καταλήξει:

«Δεν μπορείς πραγματικά να φτάσεις σε αυτό το σημείο ωρίμανσης και συνειδητοποίησης, χωρίς να επεξεργαστείς το παρελθόν σου. Κάπως έτσι, φαντάζει λογικό το παιδικό μπλουζάκι του Roman να συμβολίζει το ταξίδι επιστροφής στην παιδική του ηλικία για να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα και τελικά, να ειρηνεύσει μαζί τους για να προσεγγίσει πλέον ως ενήλικας ό,τι πιο κοντινό στην ευτυχία».