ΡΟΛΟΙ

Η χρυσή ιστορία του Vacheron Constantin 222

Ένα σύμβολο της ωρολογοποιίας των 70s επανεμφανίζεται φέτος ανανεωμένο και ήδη θεωρείται από τα κορυφαία ρολόγια της χρονιάς.

Έχουμε ήδη αναφερθεί στο Vacheron Constantin Les Historiques 222 δύο φορές ως τώρα, μιλώντας για τα ρολόγια που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση Watches & Wonders της Γενεύης καθώς και τις τάσεις που προέκυψαν από αυτήν.

Και στις δύο αναφορές μας ήταν ξεκάθαρο πως αυτό είναι ένα ρολόι που πηγαίνει αντίθετα στο κλίμα -ή ίσως και παράλληλα, σίγουρα πάντως κινείται με το δικό του τρόπο και δημιουργεί το δικό του κοινό.

Σαφώς όμως έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ντόρο, οπότε έχει αξία να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό.

Ένα συλλεκτικό ρολόι αποκτά αξία συνήθως βάσει της ποιότητάς του, της σπανιότητάς του και της παρούσας κατάστασής του. Αλλά αυτό που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο είναι συνήθως η συζήτηση που γίνεται γύρω απ’ αυτό. Ο ντόρος. Αν είναι «της μόδας», αν και vintage.

Κάποια ρολόγια θα κουβαλούν αυτόν τον ντόρο για πάντα. Είναι η επιτομή του κλασικού. Και το Vacheron Constantin 222 βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά, παρέα με το TAG Heuer Monaco, το Audemars Piguet Royal Oak, το Patek Philippe Nautilus και το Rolex Daytona.

Πώς ένα συλλεκτικό ρολόι αποκτά αξία

Η χρυσή ιστορία του Vacheron Constantin 222

 

Σε αντίθεση, όμως, με τα υπόλοιπα ρολόγια αυτής της κατηγορίας, το 222 δεν εμφανίζεται ξανά και ξανά σε νέες ενσαρκώσεις. Έτσι, η φετινή του, όπως παρουσιάστηκε στη Γενεύη, έκανε τεράστια αίσθηση.

Το πρώτο 222 κυκλοφόρησε το 1977. Το όνομά του είναι μια αναφορά στα 222 χρόνια του ιστορικού οίκου, όπως τα γιόρταζε εκείνη τη χρονιά. Σχεδιάστηκε από τον Jörg Hysek, ένα σπουδαίο Γερμανό σχεδιαστή που αποφοίτησε από το Royal Academy of Art του Λονδίνου για να δουλέψει αρχικά για τη Rolex και στη συνέχεια να ανοίξει το δικό του στούντιο, με τη Vacheron Constantin να γίνεται ο πρώτος του μεγάλος πελάτης.

Ο ελβετικός οίκος προσπαθούσε εκείνη την περίοδο (πρώτη απόπειρα έκανε το 1975) να φτιάξει ένα «αθλητικό» ρολόι, όπως το Nautilus και το Royal Oak, όπου κάσα και μπρασελέ θα γίνονται ένα. Ήταν τέτοια η ανάγκη της Vacheron Constantin να παρουσιάσει ένα μοντέλο εφάμιλλο αυτών των δύο μεγάλων της ανταγωνιστών, που χρησιμοποίησε τον ίδιο μηχανισμό με αυτόν που φορούσαν οι Patek Philippe και η Audemars Piguet στα δικά τους: μια τροποποιημένη εκδοχή του εξαιρετικά λεπτού calibre 920 της Jaeger-LeCoultre.

Κυκλοφόρησε σε τρεις εκδοχές. Μια με κάσα 37 χιλιοστών (που θεωρείτο μεγάλη για την εποχή εκείνη), μία με κάσα 34 χιλιοστών και ως γυναικείο ρολόι (με quartz μηχανισμό όμως) στα 24 χιλιοστά. Επίσης, υπήρχαν και εκδοχές υλικού: χρυσός, λευκός χρυσός ή ατσάλι.

Οι λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά στον σχεδιασμό ήταν ο σταυρός της Μάλτας (σήμα κατατεθέν της Vacheron Constantin) στη μία γωνιά της κάσας και η πλάτη της που είχε εγχαραγμένο το 222 με μοντέρνα γραμματοσειρά. Το ρολόι κυκλοφόρησε σε λιγότερα από 3.000 κομμάτια συνολικά (συμπεριλαμβανομένων και των 1.300 γυναικείων), κάτι που εννοείται το έκανε άμεσα συλλεκτικό αντικείμενο.

 

Η σημερινή του έκδοση έρχεται μόνο σε χρυσό, χρησιμοποιεί τον μηχανισμό 2455/2 της Vacheron Constantin και η κάσα του έχει διάμετρο 37 χιλιοστά -είναι ίδια δηλαδή με τη «μεγάλη» εκδοχή του 1977. Η τιμή του είναι 60.000 ευρώ και διατίθεται μόνο μέσω των μπουτίκ του οίκου.