ΡΟΛΟΙ

Ίσως το πιο ιδιαίτερο ρολόι της χρονιάς έφτασε από τη Bremont

Ένα ναυτικό ρολόι, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και με τη σφραγίδα -τις σφραγίδες μάλλον- των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένας οίκος υψηλής ωρολογοποιίας που συχνά παραμένει σε δεύτερο πλάνο στις σελίδες των σχετικών περιοδικών και sites είναι η Bremont. Όντας βρετανική εταιρεία σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι Ελβετοί, (και λιγότερο, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Ιάπωνες ωρολογοποιοί), η Bremont βλέπει συχνά τις δημιουργίες της να αγνοούνται και ως εκ τούτου έχει ένα σχετικά περιορισμένο γεωγραφικά κοινό, που βρίσκεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Σ’ αυτό, βέβαια, συμβάλλει και ο ίδιος ο χαρακτήρας των μοντέλων της που δείχνουν σχεδιασμένα γι’ αυτό ακριβώς το κοινό. Παραδόξως, η πρώτη της εμφάνιση στη δική μας στήλη (υποσχόμαστε όμως ότι θα της δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον) επιτυγχάνεται λόγω του πιο ακραία βρετανικού ρολογιού απ’ όλα, ίσως του πιο ιδιαίτερου ρολογιού που έχουμε δει ως τώρα το 2022.

Το οποίο, όμως, έχει μια όμορφη πινελιά από ελληνική μυθολογία, που μας βοήθησε στην επιλογή του για το σημερινό μας άρθρο. Το Argonaut Bronze έχει ως έμπνευση για το όνομά του το μύθο του Ιάσωνα και των Αργοναυτών. Και για υλικό της κάσας του, βέβαια, το μπρούντζο. Ένα μέταλλο που είναι συνδεδεμένο όσο κανένα άλλο με την παραδοσιακή ναυσιπλοΐα.

Όπως και οι Αργοναύτες ήταν οι πιο διάσημοι θαλασσινοί ήρωες (και στη συνέχεια ο όρος «Αργοναύτες» χρησιμοποιείται συχνά για όσους υπηρετούν στο Βρετανικό Ναυτικό), έτσι κι ο μπρούντζος στα εργαλεία των πλοιάρχων και τα εξαρτήματα των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, πρωταγωνιστεί στις πιο επικές αναπαραστάσεις της χρυσής εποχής του Νέλσον και του Τραφάλγκαρ.

Τα χαρακτηριστικά του ρολογιού

Η εικόνα του είναι σαφής: αυτό είναι ένα ρολόι για επίσημη περίσταση και καλό ντύσιμο, ακόμη κι αν, θεωρητικά, πρόκειται για ένα στρατιωτικό εργαλείο. Πολύ απλά ο συνδυασμός της μπρούτζινης κάσας με το μπλε ή μαύρο καντράν και λουράκι παραείναι κομψός για άλλου είδους χρήση.

Αν το σκεφτεί όμως κανείς, και ο στρατός -το πολεμικό ναυτικό στην περίπτωσή μας- έχει τη στολή εργασίας ή μάχης και την επίσημη στολή του, για τις δεξιώσεις και τις παρελάσεις. Ας θεωρήσουμε το Argonaut Bronze ως μέρος της δεύτερης.

Το ρολόι έχει κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών, στεγανή σε βάθος 300 μέτρων, ενώ κινείται από ένα μηχανισμό – πιστοποιημένο χρονόμετρο, τον BE-92AV που πρακτικά αποτελεί μια τροποποίηση του ETA 2892-A2. Εκτός από την ανφάς εικόνα του, ιδιαίτερη είναι και η πλάτη της κάσας του.

Ίσως, μάλιστα, εκεί να κρύβεται και το πιο «βρετανικό» του στοιχείο απ’ όλα. Καθώς το ρολόι αποτελεί συνεργασία της Bremont με το Υπουργείο Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, εκεί θα βρει κανείς εγχαραγμένες τις σφραγίδες και των τριών σωμάτων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων: του Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.