GROOMING

Καλοκαίρι, ο εχθρός της πατούσας

Η εποχή της σαγιονάρας είναι εποχή των παθών για τα πόδια σου. Φρόντισέ τα στο σπίτι εύκολα και γρήγορα.

Κανείς δεν σε υποχρεώνει να κάνεις πεντικιούρ (κανείς δεν σε υποχρεώνει και να μην κάνεις), όμως το ξέρουμε καλά και οι δύο πως δεν νιώθεις ωραία όταν κοιτάς χαμηλά και αντικρίζεις ένα ζευγάρια εξαθλιωμένα πόδια (τα δικά σου). Η τραγική ειρωνεία είναι πώς τώρα το καλοκαίρι που επιδεινώνεται η κατάσταση λόγω της ζέστης, της υγρασίας, της ξυπολυσιάς και του συνεχές κλακ-κλακ επάνω στη σαγιονάρα, τώρα πρέπει να τα έχεις συνεχώς σε κοινή θέα. Δεν χρειάζεται όμως άλλο να ντρέπεσαι για αυτά. Μερικές απλές κινήσεις στο μπάνιο σου θα χαρίσουν αξιοπρεπή εμφάνιση στα πόδια σου.

Σκληρός άντρας ναι, σκληρές πατούσες όχι

Είσαι σχεδόν βέβαιο πως αν πιάσεις το πόδι σου αυτή τη στιγμή που μιλάμε θα εντοπίσεις τρία σκληρά σημεία: την φτέρνα, το δέρμα κάτω από το μεγάλο σου δάχτυλο και το στρογγυλό μέρος του πέλματος λίγο πιο κάτω. Αυτά είναι τα σημεία πίεσης του ποδιού και παρότι πολλές πατούσες το καλοκαίρι είναι έτσι πάνω-κάτω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό. Αν δεν το αντιμετωπίσεις, αυτοί οι κάλοι κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του ποδιού σου και οι φτέρνες σου που θυμίζουν χάρτη γεωγραφίας να τρίβονται εις αεί επάνω στα σεντόνια σου. Είναι απλή η λύση: τρίψε τις πατούσες σου δυνατά με μια ελαφρόπετρα (όχι όμως καθημερινά γιατί μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση) και μετά το μπάνιο βάλε κρέμα ποδιών – ξέρεις, από αυτές που βρίσκεις στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ και μυρίζουν φρεσκάδα. Θα σου πάρει 3 λεπτά η όλη διαδικασία και τα αποτελέσματα τα βλέπεις και τα αισθάνεσαι άμεσα.  

Πλύσου συχνότερα

Τα αντρικά πόδια είναι πιο επιρρεπή στους μύκητες και τα βακτήρια απ’ ότι τα γυναικεία, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τα πλένεις επιμελώς ως μέσο πρόληψης, που ως γνωστόν είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία. Ειδικά τους θερινούς μήνες που τα πόδια σου είναι συνεχώς εκτεθειμένα και συγκεντρώνουν βρομιά και μικρόβια είναι απαραίτητο να τα ξεπλένεις συχνά με νερό και σαπούνι. Αν ωστόσο δεν το προλάβεις το κακό και παρατηρήσεις αποχρωματισμούς, παράξενα βαθουλώματα στα νύχια και μικρά εκζέματα ανάμεσα στα δάχτυλα ή στην καμάρα του ποδιού, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς δερματολόγο.

Πλύσου καλύτερα

Δεν έχεις να χάσεις τίποτα με το να αντικαταστήσεις το συμβατικό αφρόλουτρο με ένα ειδικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να μειώσεις σοβαρά τον κίνδυνο από τέτοιου είδους μολύνσεις που μπορούν να σου χαλάσουν όλο το καλοκαίρι. Δεν είναι τίποτα δύσκολο: την επόμενη φορά που θα είσαι μπροστά στα ράφια με τα καθαριστικά σώματος, διάλεξε το σωστό και μην ξεχάσεις, βγαίνοντας από το μπάνιο, να σκουπίζεις καλά τα πόδια σου με μια καθαρή πετσέτα που δεν την χρησιμοποιούν άλλοι.

Δώσε το σωστό σχήμα

Το κόψιμο των νυχιών σου αφενός δεν πρέπει να το αμελείς, αφετέρου οφείλεις να το κάνεις με τον συγκεκριμένο τρόπο για αισθητικούς και ουσιαστικούς λόγους. Χρησιμοποίησε ψαλιδάκι ή νυχοκόπτη και κόψ’ τα στην ευθεία, αντί για σύριζα με καμπυλωτό σχήμα, διότι έτσι μπορεί να δημιουργηθούν παρωνυχίδες, να μπουν κάτω από το δέρμα σου, να προκαλέσουν μόλυνση, πύον και δεν θες να ξέρεις παρακάτω. Με τη μύτη από το ψαλιδάκι σπρώξε προς τα έξω την βρόμα και τα νεκρά κύτταρα που την βρίσκουν να χώνονται αριστερά και δεξιά από το κάθε νύχι. Επανέλαβε τη διαδικασία κάθε εβδομάδα.

Ψέκασέ τα

Με τα κλειστά παπούτσια τα πόδια σου υποφέρουν κάθε καλοκαίρι, αφού καταπιέζονται και ιδρώνουν ανεξέλεγκτα. Αποτέλεσμα; Μέσα στο παπούτσια ζουν εκατομμύρια βακτήρια που περιμένουν να την πέσουν στα πόδια σου και τα οποία είναι υπεύθυνα για την μυρωδιά που ονομάζουμε “ποδαρίλα”. Μην αναγκάζεις τα πόδια σου να ζουν σε τέτοιες ανθυγιεινές συνθήκες (και τους γύρω σου να την μυρίζουν) ενώ μπορείς εύκολα και γρήγορα να ψεκάσεις τα παπούτσια σου και τα ίδια τα πόδια σου με αντιβακτηριδιακό σπρέι ποδιών. Ακόμη και αν δεν σου βρίσκεται πρόχειρο και βαριέσαι να πας να το πάρεις, το αποσμητικό σπρέι για τις μασχάλες θα κάνει και αυτό δουλειά ως πρόχειρη λύση, περιορίζοντας την υγρασία στο minimum.

Μην κυκλοφορείς ξυπόλητος

Δεν εννοούμε στην άμμο ή στο σπίτι σου, αλλά σε μέρη που έχουν περπατήσει πολλές άγνωστες και αμφιβόλου υγείας πατούσες, όπως τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου και η ντουζιέρα της πλαζ. Αν είναι να αναπτύξεις μύκητες, τουλάχιστον ας είναι οι δικοί σου.